Εντός Ιουνίου οι δυο τελευταίες δημοπρατήσεις του Πάτρα – Πύργος

Εντός Ιουνίου αναμένονται οι δυο τελευταίες δημοπρατήσεις του Πάτρα – Πύργος.

Έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί έξι. Στις τέσσερις πρώτες προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχτηκε η κοινοπραξία «Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών», στην πέμπτη η ΙΝΤΕΡΚΑΤ (ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΑΤΕΒΕ) και στην έκτη η GD Infrastrutture.

Σε όλες τις προκηρύξεις, οι εκπτώσεις που δόθηκαν ήταν αρκετά υψηλές, κοντά στο 50%, κάτι

το οποίο αναμένεται να συμβεί και στις υπόλοιπες δυο.

Υπενθυμίζεται ότι το Πάτρα – Πύργος, έχει μήκους 75 χλμ. και έχει αποσχιστεί από την «Ολυμπία Οδό».

Σχετικά με τις εργολαβίες στο Πάτρα – Πύργος αναφέρθηκε, στη Βουλή, ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, σε ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Γιάννη Κουτσού.

Η τοποθέτηση Χρ. Σπίρτζη, στη Βουλή, για το Πάτρα – Πύργος

Έχουν γίνει έξι από τις οκτώ δημοπρατήσεις. Φαντάζομαι ότι το γνωρίζετε αυτό. Έχουν ολοκληρωθεί. Μένουν δύο. Οι δύο θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο. Η μια είναι μέχρι 14 Ιουνίου, απ’ ό,τι λέει το σημείωμα της υπηρεσίας –θα τα καταθέσω στη δευτερολογία μου- και η άλλη θα είναι τέλος Ιουνίου.

Στο διάστημα που είπατε είχαμε -εάν θυμάστε καλά- τον Ιούνιο, το καλοκαίρι του 2015, τα capital controls, τον Σεπτέμβριο είχαμε εκλογές, τον Αύγουστο του 2016 είχαμε νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις –ευτυχώς- που προέβλεπε συγκεκριμένα πράγματα.

Άρα, έπρεπε από την τέταρτη δημοπρασία και μετά να πάμε με τον νέο νόμο. Αυτά ήταν τα νέα δεδομένα. Επομένως, όντως έχουμε μερικούς μήνες καθυστέρηση.

Όμως, για να μην έχουμε άλλου είδους καθυστερήσεις, ταυτόχρονα με τις δημοπρασίες και με τη σωστή μελέτη των τμημάτων του οδικού δικτύου, με τη σωστή μελέτη και όχι με τα ψεύτικα μεγέθη με τα οποία πήγε να δημοπρατηθεί το έργο -γιατί χρειάζεται να γίνει δουλειά γι’ αυτό- αξιοποιούμε παράλληλα αυτόν τον χρόνο και συνεργαζόμαστε με τον φορέα Jaspers, που είναι ο τεχνικός σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα κάνει τον έλεγχο της αίτησης που θα υποβληθεί.

Η μελέτη κόστους-οφέλους, η αξιολόγηση αυτής της μελέτης είναι το κρίσιμο και καθοριστικό στοιχείο. Αυτό εξετάζουμε μαζί με την ομάδα Jaspers. Έχουν μελετηθεί πολλά σενάρια, για να αποδειχθεί η βιωσιμότητα του έργου με αυτό το κόστος, με αυτές τις εκπτώσεις.

Εάν πηγαίναμε με έκπτωση 0% που είχε η Ολυμπία Οδός ή εάν πηγαίναμε με εκπτώσεις του 5%, του 6%, του 10%, όπως προγραμματιζόταν με τις εταιρείες μόνο 7ης τάξης –γιατί εκεί θα ήταν οι εκπτώσεις- τότε δεν θα είχαμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ. Δεν θα έβγαινε η αξιολόγηση της μελέτης κόστους-οφέλους.

The post Εντός Ιουνίου οι δυο τελευταίες δημοπρατήσεις του Πάτρα – Πύργος appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα