Τι συμβαίνει με την αποτέφρωση στην Ελλάδα;

Το Καλοκαίρι, ορμώμενη από την τραγωδία στο Μάτι, η οικογένεια του Μάνου Ελευθερίου είχε αναφέρει στα SocialMedia: «Η σορός του Μάνου Ελευθερίου μεταφέρθηκε σήμερα στη Βουλγαρία για αποτέφρωση. Σε μια χώρα που εν ριπή οφθαλμού μπορεί να καείς ζωντανός, απαγορεύεται να καείς νεκρός».

Το μήνυμα έκανε τον γύρο του διαδικτύου αναδεικνύοντας και πάλι το θέμα της αποτέφρωσης. Γιατί ενώ άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν υιοθετήσει την αποτέφρωση εδώ και δεκάδες χρόνια, η χώρα μας, παρά τον νόμο του 2006, δεν έχει ακόμα

το δικό της αποτεφρωτήριο, με αποτέλεσμα μέχρι και 3000 Έλληνες να αποτεφρώνονται κάθε χρόνο στη Βουλγαρία.

Κι ενώ ο Δήμος Πατρέων βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει ο πρώτος Δήμος της χώρας που θα φιλοξενήσει αποτεφρωτήριο, τα τελευταία «ταξίδια» των Θεσσαλονικέων προς τη Βουλγαρία συνεχίζονται. Ποια είναι, όμως, η διαδικασία που ακολουθείται; Ζητήσαμε από τον Οίκο Τελετών «Φάνης Μπαμπούλας και Υιός», ένα από τα πιο γνωστά γραφεία τελετών της χώρας και μία επιχείρηση με 42 χρόνια παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, να μας περιγράψει όλα τα στάδια.

«Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της περιποίησης του νεκρού εκδίδονται τα απαραίτητα έγγραφα για τη μεταφορά στη γειτονική χώρα. Έπειτα από συνήθως 1 με 2 μέρες η σωρός αναχωρεί για τη Σόφια της Βουλγαρίας, με τη διαδικασία της αποτέφρωσης να διαρκεί περίπου 3 ώρες, προτού η τέφρα πάρει τον δρόμο της επιστροφής με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα προς την Ελλάδα», ανέφερε ο Βασίλης Μπαμπούλας, την ώρα που όλα δείχνουν ότι το 2019 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για ένα τόσο… φλέγον ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα