Θεσσαλονίκη - Σκόπελος με μια ανάσα! Το νησί των Σποράδων με τις μαγευτικές παραλίες και τα γευστικά πιάτα

Έχει μαγευτικές παραλίες, ηρεμία , εξαιρετικά προϊόντα και πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές. Ο λόγος για την Σκόπελο, η οποία έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς της Ελλάδας, από μεγάλους διεθνείς τουριστικούς οδηγούς.

Το νησί των Σποράδων είναι αδικημένο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη και σε αυτό έχει βοηθήσει και η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη,

η οποία ξεκίνησε ξανά πέρσι μετά από πολλά χρόνια.
Σημαντικό ρόλο στον τουρισμό του νησιού έπαιξαν και τα γυρίσματα του χολιγουντιανού «Mamma Mia», το οποίο έχει προσελκύσει τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Πλέον Θεσσαλονικείς και όχι μόνο μπορούν εύκολα και γρήγορα να φτάσουν στην Σκόπελο σε περίπου 3.30 ώρες, με το Flying Cat 4 , χωρητικότητας 440 επιβατών, ένα υπερσύγχρονο επιβατηγό ταχύπλοο το ποίο αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι και 40 κόμβους.

Οι παραλίες

Πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα στα καταπράσινα πεύκα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς για διακοπές. Η Σκόπελος άλλωστε φημίζεται σε όλο τον κόσμο για τις πανέμορφες παραλίες της, οι οποίες διαθέτουν μια άγρια ομορφιά, έχουν ηρεμία και χωρίς πολύ βαβούρα μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα. Ακόμα στο νησί υπάρχουν πανέμορφες παραλίες στις οποίες δεν μπορεί να φτάσει κανείς παρά μόνο με πεζοπορία ή σκάφος.

Σε περίπτωση που οι άνεμοι είναι ισχυροί στο λιμάνι της Σκοπέλου καλό θα ήταν να μην επισκεφτείτε τις βόρειες παραλίες αλλά τις νότιες.

Ξεκινώντας από την Σκόπελο προς τη Γλώσσα οδικώς θα βρείτε τις παραλίες: Πλάκα, Άμμος, Στάφυλος, Βελανιό, Αμάραντος, Αγνώντας, Λιμνονάρι, Πάνορμος, Λιναράκια, Αντρίνες, Μηλιά, Καστάνη, Χόβολο, Αρμενόπετρα, Λουτράκι, Περιβολιού, Πεθαμένης, Άγιος Ιωάννης στο Καστρί, Βαθιάς, Γλυστέρι, Άγιος Κων/νος.

Τις υπόλοιπες παραλίες μπορείτε να τις προσεγγίσετε από τη θάλασσα ή με τα πόδια από άλλες παραλίες.

Σκοπελίτικη Κουζίνα

Αν για κάτι περηφανεύεται η Σκόπελος εκτός από την φυσική της ομορφιά αυτή είναι η τοπική της κουζίνα. Δεν γίνεται να φύγετε από τη Σκόπελο χωρίς να έχετε δοκιμάσετε την σκοπελίτικη τυρόπιτα που φτιάχνεται με ντόπιο τυρί. Μπορεί κανείς να την εντοπίσει ακόμα και σε ιδιαίτερους συνδυασμούς όπως με φράουλες και αμύγδαλα.

Ακόμα το γλυκό του κουταλιού «αυγάτο» από ζουμερά σκοπελίτικα δαμάσκηνα μέσα σε ελαφρύ σιρόπι παρασκευάζεται με τον ίδιο ξεχωριστό τρόπο εδώ και χρόνια. Επίσης σε γιορτές και γάμους προσφέρουν ένα παραδοσιακό τοπικό γλυκό από πάστα αμυγδάλου σε περίτεχνα σχέδια, τα «χαμαλιά».

Τα ταβερνάκια εκεί που σκάει το κύμα και στο λιμάνι του νησιού δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού τα φρέσκα προϊόντα και το εξαιρετικό τσίπουρο τα καθιστούν ασυναγώνιστα.

Νυχτερινή ζωή

Η Σκόπελος μπορεί να μη φημίζεται για το αχαλίνωτο clubbing ωστόσο όταν πέσει το φως της ημέρας, ο επισκέπτης θα βρει τρόπο να διασκεδάσει. Από τα ταβερνάκια με ζωντανή ρεμπέτικη μουσική και τα ουζερί πλαί στο κύμα, μέχρι τις καφετέριες οι οποίες το βραδάκι δεν σερβίρουν καφέ και δίνοντας λίγο παραπάνω ένταση στη μουσική, παραμένουν ανοιχτές μέχρι αργά.

Εξαιρετική επιλογή για διασκέδαση είναι και τα bar με ιδιαίτερη μουσική και πανοραμική θέα.

Μουσεία

Η Σκόπελος διαθέτει και αρκετά μουσεία τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα από αυτά είναι το Αρχοντικό της οικογένειας Βακράτσα στο κέντρο της χώρας. Προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας καθώς και σημαντικά κειμήλια, εκτίθενται στο όμορφο αυτό αρχοντικό.

Ακόμα στην εντυπωσιακή αυλή του, με τον χαρακτηριστικό φοίνικα διοργανώνονται συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις. Το Αρχοντικό Βακράτσα είναι ανοιχτό καθημερινά, πρωί και απόγευμα.

Θεσσαλονίκη – Σκόπελος μία σύνδεση που αποφέρει καρπούς

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του τουρισμό στην Σκόπελο έπαιξε αδιαμφισβήτητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη μέσω της Hellenic Seaways.

Όπως τόνισε o δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης το καραβάκι που μπήκε πέρσι βοήθησε πάρα πολύ στην έλευση τουριστών από τη Θεσσαλονίκη, τη Β. Ελλάδα αλλά και από τα Βαλκάνια.

«Ήταν ένα αίτημα πολλών ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι 25.000 επιπλέον κόσμος ήρθαν κατευθείαν από τη Θεσσαλονίκη στις Σποράδες μόνο τον πρώτο μήνα πέρσι», δήλωσε.

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο ναυτικός πράκτορας της Hellenic Seaways στη Θεσσαλονίκη, Γιάννη Δημητριάδης, μόλις την πρώτη εβδομάδα των δρομολογίων με το Flying Cat 4 μετακινήθηκαν προς Σποράδες περίπου 2.000 άτομα, ενώ εκτίμησε ότι με το που κλείσουν τα σχολεία η κίνηση θα αυξηθεί κι άλλο.

Σημαντική ήταν η συμβολή του δήμου Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια για σύνδεση της πόλης με τις Σποράδες.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας για το δήμο είναι ζωτικό η πόλη να γίνει σταθμός και να συνδεθεί και με άλλους προορισμούς όπως την Πέλλα, την Βεργίνα, τον Όλυμπο και τις Σποράδες.

«Το ζητούμενο είναι να υπάρχει δυνατότητα οι επισκέπτες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη να κάνουν και άλλα πράγματα, να υπάρχουν συνδυαστικά πακέτα, να υπάρχει προσβασιμότητα και άλλα σημεία ενδιαφέροντος και αυτό είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια με τη Hellenic Seaways», δήλωσε ο κ. Πέγκας.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Σκιάθο, την Σκόπελο και την Αλόννησο ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες.

Το Flying Cat 4 , χωρητικότητας 440 επιβατών, ένα υπερσύγχρονο επιβατηγό ταχύπλοο το οποίο αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι και 40 κόμβους θα συνδέει και φέτος τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες. Η διάρκεια του δρομολογίου θα είναι 3, 3μιση και 4 ώρες ανάλογα με τον προορισμό, ενώ πρώτη στάση θα είναι η Σκιάθος.

Φέτος, τα δρομολόγια της Hellenic Seaways θα ξεκινούν από την Θεσσαλονίκη στις 10:00, σε σχέση με 9:00 που ήταν πέρσι, με επιστροφή στην Θεσσαλονίκη στις 18:40.
Μέχρι τις 29 Ιουνίου θα πραγματοποιούνται πέντε δρομολόγια την εβδομάδα εκτός από Τρίτη και Τετάρτη, ενώ από τις 30 Ιουνίου τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται καθημερινά μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 59 ευρώ το άτομο ανά διαδρομή, ενώ αν εκδοθεί εισιτήριο μετ' επιστροφής, υπάρχει 30% έκπτωση και η τιμή κατεβαίνει στα 100 ευρώ. Ακόμη, υπάρχει 50% έκπτωση στο εισιτήριο για φοιτητές, πολύτεκνους και παιδιά, ενώ θα ισχύσει και φέτος το πρόγραμμα Deals For You της Cosmote με δωρεάν επιστροφή. Θα υπάρχουν και εκ πτωτικά εισιτήρια που ξεκινούν από 22 ευρώ, σε περιορισμένο αριθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα