Ξεκινά στις 20 Σεπτεμβρίου η Ώρα του Πρωθυπουργού

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου ξεκινάει "η Ώρα του Πρωθυπουργού", δηλαδή η διαδικασία που δίνει την δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να απαντάει σε επίκαιρες ερωτήσεις στην Ολομέλεια, ενώ στο τέλος του μήνα, σε περίπου τρεις βδομάδες, ξεκινάει τις συνεδριάσεις της η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Η διαδικασία αναθεώρησης των άρθρων του Συντάγματος που ξεκίνησε από την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, σύμφωνα με το capital.gr,

θα ολοκληρωθεί με την τελική συζήτηση και ψηφοφορία σε μία συνεδρίαση στην Ολομέλεια.

Παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό των εργασιών της Βουλής για το επόμενο διάστημα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ειδικά για τις επίκαιρες ερωτήσεις που απευθύνονται στους υπουργούς έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας πως "ο φόρτος εργασίας δεν θα γίνεται δεκτός ως δικαιολογία απουσίας από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δεκτό, θα γίνεται μόνο η απουσία στο εξωτερικό ή λόγοι υγείας". Ο κ. Τασούλας επισήμανε μάλιστα πως στην προηγούμενη σύνοδο υπήρξαν 330 επίκαιρες ερωτήσεις που δεν απαντήθηκαν ποτέ από τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε πως εκκρεμούν συνολικά 49 άρθρα εκ των οποίων τα δέκα είναι απλή κατάργηση. Από τα 39 άρθρα του Συντάγματος για τα οποία θα γίνει ουσιαστική επεξεργασία τα 6 (μεταξύ των οποίων και η αλλαγή εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας), πρέπει να λάβουν 151 ψήφους για να αναθεωρηθούν. Ενώ τα υπόλοιπα, (μεταξύ των οποίων και η μείωση του αριθμού των βουλευτών που χρειάζεται για να εφαρμοστούν άμεσα αλλαγές στον εκλογικό νόμο), χρειάζεται να ψηφιστούν από τουλάχιστον 180 βουλευτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Τασούλας αποκάλυψε ότι έκανε συστάσεις σε βουλευτή του Σύριζα –χωρίς να αποκαλύψει το όνομά του- ο οποίος αρνήθηκε να δώσει στον αστυνομικό έλεγχο της Βουλής τα ονόματα προσκεκλημένων του στο Κοινοβούλιο. Ενώ την ίδια στιγμή έκανε συστάσεις για αποφυγή της "ανώφελης έντασης" στον βουλευτή της ΝΔ, Δ. Μαρκόπουλο για τον οποίο έλαβε επιστολή διαμαρτυρίας από την Γραμματέα της ΚΟ του Σύριζα, Όλγα Γεροβασίλη.

Η επιστολή Γεροβασίλη:

Αθήνα, 04 Σεπτεμβρίου 2019

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Θέμα: Παράβαση του Κώδικα Δεοντολογίας Βουλευτών από τον βουλευτή της ΝΔ. κ΄. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο για δηλώσεις του σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε

Στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλοκαίρι Μαζί", χθες το πρωί (3/9/2019), ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια στα Εξάρχεια, ανέφερε επί λέξει: "Όχι όμως και αμέσως μόλις λίγο αιματάκι τρέξει από κάποιον μπαχαλάκια, αμέσως όλα τα μέσα ενημέρωσης πωπω το παιδί."

Όπως αντιλαμβάνεστε κύριε πρόεδρε, η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ. προσβάλλει τον Βουλευτή και το κύρος του κοινοβουλίου.

Εσείς, ως Πρόεδρος της Βουλής, έχετε την υποχρέωση να παρεμβαίνετε για την προστασία και ενίσχυση του κύρους του κοινοβουλευτικού θεσµού και των Βουλευτών, τόσο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όσο και κατά την εν γένει δημόσια παρουσία τους.

Σας παρακαλώ να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αποτραπούν τέτοιου είδους δημόσιες παρεμβάσεις.

Με τιμή

Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Γεροβασίλη Όλγα"

Keywords
Τυχαία Θέματα