Θεσσαλονίκη: Νέα δομή καταγραφής προσφύγων δημιουργείται στο Βαγιοχώρι - Κέντρο υποδοχής στη Μοναστηρίου

Σύσκεψη πραγματοποίησε σήμερα στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης η ομάδα εργασίας η οποία συστάθηκε την Τρίτη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος μετά τις εικόνες με πρόσφυγες και μετανάστες να κατασκηνώνουν στην Αριστοτέλους.

Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι θα δημιουργηθεί νέα δομή καταγραφής προσφύγων στο Βαγιοχώρι, στον χώρο όπου σήμερα λειτουργεί Κέντρο Φιλοξενίας, καθώς και μια ακόμη δομή υποδοχής (protransit) σε κτίριο

της οδού Μοναστηρίου, στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης.

"Η δομή στο Βαγιοχώρι στην παρούσα κατάσταση, με δομές για πρώτη γραμμή υποδοχής εξυπηρέτησε το σκοπό της μέχρι και τώρα. Η επόμενη κίνηση είναι να το αδειάσουμε να το καθαρίσουμε και να το συνδιαμορφώσουμε για να μπορούμε να διατηρήσουμε τις θέσεις υποδοχής εκεί, με βιώσιμες κατασκευές, για να χουν οι άνθρωποι ένα αξιοπρεπές περιβάλλον όσο περιμένουν να τους διατεθεί δευτερεύουσα υποδομή στην ενδοχώρα", δήλωσε ο περιφερειακός Συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος.

Όπως είπε ήδη χθες έγινε η μεταφορά 108 ατόμων από το Βαγιοχώρι σε δομή η οποία επεκτάθηκε στην Καβάλα και σημείωσε πως πρόκειται για οικογένειες και κάποιους άνδρες.

Σύμφωνα με τον κ. Ράγκο αυτή τη στιγμή στο Βαγιοχωρι διαμένουν 165 άτομα και στόχος είναι μέχρι τέλος του μήνα να απορροφηθούν σε άλλες δομές και αν θεωρηθεί επιτακτική ανάγκη να διατεθούν και ξενοδοχεία.

Όσον αφορά τα Διαβατά, σημείωσε ότι εκεί οι πρόσφυγες μένουν σε κοντέινερ και όχι εκτός με την κατάσταση να μην είναι όπως τον Απρίλιο.

Παράλληλα ανέφερε ότι στον σχεδιασμό για το χειμώνα έγινε από το υπουργείο μια μεγάλη αποσυμφόρηση στα νησιά και το ίδιο πρόκειται να γίνει και στη δική μας περιοχή

"Στο σχεδιασμό για το χειμώνα κάναμε μια μεγάλη αποσυμφόρηση για τα νησιά. Αυτή η κίνηση ήταν ειδικά για να προφυλάξουμε τις ευάλωτες ομάδες για το χειμώνα. Το ίδιο γίνεται και στη δίκη μας περιοχή η οποία βάλλεται από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες και πιο νωρίς. Άρα υπάρχουν σχεδιασμοί για δομές κανονικής υποδοχής όπως της Καβάλας.", τόνισε

Αναφερόμενος αν θα υπάρξουν νέες δομές στην κεντρική Μακεδονία είπε: Δεν νομίζω ότι η Κεντρική Μακεδονία έχει να δώσει πολύ ακόμα και ούτε θα πρεπε να επιφορτίζουμε περισσότερο και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις σε αυτό το κομμάτι. Η λογική είναι αυτή και αυτό έχει φανεί.

"Σε όλο αυτό το κομμάτι οι κινήσεις που έπρεπε να κάνει το υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες του κάθε δήμου και της κάθε περιφέρειας είναι πάντα στη λογική για να μην υπάρχει τριβή με τον τοπικό πληθυσμό και νομίζω σε ένα μεγάλο βαθμό το χουμε καταφέρει" ανέφερε ακόμη ο κ. Ραγκος.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης τόνισε πως ελπίζει να μην αντιμετωπίζουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις όπως αυτές στην Αριστοτέλους σημειώνοντας πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στη δημιουργία νέας δομής.

" Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στη λειτουργία μιας δομής 48ωρης φιλοξενίας προσφύγων. Έχει ωριμάσει η ιδέα, προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα λειτουργεί συνεπικουρικά με την δομή του υπουργείου

Ο χώρος θα είναι σε ένα ακίνητο του δήμου που στεγάζονται υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής, εκτιμούμε ότι είναι ένας χώρος που βολεύει γιατί δεν είναι στο κέντρο της πόλης. Εάν δούμε ότι υπάρχουν νομικά κωλύματα θα προχωρήσουμε σε δεύτερη ή τρίτη επιλογή. Έτοιμοι να την λειτουργήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τέλος του έτους" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λεκάκης.

Το κτήριο αυτό θα βρίσκεται επί της οδού Μοναστηρίου και θα έχει χωρητικότητα 70 ατόμων

Τέλος, συντονιστής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το προσφυγικό, Χάρης Αηδονόπουλος, τόνισε:

ΠΚΜ μπορεί να διαθέσει χώρους για διοικητική μέριμνα. Επιτέλους το υπουργείο άρχισε να ακούει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα προηγούμενα τρία χρόνια δυστυχώς δεν ελάμβανε υπόψη τις εισηγήσεις μας. Πάγια άποψή μας είναι η ισομερής κατανομή όλων των μεταναστών. Υπάρχει παντελή απουσία μεταναστών από την Πελοπόννησο. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Έχει δομές που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μετανάστες και εκτιμώ ότι με το τρένο αίρεται και το εγκληματικό έργο των λαθροδιακινητών".

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις:

Keywords
Τυχαία Θέματα