«Χρυσό μετάλλιο» στην Πολωνία από το ETSC για τις επιδόσεις στην οδική ασφάλεια

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) απένειμε το «Βραβείο του Δείκτη Επιδόσεων Οδικής Ασφάλειας» (PIN) για το 2023 στην Πολωνία και μάλιστα, για πρώτη φορά.

Της Βάσως Βεγιάζη

Η χώρα μείωσε τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα κατά 47% μεταξύ 2012 και 2022, ποσοστό που βελτιώθηκε μόνο από τη Λιθουανία, την περσινή νικήτρια. Η μέση μείωση της ΕΕ ήταν 22%.

Η θνησιμότητα από τροχαία ατυχήματα (ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα ανά κάτοικο) ήταν 50 ανά εκατομμύριο στην Πολωνία πέρυσι, από 93 ανά εκατομμύριο το 2012.

Η

θνησιμότητα το 2022 ήταν καλύτερη από την Ιταλία (54 ανά εκατομμύριο). Η Νορβηγία είχε τους ασφαλέστερους δρόμους στην Ευρώπη (21 ανά εκατομμύριο), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (22 ανά εκατομμύριο).

Η ανακοίνωση συμπίπτει με τη νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε από το ETSC, η οποία δείχνει ότι οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 4% πέρυσι, σε 20.679.

Αυτός ο αριθμός εξακολουθεί να είναι 9% χαμηλότερος από ό,τι το 2019, τον τελευταίο χρόνο πριν από την πανδημία του Covid-19 που «αλλοίωσε» δραματικά τον όγκο της κυκλοφορίας.

Ωστόσο, το ETSC προειδοποιεί ότι θα χρειαζόταν μείωση κατά 17,2% από το 2019, προκειμένου να παραμείνει σε τροχιά επίτευξης του στόχου της ΕΕ και του ΟΗΕ για μείωση στο μισό του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2030.

Το άρθρο «Χρυσό μετάλλιο» στην Πολωνία από το ETSC για τις επιδόσεις στην οδική ασφάλεια εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
chryso-metallio-stin-polonia-apo-to-etsc-gia-tis-epidoseis-stin-odiki-asfaleia.htm
Τυχαία Θέματα