Τσαβούσογλου: Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν για πιο ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στη Λιβύη

Σε τηλεδιάσκεψη του φόρουμ που οργάνωσε η Τουρκo-Αμερικανική Ένωση TASC, συμμετείχε σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αποκάλυψε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, για συνεργασία στο πεδίο της Λιβύης.

Αρχικά τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν τα σκαμπανεβάσματά τους, όμως η πανδημία Covid-19 έφερε μία

νέα διάσταση στις διμερείς σχέσεις. όσο αφορά την Ευρώπη, ο Τσαβούσογλου έριξε το "καρφί" του, ότι η ΕΕ του έταξε υποστήριξη για την Ιντλίμπ, αλλά δεν του την έδωσε ποτέ.

Όπως αναφέρει το Habertuk, οι Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφώνημα πριν από περίπου μία εβδομάδα, στο οποίο τονίστηκε ότι οι ΗΠΑ αναζητούν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το χτεσινό ταξίδι, των Τσαβούσογλου, Αλμπαϊράκ, Φιντάν (ΜΙΤ) μετά τεχνικών κλιμακίων στη Λιβύη και η συνομιλίες με τον Σάρατζ, ήταν μέρος αυτού ακριβώς του σχεδίου.

"Η Αμερική προσπαθεί να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη. Ο πρόεδρός μας πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο να συνεργαστούμε Τουρκία και ΗΠΑ μαζί στη Λιβύη και ο Τραμπ ανταποκρίθηκε θετικά. Κι εμείς σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας και μυστικών υπηρεσιών πήραμε την εντολή να συνεργαστούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να υπάρξει μία κοινή ενέργεια για τη σταθερότητα στην περιοχή και για το μέλλον της Λιβύης", δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα