Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας (VIDEO)

Βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Πάει πολύ να μας μιλάτε για λαϊκισμό» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα σχολίασε το ήπιο, κλίμα που κυριάρχησε. Του έκανε εντύπωση, όπως είπε, η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

«Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή

η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και, επικαλούμενος τη στενή συνεργασία που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επικαλέστηκε μια βρετανική παροιμία: You can't teach an old dog, new tricks, δηλαδή δεν μπορείς να διδάξεις σε έναν ηλικιωμένο σκύλο, νέα κόλπα.

«Για την ακροδεξιά, θα το πάρω μόνο ως κακόγουστο αστείο με τόσα στελέχη του πρώην Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού δίπλα σας. Για το λαϊκισμό ωστόσο, αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω (…) και κάθε φορά που δίναμε κρίσιμες μάχες στο εξωτερικό και κλείναμε μια αξιολόγηση, προεξοφλούσατε ότι θα αποτύχουμε. Γυρνάγατε δεξιά και αριστερά και λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία και ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια, ενώ γνωρίζατε καλά ότι βάζαμε σε ράγες μια εκτροχιασμένη οικονομία.

Και ενώ το γνωρίζατε ότι θα πετύχουμε τους στόχους διαμηνύατε και προβλέπατε συνεχώς ότι θα έρθουν δεινά, ότι δε θα βγουν πλεονάσματα, ότι θα εφαρμοστεί ο δημοσιονομικός κόφτης και άλλα πολλά. Ο οποίος κόφτης -συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας- δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά εσείς τον προτείνατε να γίνει θεσμός απαράβατος στο Σύνταγμα της χώρας.

Αργότερα όταν καταλάβατε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, αρχίσατε τη θεωρία ότι όχι μόνο δε βγαίνουμε αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο. Ποντάροντας ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Και όταν ούτε αυτό σας βγήκε, αρχίσατε τη θεωρία ότι ποτέ δε θα βγούμε στις αγορές. Για όλα αυτά αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε την αυτοκριτική σας;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει: «Επί τέσσερα χρόνια ψεύτες μας ανεβάζατε ψεύτες μας κατεβάζατε. Παραβλέποντας σκόπιμα ότι είμασταν η μόνη κυβέρνηση σε περίοδο μνημονίων που έθεσε τον εαυτό της στη κρίση του λαού, το Σεπτέμβρη του ‘15, με τη Συμφωνία πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι.

Μας κατηγορήσατε ακόμη για τη τραγωδία στο Μάτι. Φτάσατε στο πιο ακραίο σημείο τυμβωρυχίας. Αλλά μετά δεν είχατε κανένα πρόβλημα να πάρετε στη κυβέρνησή σας τον αρχηγό της αστυνομίας που χειρίστηκε τη τραγωδία. Και το χειρότερο όλων: Αγκαλιάσατε τον εθνολαϊκισμό, γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας και υιοθετήσατε απόψεις που προφανώς δεν πιστεύατε.

Και το αποδεικνύετε τώρα. Όλα τα κάνατε για ψηφοθηρικούς λόγους. Δώσατε κάλυψη στον εθνικισμό, το μίσος, το διχασμό. Τα κάνατε όλα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Δεν αφήσατε τίποτα να μην κάνετε», κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο και πρόσθεσε: «Και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι νικήσατε και το λαϊκισμό; Εντάξει πάει πολύ. Εσείς λοιπόν δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη της πολιτικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή σας θα σας ακολουθεί».

Ως κυβέρνηση πήραμε 7 δισ. μόνιμα μέτρα και 1,7 δισ. εφάπαξ από τον Αύγουστο και μετά

Παραθέτοντας τα θετικά μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του από την έξοδο από τα μνημόνια και μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για 7 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δισ. εφάπαξ. 7 δισ. μόνιμα μέτρα από το Σεπτέμβρη του ‘18 εως και το 2020, από τα οποία 5,2 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο ‘18 και ‘19. Συν 1,7 εφάπαξ στο τέλος του '18, πρόσθεσε.

«Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων», σημείωσε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας. Και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, αφού τους κατηγόρησε ότι ποτέ δεν αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια, συμπλήρωσε: «Πώς τα βαφτίσατε όλα αυτά; Παροχολογία φυσικά».

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Keywords
Τυχαία Θέματα