Αλβανία: Δάνειο 100 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για τη σιδηροδρομική γραμμή Vorë – Hani i Hotit

Στην παροχή δανείου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Team Europe», αναφορικά με την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Vorë – Hani i Hotit στην Αλβανία, προχωρά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και η ηλεκτροδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 120 χλμ., που ενώνει τις περιοχές Vorë της κεντρικής Αλβανίας και Hani i Hotit στα

σύνορα με το Μαυροβούνιο, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει στην ανακατασκευή 12 σιδηροδρομικών σταθμών.

Το project εναρμονίζεται πλήρως με τη στρατηγική της ΕΕ για την κατασκευή και αποκατάσταση βασικών σιδηροδρομικών τμημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Παράλληλα, η εν λόγω επένδυση αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Αλβανίας, στρέφοντας το ενδιαφέρον σε πιο βιώσιμους τρόπους μεταφοράς και οδηγώντας στην απανθρακοποίηση της οικονομίας.

Η εν λόγω σιδηροδρομική γραμμή Vorë – Hani i Hotit, ως επέκταση του Core TEN-T Mediterranean Corridor, συνδέει τα Τίρανα με την Ποντγκόριτσα, ενώ συνιστά και τη μόνη σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Αλβανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι, το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 415 εκατ. ευρώ.

Το άρθρο Αλβανία: Δάνειο 100 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για τη σιδηροδρομική γραμμή Vorë – Hani i Hotit εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
alvania-daneio-100-ekat-evro-apo-etep-gia-ti-sidirodromiki-grammi-vor--hani-i-hotit.htm
Τυχαία Θέματα