Ο Κούρδος σκηνοθέτης Kazim Öz έρχεται στη Θεσσαλονίκη με τη νέα του ταινία

Ο KazimÖz, κύριος εκπρόσωπος του σύγχρονου κουρδικού κινηματογράφου, παρουσιάζει την τελευταία του παραγωγή, το Zer, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα σε μια ειδική προβολή.

Ταξίδι αναζήτησης ενός παλιού παραδοσιακού τραγουδιού αλλά και μιας θαμμένης ταυτότητας, το Zer είναι το οδοιπορικό ενός νέου άντρα από την αμερικανική μητρόπολη της Νέας Υόρκης στα ορεινά υψίπεδα της Ανατολίας. Βασισμένη στη γνωστή γενοκτονία

του κουρδικού πληθυσμού του Ντερσίμ στα 1938 , η ταινία του Κούρδου σκηνοθέτη KazimÖz είναι περισσότερο μια γοητευτική ιστορία νόστου, μια περιπλάνηση στο γεωγραφικό και πολιτισμικό χάρτη του τουρκικού Κουρδιστάν, που φέρει ωστόσο τη διακριτική υπενθύμιση των τραγικών γεγονότων και της σύγχρονης ταραγμένης πολιτικής κατάστασης στην περιοχή.

Η ταινία δομείται γύρω από την ιστορία ενός νεαρού μουσικού κουρδικής καταγωγής από τη Νέα Υόρκη που περιπλανιέται στα βάθη της Τουρκίας ψάχνοντας ένα τραγούδι που του τραγούδησε η γιαγιά του. Η αναζήτηση θα τον οδηγήσει σε μαγευτικά τοπία, θα τον φέρει σε επαφή με μία ανεπιτήδευτη κουλτούρα, τα ίχνη της γενοκτονία του κουρδικού πληθυσμού του Ντερσίμ το 1938 και τελικά στις ίδιες του τις ρίζες.

Το ZER απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο διαγωνιστικό τμήμα Ασιατικών ταινιών του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ντάκα ενώ επίσης σήκωσε την αυλαία του φεστιβάλ καθώς προβλήθηκε στην τελετή έναρξης. Πρόσφατα το ZER συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο ταινιών του παγκοσμίου κινηματογράφου έτσι όπως διαμορφώθηκε από το Φεστιβάλ της Γκόα, ενός από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου της Ασίας. Τον περασμένο Ιούλιο βραβεύτηκε με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στον Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Μετά από δεκάδες προβολές σε όλο το κόσμο, όπως Καναδάς, Ινδία, Φινλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αμερική, Γαλλία, το ZER επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την πρώτη προβολή του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2017) με μια ειδική προβολή σε Θεσσαλονίκη στις 19 Οκτωβρίου και Αθήνα στις 20 Οκτωβρίου. Ο γνωστός σκηνοθέτης θα παρευρεθεί στις προβολές και θα απαντήσει στις ερωτήσεις των θεατών.

Ο σκηνοθέτης

Ο KazimÖzείναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος κουρδικής καταγωγής. Θεωρείται από τουςκύριουςεκπροσώπους τουκουρδικούκινηματογράφου στηνΤουρκία. Η ταινία Zer είναι η έκτη κατάσειράμεγάλουμήκους ταινία του. Οι προηγούμενες πέντε ταινίεςτουέχουν αποσπάσει πολλά βραβεία από Φεστιβάλ στηνΤουρκία, τηΓερμανία, τον Καναδά κ.α.

Αναλυτικά οι προβολές:

19 Οκτωβρίου 2018- Θεσσαλονίκη, ΚινηματογράφοςΦαργκάνι – Ώρα19:00

20 Οκτωβρίου 2018 – Αθήνα Κινηματογράφος New Star– Ώρα 19:30

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κούρδος, Kazim Öz, Θεσσαλονίκη,kourdos, Kazim Öz, thessaloniki