Θεσσαλονίκη: Τα πάνω κάτω στους γάμους - Νέα πραγματικότητα σε μυστήριο και δεξιώσεις

Ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας και ανέτρεψε όσα σχέδια κάναμε το προηγούμενο διάστημα για την επαγγελματική αλλά και την προσωπική μας ζωή. Μεταξύ όσων είδαν τον σχεδιασμό τους να ανατρέπεται ήταν και τα ζευγάρια που είχαν προγραμματίσει τον γάμο τους στους κρίσιμους αυτούς μήνες του 2020 που αποδείχτηκε ζόρικο και όχι μόνο επειδή είναι δίσεκτο!

Οι περιορισμοί που επιβλήθησαν για το σπάσιμο της αλυσίδας του κορωνοϊού αλλάζουν λιγάκι τον παραδοσιακό γάμο με τα όργανα, τους δεκάδες καλεσμένους στις εκκλησίες και τα πάρτυ μέχρι το πρωί, με τους νεόνυμφους και τους

φίλους τους να κλείνουν τελευταίοι την πόρτα των κέντρων δεξιώσεων.

Τα τηλέφωνα σε Ιερούς Ναούς, αίθουσες δεξιώσεων και εταιρειών που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση γάμων έχουν πάρει φωτιά, αφού οι απορίες είναι πολλές και όπως εξηγούν οι ειδικοί στο Thestival.gr, δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη ενημέρωση για τα νέα δεδομένα.

«Καλούμαστε μέσα σε δυόμιση μήνες να διεκπεραιώσουμε τα μυστήρια που έχουμε κλείσει από την αρχή της σεζόν. Επειδή ο κόσμος βλέπει ότι τα μέτρα χαλαρώνουν σιγά-σιγά πολλά ζευγάρια που έλεγαν ότι δε θα κάνουν το γάμο και βάπτιση τους έρχονται τώρα για να γίνουν τα μυστήρια αυτό το καλοκαίρι», τόνισε στο Thestival η διοργανώτρια ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, Νάταλι Μάρκου.

Βήμα βήμα καθορίζουν τις κινήσεις τους και οι ιδιοκτήτες χώρων δεξιώσεων, οι οποίοι μπήκαν σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης με τους πελάτες τους. «Φέτος έχουμε πάρα πολλές ακυρώσεις γιατί όταν ο άλλος θέλει να κάνει το γάμο του, χρειάζεται χρόνο. Το 90% των γάμων πήγε για του χρόνου» τόνισε στο Thestival ο ιδιοκτήτης του Κτήματος Μυρωνίδη, Γιάννης Μυρωνίδης.

Οι Ιεροί Ναοί δέχονται περιορισμένο αριθμό καλεσμένων στο εσωτερικό τους με «ταβάνι» τα 100 άτομα, αναλόγως τα τετραγωνικά της κάθε εκκλησίας. Οι πιστοί θα μπαίνουν στην εκκλησία χωρίς να φορούν υποχρεωτικά μάσκα και βάζοντας αντισηπτικό στην είσοδο, αλλά στα στασίδια θα υπάρχουν καρτελάκια, βάσει των οποίων θα καθορίζονται και οι θέσεις στις οποίες επιτρέπεται να καθίσουν για να είναι ασφαλείς.

«Έχουμε αντισηπτικά μέσα στους ναούς και έχουμε βάλει καρτελάκι για το που κάθεται ο καθένας. Οι υπόλοιποι κάθονται έξω στην αυλή. Συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές ήδη από τις αρχές του έτους τα πράγματα ήταν μειωμένα σε βαφτίσεις και γάμους αλλά έχει να κάνει και με το γεγονός της ανεργίας», σημειώνει στο Thestival.gr, ο π. Στέφανος Βασιλείου, υπεύθυνος του γραφείου γάμων της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, για να συμπληρώσει ότι οι πιστοί, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, εισέρχονται στους Ιερούς Ναούς χωρίς μάσκα.

Όσον αφορά στις δεξιώσεις, σε γενικές γραμμές ακολουθείται το μοντέλο της εστίασης. Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους φαίνεται να ευνοούνται, ωστόσο θα πρέπει να έχουν μόνιμο σύμμαχό τους τον καλό καιρό. «Περάσαμε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο καραντίνας και αβεβαιότητας αλλά ανταποκριθήκαμε στο αίτημα πολλών ζευγαριών να αναβάλουν τη δεξίωση τους για μετά το καλοκαίρι ή την επόμενη σεζόν. Αυξήθηκε η πληρότητα σημαντικά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Αρκετοί έχουν πλέον μεταθέσει την ημερομηνία. Φέτος θα γίνουν λιγότερες δεξιώσεις», αναφέρει ο Ευρυπίδης Καραβασίλης, διευθύνων σύμβουλος του «Polis Convention Center Thessaloniki».

Στις περισσότερες δεξιώσεις που θα γίνουν αυτό το διάστημα, οι καλεσμένοι θα είναι λιγότεροι, ο μπουφές θα σερβίρεται από το προσωπικό του καταστήματος, οι υπάλληλοι θα φορούν μάσκες, τα τραπέζια θα απέχουν μεταξύ τους και είναι πολύ πιθανόν οι παρέες να χωριστούν, αφού μόλις έξι άτομα επιτρέπονται σε κάθε τραπέζι.

«Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση ως προς τη λειτουργία και την εξυπηρέτηση του κοινού. Αυτό που αλλάζει είναι στους εσωτερικούς χώρους, στους οποίους υπάρχουν προς στιγμήν κάποιοι περιορισμοί όταν αυτοί οι χώροι δεν έχουν ανοιγόμενα παράθυρα. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, οι εσωτερικές αίθουσες με ανοιχτά παράθυρα μπορούν και πάλι να υποδεχτούν σχεδόν τον ίδιο αριθμό καλεσμένων σε σχέση με πριν τον κορωνοϊό. Στη μία αίθουσα από 450 άτομα θα μπορούμε να δεχθούμε 350. Η μεγαλύτερη αίθουσα από 650 άτομα, πλέον μπορεί να υποδεχτεί μέχρι 450. Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε μεγαλύτερη δεξίωση από 450 άτομα, γιατί σε περίπτωση κακοκαιρίας δε θα υπάρχει αίθουσα που να μπορεί να αποδεχτεί μεγαλύτερο αριθμό . Αυτό που αλλάζει στους μπουφέδες είναι ότι η εξυπηρέτηση θα γίνεται από μάγειρες για να μην αλλάζουν χέρια τα σερβίτσια, όπως ακριβώς και στην εστίαση. Οι σερβιτόροι που έρχονται σε επαφή με τους προσκεκλημένους θα φοράνε μάσκες», επισήμανε ο κ. Καραβασίλης.

Σχεδόν όλοι οι γάμοι και κάποιες βαπτίσεις κορυφώνονται με ένα γλέντι ή μια δεξίωση. Μουσική, χορός, τραγούδια, συγγενείς να παίρνουν τα μικρόφωνα και να φανερώνουν ένα από ταλέντα τους και τα πιάτα τα σπάνε στην πίστα. Δυστυχώς κάποια από αυτά ίσως αλλάξουνε το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρχουν εμπόδια στη διασκέδαση και την απόλαυση σημαντικών στιγμών.

Τα περισσότερα ζευγάρια αποδέχονται τις αλλαγές και τα μέτρα που επιβάλλονται από τους αρμόδιους για την ασφάλεια όλων και προσαρμόζουν τις ανάγκες τους στα νέα δεδομένα. «Δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τα ζευγάρια γιατί πρακτικά δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην οργάνωση ενός γάμου. Τα ζευγάρια που έχουν αντικειμενική δυσκολία και μεταφέρουν την ημερομηνία τους για του χρόνου είναι ζευγάρια τα οποία ζουν στο εξωτερικό και επειδή ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το θέμα των πτήσεων και των συνόρων, ουσιαστικά έχουν πάρει την απόφαση να αναβάλουν τις δεξιώσεις τους για την επόμενη σεζόν. Εκείνα που δεν έχουν πολλούς καλεσμένους ούτε ζουν σε τρίτη χώρα δεν υπάρχει κάποιο θέμα αλλαγής στο πλάνο της δεξίωσης τους», σημειώνει ο κ. Καραβασίλης.

Για απώλεια ενός μεγάλου μέρους του τζίρου του έκανε λόγο από την πλευρά του ο Γιάννης Μυρωνίδης. «Είναι φυσιολογική η αντίδραση για τα ζευγάρια, όμως για αυτά που ζουν στο εξωτερικό υπάρχουν δυσκολίες γιατί δεν γίνεται να κανονιστούν ημερομηνίες λόγω της κατάστασης. Τα ζευγάρια που ζουν στην Ελλάδα είναι λίγο πιο ευέλικτα», είπε χαρακτηριστικά.

Παρά τις όποιες δυσκολίες οι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν παρόντες και στέκονται δίπλα στα ζευγάρια για να οργανώσουν μέχρι τέλους την καλύτερη ημέρα της ζωής τους, όποτε κι όπως κι αν αυτή γίνει."Θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να ξεπεράσουν το άγχος τους και να πραγματοποιηθούν όλα όπως τα είχαν φανταστεί. Βασικός μας στόχος είναι ικανοποίηση των πελατών μας όχι μόνο από αισθητικής πλευράς αλλά και συναισθηματικής", τόνισε χαρακτηριστικά η Νάταλι Μάρκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα