Βραδυφλεγή φυτά και ραντάρ στο Σέιχ Σου για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς

Συνολικά 1.500 βραδυφλεγή φυτά θα τοποθετηθούν στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) κατά μήκος της Περιφερειακή Οδού για την αντιμετώπιση πρόκλησης πυρκαγιάς.

Η παραπάνω δράση προκύπτει από την συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Πυροσβεστικής, της Τροχαίας, των ΕΛΠΕ, της Διεύθυνσης αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας και εθελοντικών

ομάδων, όπως ανακοινώθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Η δράση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή από τις 09:00 μέχρι τις 14:00.

Τα φυτά, τα οποία θα είναι δενδρολίβανο, ακακίες και πικροδάφνες θα φυτευτούν από τον κόμβο Φιλίππου μέχρι τον κόμβο Νεαπόλεως σε μήκος 1.100 μέτρων. Πρόκειται για το 50 % της δράσης, ενώ προβλέπεται να φυτευτούν φυτά από τον κόμβο Φιλλίπου μέχρι την Τριανδρία.

Παράλληλα, στα σχέδια της Περιφέρειας είναι και η τοποθέτηση ραντάρ στο Σέιχ Σου για την ανίχνευση καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς έτσι ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής.

«Υλοποιούμε αυτή την δράση προκειμένου να αποτρέψουμε πυρκαγιές, που ξεσπούν από τσιγάρα, που πετούν οδηγοί στον Περιφερειακό. Θα φυτέψουμε 1.500 φυτά σε πρώτη φάση και ευελπιστώντας ότι αυτό θα λειτουργήσει συνεχίσουμε την δράση», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου προσθέτοντας παράλληλα ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία καθαρισμού.

Ο προϊστάμενος της αυτοτελούς διεύθυνσης πολιτικής προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, γνωστοποίησε ότι είναι στα σχέδια της Περιφέρειας η εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας με την τοποθέτηση 3-4 ραντάρ μεγάλης εμβέλειας στο Σέιχ Σου που θα ανιχνεύει τον καπνό.

«Κάναμε συνάντηση για την εταιρεία που θα το αναλάβει. Με το σύστημα πυρασφάλειας θα υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς . Θα επεκταθεί το σύστημα σε όλη την κεντρική Μακεδονία. Θα το εντάξουμε μέσα στο ΕΣΠΑ που τρέχει η πιθανόν να γίνει με ιδίους πόρους και να ξεκινήσει από το ερχόμενο καλοκαίρι. Θα ανιχνεύει περίπου και το είδος του καπνού», σημείωσε ο κ. Στεργιάδης.

«Πρέπει να υπάρχει θωράκιση τους δάσους για να αποτραπεί η εκδήλωση πυρκαγιάς Οι πιθανότητες πυρκαγιάς δεν μηδενίζονται. Όταν έχουμε προεκλογικές περιόδους έχουμε έξαρση στις φωτιές», τόνισε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Παχίδης κάνοντας λόγο για μια δύσκολη χρονιά.

«Σε μία λωρίδα θα διακοπεί η κυκλοφορία την Κυριακή στον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκης από τον κόμβο Φιλίππου μέχρι την Τριανδρία. Θα συμβάλουμε και εμείς στην τοποθέτηση των δενδρυλλίων. Με τους εθελοντές θα τα καταφέρουμε», σημείωσε ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μπουλούμπασης.

«H διεύθυνση αναδασώσεων κεντρικής Μακεδονίας κλήθηκε να συμμετάσχει με σκοπό την δημιουργία ενός φυτοφράχτη για τον περιορισμό έκτασης φωτιάς στον περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης. Τα φυτά μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία φράχτη αλλά είναι και εντομοαπωθητικά. Η υπηρεσία μας θα συμβάλει με φυτευτικό υλικό από το φυτώριο Λαγκαδά», επισήμανε ο δασολόγος Αθανάσιος Πετρίδης από την διεύθυνση αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα φυτά θα υιοθετηθούν για δύο χρόνια από τα ΕΛΠΕ και τις εθελοντικές ομάδες, ενώ η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα των ΕΛΠΕ. «Η συμμετοχή μας δεν θα μείνει μόνο στην δενδροφύτευση. Υιοθετούμε τα 1500 φυτά που θα βάλουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΕΛΠΕ, Θεόδωρος Κεμανετζής.

Στην δράση θα συμμετέχει και η ελληνική ομοσπονδία εθελοντικών οργανώσεων θα συμμετέχει στην δενδροφύτευση, τα μέλη της οποίας θα υιοθετήσουν επίσης φυτά, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Νάκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα