Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ζητά βοήθεια από τον ΟΠΕΚ για τις αμερικανικές κυρώσεις

Τη βοήθεια του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών ζητεί μέσω επιστολής ο αμφισβητούμενος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ενάντια στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στο καθεστώς του οι ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Ο Μαδούρο, σύμφωνα με το capital.gr, επισείει τον κίνδυνο για τις τιμές του πετρελαίου,

αλλά και κινδύνους για τα υπόλοιπα κράτη - παραγωγούς του καρτέλ.

Πηγή με γνώση του ζητήματος, ωστόσο, τονίζει ότι ο ΟΠΕΚ αρνείται να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, παρά το γεγονός ότι η Βενεζουέλα είναι ιδρυτικό του μέλος, καθώς αρμοδιότητά του είναι το πετρέλαιο και όχι η πολιτική, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, αλλά και οι περισσότερες χώρες της αμερικανικής ηπείρου έχουν αναγνωρίσει τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης (κοινοβουλίου) της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών.

Η επιστολή Μαδούρο στον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo φέρει ημερομηνία 29 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA.

"Η χώρα μας αναμένει την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξη των χωρών του ΟΠΕΚ και της διυπουργικής επιτροπής του, στη μάχη που δίνουμε ενάντια στην παράνομη επέμβαση των ΗΠΑ στις εσωτερικές μας υποθέσεις", γράφει ο Μαδούρο.

Συμπληρώνει δε ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης, δεδομένης της επίδρασης των κινήσεων των ΗΠΑ στη διεθνή αγορά ενέργειας και του κινδύνου που αυτή ενέχει και για τις υπόλοιπες χώρες του οργανισμού".

Keywords
Τυχαία Θέματα