«Δεν αναστέλλεται η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ», υποστηρίζει το υπ. Μεταφορών. Η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ

Δεν αναστέλλεται καμία διαδικασία εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ, ωστόσο το μόνο που χορηγήθηκε είναι η αναστολή του διαγωνισμού ανάθεσης σε ελεγκτική εταιρία της αποτίμησης της αξίας της επιχείρησης του ΟΑΣΘ, μέχρι να αποφανθεί η αρμόδια τριμελής επιτροπή αναστολών, αναφέρει το υπουργείο Μεταφορών, σχολιάζοντας τη σχετική προσωρινή απόφαση του ΣτΕ για τον οργανισμό.

Νωρίτερα, το ΑΜΠΕ είχε μεταδώσει ότι «παγώνει» εν μέρει

και προσωρινά η διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Β΄ Τμήμα Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο ΟΑΣΘ και τρία μέλη του παλαιού διοικητικού συμβουλίου και παράλληλα μέτοχοι του Οργανισμού.

Το Β΄ Τμήμα Διακοπών του ΣτΕ απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής ως προς την τοποθέτηση του νέου διοικητικού συμβουλίου, ωστόσο έκανε δεκτό το αίτημα ως προς το σκέλος της αναστολής της διαδικασίας εκκαθάρισης, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης αναστολής που έχουν καταθέσει οι προσφεύγοντες (πιθανότατα εντός του Σεπτεμβρίου).

«Διατάσσουμε ως προσωρινό μέτρο για την αποτελεσματική προσωρινή διαδικασία των αιτούντων να μην κινηθεί η κατά το άρθρο 25 παρ.1 του ν. 4482/2017 διαδικασία μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής», αναφέρεται στην προσωρινή διαταγή.

Η αίτηση ακυρώσεως έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

H ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών

Δεν αναστέλλεται καμία διαδικασία εκκαθάρισης. Το αναφέρει ρητά η απόφαση στην παράγραφο Ι της απόφασης.

Άλλωστε το ΣΤΕ, αποδέχεται τη νομιμότητα του πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης με το οποίο ορίστηκε το νέο ΔΣ, τέθηκε ο ΟΑΣΘ σε εκκαθάριση και ορίστηκε ο ορκωτός ελεγκτής, που είναι υπεύθυνος μαζί με τα μέλη του ΔΣ για την εκκαθάριση.

Δικαιώνει την Ελληνική Κυβέρνηση και το Ν.4482/2017, απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα προσωρινής διαταγής που αιτήθηκαν οι παλαιοί μέτοχοι του ΟΑΣΘ, από το ΣτΕ, με τα οποία ζητούσαν:

Α) Να απαγορευθεί να εγγραφεί στο ειδικό βιβλίο μετόχων του ΟΑΣΘ το Ελληνικό Δημόσιο,

Β) Να διαταχθεί η διατήρηση του διοικητικού συμβουλίου ως είχε προ του ν. 4482/2017, δηλαδή το διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του κ. Στεφανίδη,

Γ) Να αποτραπεί η απομάκρυνση του διοικητικού Συμβουλίου του κ. Στεφανίδη καθώς και των μετόχων από τη μετοχική τους ιδιότητα

Ετσι, σήμερα, μετά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής, ενώπιον του Αντιπροέδρου του ΣτΕ εκδόθηκε απόφαση με την οποία: απορρίπτει τα αιτήματα περί αντισυνταγματικότητας που στρέφονται κατά της λύσεως της συμβάσεως (άρθρο 22) και εξαγοράς του ΟΑΣΘ από το Ελληνικό Δημόσιο (άρθρο 23), καθώς και του εκδοθέντος από 7.8.2017 πρακτικού Γενικής Συνέλευσης του μοναδικού μετόχου του ΟΑΣΘ, Ελληνικού Δημοσίου, με το οποίο διορίστηκαν τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τέθηκε ο ΟΑΣΘ σε εκκαθάριση. Δικαιώθηκε το πέρασμα της περιουσίας του ΟΑΣΘ στο ελληνικό δημόσιο, όπως προβλεπόταν, να έχει γίνει από το 2010.

Το μόνο που χορηγήθηκε είναι η αναστολή του διαγωνισμού ανάθεσης σε ελεγκτική εταιρία της αποτίμησης της αξίας της επιχείρησης του ΟΑΣΘ, μέχρι να αποφανθεί η αρμόδια τριμελής επιτροπή αναστολών.

Όχι, η οριστική εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης των παλαιών μετόχων του ΟΑΣΘ στις 5 Δεκεμβρίου.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι κατέπεσαν όλες οι αξιώσεις της ομάδας του παλαιού ΟΑΣΘ και των παλαιών μετόχων του περί αντισυνταγματικότητας της λύσης της συμβάσεως και της εξαγοράς του ΟΑΣΘ, τη διατήρηση του παλαιού και ήδη παυθέντος διοικητικού Συμβουλίου και της εκκαθάρισης του.

The post «Δεν αναστέλλεται η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ», υποστηρίζει το υπ. Μεταφορών. Η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα