Το ΑΠΘ σε παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτόμας μοτοσυκλέτας μέσω της Panther Racing Auth (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Την πρώτη του εκπροσώπηση στον Παγκόσμιο πανεπιστημιακό Διαγωνισμό MotoStudent αναμένεται να έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέσω της νεοσύστατης φοιτητικής ομάδας, Panther Racing Auth.

Η ομάδα αυτή, αν και μετρά λιγότερο από έναν χρόνο ζωής, φαίνεται πως έχει όλα τα φόντα όχι απλά να εκπροσωπήσει το ΑΠΘ σε ένα παγκόσμιο διαγωνισμό, αλλά και να καταφέρει να διακριθεί κατασκευάζοντας μια καινοτόμα μοτοσυκλέτα.

Αποτελείται

από ένα κράμα φοιτητών από διαφορετικές σχολές, που όμως όλοι τους έχουν την αγάπη για τη μοτοσυκλέτα αλλά και όρεξη να εργαστούν προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρά το ότι η Panther Racing Auth είναι μια νέα ομάδα, ήδη έχει θέσει τον πήχη ψηλά στον διαγωνισμό, ο οποίος θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο του2018 στην πίστα της Αραγονίας, στην Ισπανία.

Όπως τόνισε στο thestival.gr, ο Τάσος Σκουφάς, μέλος της Panther Racing Auth "ο στόχος είναι να φτάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα. Υπάρχει και το βραβείο της πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας, στο οποίο σίγουρα θα στοχεύσουμε".

Η ομάδα Panther Racing Auth

Η ομάδα σχηματίστηκε τον Ιανουάριο του 2017, από φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και αποτελεί την πρώτη φοιτητική ομάδα του Α.Π.Θ., με στόχο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας πρωτότυπης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας, τύπου Moto GP-3.

Αποτελείται από φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων, προκειμένου το όλο εγχείρημα να μπορεί να σταθεί τόσο σε ό,τι αφορά το μηχανολογικό και αγωνιστικό μέρος του διαγωνισμού, όσο και το επιχειρηματικό.

Όπως άλλωστε επισημαίνει ο Τάσος Σκουφάς, "ο διαγωνισμός αυτός πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, έχει και το επιχειρηματικό. Θα πρέπει δηλαδή να παρουσιάσεις ένα ολοκληρωμένο business plan που να αφορά την όλη κατασκευή της μοτοσυκλέτας".

Τι είναι όμως ο διαγωνισμός MotoStudent;

Ο διαγωνισμός MotoStudent ξεκίνησε το 2010 και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, ενώ αποτελεί επίσημα αναγνωρισμένο διαγωνισμό της FIM, η οποία αποτελεί το παγκόσμιο διοικητικό σώμα των αγώνων μοτοσυκλέτας.

Στην πέμπτη έκδοση του διαγωνισμού στην οποία θα λάβουν μέρος και οι φοιτητές της Panther Racing Auth, οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπτύξουν ένα project αγωνιστικής μοτοσυκλέτας, το οποίο θα αξιολογηθεί και θα δοκιμαστεί σε μια τελική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις Motorland στην πόλη Alcañiz της Ισπανίας, τον Οκτώβριο του 2018.

Ειδικότερα, η ομάδα πρέπει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει το αγωνιστικό πρωτότυπο, σε πρότυπα Moto GP-3. σε περίοδο τριών εξαμήνων (01/2Ο17 – 10/2018), Επιπλέον καλείται να συνθέσει μία εκτενή εργασία, μέσω της οποίας θα αναλύει τη σχεδίαση της μηχανής, θα αναπτύσσει μια καινοτομία στον τομέα των αγωνιστικών μηχανών και θα παρουσιάζει ένα υποθετικό project βιομηχανικής παραγωγής του πρωτοτύπου. Κατά τη διάρκεια της τελικής εκδήλωσης, η οποία διαρκεί 4 μέρες, στην πίστα MotorLand Aragon, γίνεται η βαθμολόγηση των δύο μερών του project της ομάδας.

Αρχικά, κατά τη φάση MS1 , παρουσιάζεται η εργασία από μέλη της ομάδας στην κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούμενη από στελέχη επιχειρήσεων βαθμολογεί τα επιμέρους κομμάτια της. Έπειτα, κατά τη φάση MS2, το πρωτότυπο, αφού περάσει από τεχνικό έλεγχο, λαμβάνει συμμετοχή σε μία σειρά από στατικά και δυναμικά αγωνίσματα, με τελευταίο τον αγώνα ταχύτητας μεταξύ όλων των πρωτοτύπων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Ήδη η ομάδα έχει σημειώσει μια ικανοποιητική πρόοδο, καθώς έχει ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο του σχεδιασμού , το οποίο έχει να κάνει με τη σκέψη του όλου project αλλά και το design της μοτοσυκλέτας, ενώ από τις αρχές του 2018, αναμένεται να μπουν σε πιο αγωνιστικούς ρυθμούς, ξεκινώντας την κατασκευή της μηχανής.

Ωστόσο η πρόοδος της Panther Racing Auth δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι που αφορά αμιγώς τον διαγωνισμό. Δεδομένων των δύσκολων συγκυριών αλλά και της δυσπιστίας που αντιμετωπίζουν ανάλογα εγχειρήματα από ομάδες φοιτητών, η συγκεκριμένη ομάδα έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει τη στήριξη τόσο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όσο και φορέων που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.

"Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση του project από το πανεπιστήμιο, ενώ πλέον μας έχει παραχωρηθεί και χώρος μέσα στο ΑΠΘ προκειμένου να δουλεύουμε, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Επιπλέον, έχουμε τη στήριξη σημαντικών φορέων που καλύπτουν τις ανάγκες μας αναφορικά με την δουλειά που πρέπει να κάνουμε", σημειώνει ο Τάσος Σκουφάς μιλώντας στο thestival.gr, υπογραμμίζοντας βέβαια πως κάτι τέτοιο είναι αρκετά χρονοβόρο και χρειάζεται πολύ τρέξιμο.

Ακόμη, η Panther Racing Auth διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις προκειμένου να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, με την πλησιέστερη να είναι την ερχόμενη Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, στο ΚΕΔΕΑ, στις 6:30 το απόγευμα.

Δείτε φωτογραφίες αλλά και τα χιουμοριστικά βίντεο της ομάδας:

Δείτε την Panther Racing Auth ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δείτε περισσότερα για τον διαγωνισμό ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα