Μπροστάρηδες στον αγώνα ενάντια στα 30 νέα διόδια στην Εγνατία Οδό οι Περιφερειάρχες (VIDEO)

Την αντίδρασή τους, για την απόφαση της κυβέρνησης για 30 νέα διόδια, εξέφρασαν οι περιφερειάρχες βορείου Ελλάδος. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη των τεσσάρων με τη συμμετοχή και του πρόεδρου της Εγνατίας Οδού, Απόστολου Αντωνούδη. Η σύσκεψη έχει συγκληθεί στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Αυτή η απόφαση όπως είναι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

από εμάς. Εμείς ζητούμε αναλογικό τίμημα για τη χρήση του οδικού δικτύου της Εγνατίας Οδού και ταυτόχρονα να μας ανακοινωθεί ποιο είναι το κόστος συντήρησης της Εγνατίας Οδού, με βάση το οποίο θα προκύψει το αναλογικό αντίτιμο από τα διόδια», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Παράλληλα, πρόσθεσε πως αίτημά τους είναι να μην υπάρχουν διόδια εντός των νομών. «Δηλαδή ένας χρήστης της Εγνατίας Οδού, που θέλει να πάει από τον Λαγκαδά στην Θεσσαλονίκη μην χρειάζεται να πληρώνει διόδια αλλά διόδια να πληρώνει κάποιος που θέλει να κάνει χρήση της Εγνατίας Οδού για να πάει από ένα νόμο και πάλι αναλογικό τρόπο και σε καμία περίπτωση με 38 διόδια. Είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε το συμφέρον των πολιτών μας και να φροντίσουμε αυτή η διαδικασία να μην θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της περιοχής μας», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, τόνισε: «Εμείς δεν παίρνουμε πρωτοβουλία μόνο για την περιφέρειά μας, παίρνουμε επί συνόλου, αυτού του οδικού άξονα, ο οποίος πρέπει να είναι ένας άξονας εξωστρέφειας, ως οφείλουμε μέσα από τα διευρωπαϊκά δίκτυα, που να δίνει προστιθέμενη αξίας στις περιοχές μας. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Τα θέματα πρέπει να προσεγγίζονται με δίκαιο και το δίκαιο είναι στην αναλογικότητα των διοδίων, όπως ισχύει παντού. Άρα, λοιπόν, οι οποιεσδήποτε άλλες παρεμβάσεις, που μπορούν να δημιουργούν και ανισότητες, αλλά και να δημιουργούν αποτροπή που είναι το όραμα για ανάπτυξη στις περιφέρειές μας και στη Βόρεια Ελλάδα εκεί πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση».

Ο κ. Καρυπίδης επεσήμανε πως αυτό που πρόκειται να γίνει δεν είναι υλοποιήσιμο, με βάση και τα χρονοδιαγράμματα. «Ασκούμε δημόσια διοίκηση, υλοποιούμε έργα, ξέρουμε ποια είναι η γραφειοκρατεία, άρα, λοιπόν, νομίζω πως είναι μια κίνηση ως υποχρέωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με τους θεσμούς. Νομίζω ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική της αναλογικότητας και μάλιστα με μία προσέγγιση σε επίπεδων ενοτήτων νομών να μην υπάρχουν διόδια, δηλαδή να μην πληρώνουν διόδια οι κάτοικοι, που θα μπαίνουν στον αυτοκινητόδρομο. Νομίζω εκεί θα βρεθεί και η λύση».

Ερωτηθείς για το τι ισχύει σήμερα στην περιφέρειά του, ο κ. Καρυπίδης ανέφερε πως σήμερα «στη περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υπάρχουν διόδια στον Πολύμυλο και βγαίνοντας προς τα Γρεβενά για Γιάννενα. Σήμερα προβλέπεται να μπει ακόμη ένα μετωπικό διόδιο και δύο πλευρικά, κάτι το οποίο δεν θα βοηθήσει. Είναι εύλογες οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και των δήμων της περιφέρειάς μας. Νομίζω και με τη σημερινή συζήτηση, που θα γίνει με τους συναδέλφους περιφερειάρχες και με την Εγνατία, αλλά θα έχω και ένα ραντεβού στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης με τον κ. Σπίρτζη. Να σημειώσουμε ότι είχε προηγηθεί και μια ευρύτατη σύσκεψη μέσα στη Βουλή με τους βουλευτές του άξονα του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Σπίρτζης ήταν ξεκάθαρος, κοντά στα δικά μας προτάγματα και αιτήματα και νομίζουμε ότι θα βρούμε τη λύση».

«Δημιουργούνται προβλήματα, αυξάνεται το κόστος μεταφοράς και μετακινήσεων και απαξιώνεται ένα τόσο σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδος. Ευθύνες σαφώς υπάρχουν. Ευθύνες έχει και η κυβέρνηση διότι η κυβέρνηση διορίζει της διοίκηση της Εγνατίας Οδού και χαράσσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής της. Αυτή τη στιγμή με το σχεδιασμό που επιχειρείται με χωρίς ουσιαστική μελέτη από 13 σταθμούς διοδίων πάμε σε 38. Δημιουργούνται προβλήματα για τους κατοίκους της Περιφέρειάς μας. Σαφώς πρέπει να υπάρχουν διόδια αλλά πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο, να υπαρχει μια μελέτη έτσι ώστε το κόστος να είναι αναλογικό, να γίνουν οι σταθμοί εφοδιασμού και εξυπηρέτησης των πολιτών. Αυτή την στιγμή στην περιοχή λειτουργούν δύο διόδια και κατασκευάζονται αλλά δύο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε πως «αυτά που ακούγονται είναι απαράδεκτα. Να πληρώσουμε αυτά που πρέπει και όχι τιμές ότι να ναι χωρίς να σκέφτονται την εποχή που παίρναμε. Να είναι ανταποδοτικά, ότι χρειάζεται για την συντήρηση, τα ίδια να πληρώνουμε ο κόσμος».

Keywords
Τυχαία Θέματα