Θεσσαλονίκη: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ άφησαν οι τουρίστες το 2018

Συνολικά 420 εκατομμύρια ευρώ ξόδεψαν οι επισκέπτες των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης το 2018.

Το παραπάνω έγινε γνωστό στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2018 και σε αυτήν συμμετείχαν 41 ξενοδοχεία κατηγορίας 1* - 5* και σε δείγμα 1.390 ατόμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία

της έρευνας, οι δαπάνες των τουριστών παρέμειναν σταθερές στα 71€ ανά άτομο την ημέρα. Με βάση τις εκτιμώμενες συνολικές διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι οι επισκέπτες ξενοδοχείων έχουν δαπανήσει συνολικά 183 εκατ. στην πόλη. Το μέγεθος αγοράς του ξενοδοχειακού κλάδου της Θεσσαλονίκης εκτιμάται σε 161 εκ ευρώ. Βάσει των παραπάνω και πλέον ως φόρων 76 εκατομμύρια η εκτιμώμενη συνολική επίδραση ανέρχεται σε 420 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να ληφθούν υπόψη οι μεταφορές, οι μεσάζοντες και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Αύξηση στις αφίξεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία

Το 2018 οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία σημείωσαν αύξηση 12%. Στην αύξηση αυτή περιλαμβάνεται και ο μεγάλος όγκος μετάβασης των τουριστών στη Χαλκιδική κατά τους θερινούς μήνες. Ωστόσο, την περίοδο 2014-2018 οι διεθνείς αφίξεις τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο καθώς και Ιανουάριο -Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 45% και 52% αντίστοιχα, καθώς οι συγκεκριμένες αφίξεις έχουν ως προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Το Ισραήλ παρουσίασε την υψηλότερη ανάπτυξη την περίοδο 2014-2018 σημειώνοντας αύξηση 564% ακολουθησαν η Ολλανδία και η Σλοβακία με 387% και 369 % αντίστοιχα. Παρ’ ότι ο αριθμός διανυκτερεύσεων των αλλοδαπών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης παρέμεινε σταθερός το 2018 σε σχέση με το 2017 παρατηρήθηκε ανακατάταξη των κύριων αλλοδαπών αγορών.

Οι διανυκτερεύσεις των Ισραηλινών σημείωσαν σημαντική αύξηση της τάξης του 78% το 2018 ενώ η Κύπρος σημείωσε μείωση 7%. Συγκρίνοντας το 2018 με το 2017 οι διανυκτερεύσεις των Ιταλών σημείωσαν αύξηση 17% ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στις διανυκτερεύσεις των Τούρκων και των Ρώσων, ήτοι 30% και 13% αντίστοιχα.

7 στους 10 Ισραηλινούς επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ότι 7 στους 10 Ισραηλινούς επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους στην πόλη και την βαθμολόγησαν με 8,2 στα 10 αλλά οι δαπάνες τους στην πόλη ήταν κάτω από το μέσο όρο. Ο σταθερός αριθμός διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία το 2018 αντικατοπτρίζεται στην απόδοση πληρότητας, η οποία έφθασε στα ίδια επίπεδα με το 2017. Το ξενοδοχειακό δυναμικό της Θεσσαλονίκης με βάση τα επίσημα τα στοιχεία του ΞΕΕ παρέμενε σταθερό τα τελευταία χρόνια εκτός από τις ξενοδοχειακές μονάδες 1 και 2 αστέρων που μειώθηκαν, ενώ αναπτύχθηκαν νέες μονάδες τεσσάρων αστέρων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά της Θεσσαλονίκης αυξάνεται.

Οι τουρίστες παραμένουν πολύ ικανοποιημένοι από την εμπειρία τος στη Θεσσαλονίκη. Στην πραγματικότητα το συνολικό επίπεδο ικανοποίησης αυξήθηκε από 8,1 το 2017 σε 8,2 το 2018. Περίπου τα 2/3 είχαν καλύτερη η πολύ καλύτερη εμπειρία από ότι προσδοκούσαν και το 95% θα σύστηνε τη Θεσσαλονίκη. Στις πτυχές που χρήζουν βελτίωσης παραμένουν η δημόσια καθαριότητα, οι δημόσιες συγκοινωνίες η κατάσταση των πλατειών και των πεζοδρομίων και η ασφάλεια στην πόλη.

Σε σύγκριση με άλλες 10 ευρωπαϊκές πόλεις η Θεσσαλονίκη σημείωσε το 2018 τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών δωματίων (55%) μειώνοντας ελαφρώς τη διαφορά με τις πόλεις αυτές.

Προφίλ τουριστών

Το 60% των τουριστών επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη για αναψυχή. Το 22% για δουλειά, το 17% για να επισκεφθεί φίλους και το 8% για συμμετοχή σε συνέδρια και εκθέσεις. Σε σχέση με προηγούμενη έρευνα σημειώθηκε βελτίωση στα σήματα και πληροφορία βελτίωση, ενώ πτωτική πορεία παρουσιάζει η άποψη για την ασφάλεια στη πόλη, η οποία κυμαίνεται σεε χαμηλά επίπεδα από το 2015 και το 2016 και τα πεζοδρόμια. πεζοδρόμια

«Τέσσερα χρόνια πέφτει ο δείκτης της ασφάλειας, κινδυνεύουμε σοβαρά αν συνεχιστεί η πτώση με την μικροεγκληματικότητα στου χώρους που επισκέπτονται τουρίστες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΞΘ, Ανδρέας Μανδρίνος.

Σύμφωνα με την έρευνα οι Σέρβοι είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από πάρκα και την ασφάλεια σε αντίθεση με τους τουρίστες από Ιταλία Ρωσία και Γερμανοί που είναι λιγότερο ικανοποιημένοι. Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί ξόδεψαν περισσότερα σε ψώνια, ενώ οι Γερμανοί και Ρουμάνοι στην εστίαση. Αντίθετα οι Ιταλοί και οι Σέρβοι ξόδεψαν λιγότερα.

Πατουλίδου: 30% αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας τον Μάρτιο από το εξωτερικό

«Φτάσαμε σε σημείο να μπορούμε να χαιρόμαστε για τα μικρά κατορθώματα που μας επιτρέπουν οι δυνατότητες αυτής της πόλης. Είχαμε 30% αύξηση της ιστοσελίδας τον Μάρτιο από το εξωτερικό. Δεν αρκούμαστε σε όσα όλα πετύχαμε. Χρειαζόμαστε να πάμε στην κατεύθυνση βελτίωση του τουρισμού. Πιστεύω το 2021 να καταγράφει διπλασιασμός των διανυκτερεύσεων στην πόλη», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Μπουτάρης: Εκτίμηση για 300.000 τουρίστες την πρώτη 5ετία λειτουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Την πρώτη 5ετία λειτουργίας του Μουσείο Ολοκαυτώματος εκτιμάται σύμφωνα με την μελέτη ότι θα προσελκύσει 300.000 τουρίστες σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης. Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη ενός συνολικού σχεδίου για τον τουρισμό.

«Κατά την εκτίμηση της μελέτης, που έχουμε κάνει ο στόχος της πρώτης 5ετίας αφότου λειτουργήσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι 300. 000 επισκέπτες. Σημαντικότατο στοιχείο για τη Θεσσαλονίκη διεθνούς ακτινοβολίας και προβολής για την πόλη», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε:

«Είναι απίστευτη η κατάσταση μη συντονισμού των δυνάμεων που έχουμε. Αλλά λέει η περιφέρεια αλλά ο Δήμος και αλλά οι φορείς. Πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο το οποίο θα τραβήξει κόσμο».

Θάνος: Έχουμε πολλά να κάνουμε στην πόλη

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος σημείωσε από την πλευρά του ότι «Παρά την προσπάθεια που έχει κάνει η περιφέρεια να μεγαλώσει τον προορισμό που λέγεται Θεσσαλονίκη έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Μόλις το 25% από 75 % που έρχονται στη Θεσσαλονίκη επισκέπτονται και άλλες περιοχές της Μακεδονίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα