Ξεκινά η δίκη για το πλοίο με τους 400 τόνους εκρηκτικών

Σήμερα Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά η εκδίκαση της υπόθεσης με το πλοίο «Andromeda» το οποίο εντοπίστηκε νότια της Κρήτης να μεταφέρει 400 τόνους εκρηκτικά.

Κατηγορούμενοι είναι και τα οκτώ μέλη του πληρώματος, δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί, ένας Αλβανός, καθώς και ο Έλληνας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το πλοίο μετέφερε 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία

και ειδικό τζελ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών για τρομοκρατικές ενέργειες.

Το «Andromeda» είχε μεταφερθεί στο λιμάνι Ηρακλείου, όπου είχε μείνει για αρκετό καιρό και στη συνέχεια, με το φορτηγό πλοίο «Καπετάν Χρήστος», μεταφέρθηκε το φορτίο του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι το υπερήλικο (39 ετών) «Andromeda» ακινητοποιήθηκε από τις ελληνικές λιμενικές αρχές, νότια της Κρήτης, στις 6 Ιανουαρίου του 2018 καθώς μετέφερε ένα μεγάλο φορτίο εκρηκτικών.

Όπως διαπιστώθηκε αργότερα από την προανάκριση, το φορτίο ήταν καθ' όλα νόμιμο, με τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά με άλλον προορισμό από τον αναγραφόμενο. Όπως αποδείχθηκε, τελικά είχε προορισμό το λιμάνι Μισουράτα της Λιβύης και όχι το Ομάν και το Τζιμπουτί, όπως προέκυπτε από τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου, γεγονός το οποίο οδήγησε στην σύλληψη του πληρώματος και στην κατάσχεση του πλοίου.

Σημειώνεται ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κοινοτική οδηγία η οποία απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλών στη Λιβύη, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή.

Φωτογραφία: cretapost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξεκινά, 400,xekina, 400