Τα προφίλ των αντιπάλων του ΠΑΟΚ: Όσα πρέπει να ξέρετε για Τσέλσι, Μπάτε Μπορίσοφ και Βίντι

Τσέλσι, Μπάτε Μπορίσοφ και Βίντι θα βρεθούν στον δρόμο του ΠΑΟΚ στον 12ο όμιλο του Europa League. Το thestival.gr σας παρουσιάζει όσα στοιχεία πρέπει να γνωρίζετε για τις τρεις αντιπάλους του Δικεφάλου του Βορρά.

ΤΣΕΛΣΙ: ΤΟ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΜΕΓΑΘΗΡΙΟ

Η Τσέλσι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους συλλόγους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (1 Champions League

το 2012 και 1 Europa League το 2013) και με ιδιοκτήτη τον Ρώσο μεγιστάνα, Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους και στην Αγγλία (6 πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα, 5 Λιγκ Καπ). Με νέο προπονητή τη φετινή σεζόν τον Ιταλό Μαουρίσιο Σάρι, που αντικατέστησε τον συμπατριώτη του Αντόνιο Κόντε στην τεχνική ηγεσία, οι "μπλε" του Λονδίνου είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου στο Europa League.

Στην περσινή αγωνιστική περίοδο, η Τσέλσι τερμάτισε στην 5η θέση στο πρωτάθλημα της Premier League, όμως κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας κερδίζοντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό. Η ευρωπαϊκή της πορεία σταμάτησε στη φάση των "16" του Champions League, όπου αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα. Φέτος, έχει ξεκινήσει με "3 στα 3" στο αγγλικό πρωτάθλημα, νικώντας και την Άρσεναλ με 3-2 στο λονδρέζικο ντέρμπι, πέρα από τις Χάντερσφιλντ (0-3) και Νιουκάστλ (1-2). Στην Ευρώπη η πορεία της θα ξεκινήσει απευθείας από τη φάση των ομίλων. Στον τελικό του αγγλικού Σούπερ Καπ ηττήθηκε με 2-0 από την Μάντσεστερ Σίτι στο Γουέμπλεϊ.

Τα αστέρια και μεταγραφικό "πάρε-δώσε"

Όσον αφορά το ρόστερ της, τα αστέρια που ξεχωρίζουν είναι ο Εντέν Αζάρ και ο Ενγκολό Καντέ που κατέκτησε το Μουντιάλ της Ρωσίας με την εθνική Γαλλίας. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί ακόμη σπουδαίοι παίκτες κορυφαίου επιπέδου, όπως ο Γουίλιαν, ο Μοράτα, ο Ζιρού και ο Νταβίντ Λουίζ. Σχετικά με τις μεταγραφές, η Τσέλσι απέκτησε τον Κέπα από την Αθλέτικ Μπιλμπάο έναντι 80 εκατ. ευρώ, κάνοντας την ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία. Ο Κουρτουά πουλήθηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ακόμη, πήρε τον 26χρονο Βραζιλιάνο μέσο Ζορζίνιο από την Νάπολι, τον 38χρονο πορτιέρε Ρόμπερτ Γκρίν από την Χάντερσφιλντ και τον Ματέο Κόβασιτς ως δανεικό από την Ρεάλ Μαδρίτης. Από πλευράς αποχωρήσεων, ο Κερτ Ζούμα παραχωρήθηκε δανεικός στην Έβερτον, ο Τιεμουέ Μπακαγιόκο πήγε στην Μίλαν, ο Μίτσι Μπατσουαγί στην Βαλένθια και ο Μάριο Πάσαλιτς στην Αταλάντα.

Το γήπεδο και η ιστορία

Η έδρα της Τσέλσι είναι το Stamford Bridge, χωρητικότητας 41.631 θέσεων. Το γήπεδο εγκαινιάστηκε στις 28 Απριλίου 1877 στην περιοχή Φούλαμ του Λονδίνου και ως το 1905 το χρησιμοποιούσε ο Αθλητικός Σύλλογος Λονδίνου κυρίως ως στάδιο αγώνων στίβου και λιγότερο ως γήπεδο ποδοσφαίρου.Το 1904 αγοράστηκε από τα αδέρφια Gus και J.T. Mears, οι οποίοι αγοράζοντας μια επιπλέον γειτονική έκταση δημιούργησαν ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο. Το νέο στάδιο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Archibald Leitch. Αρχικά, οι αδερφοί Mears πρόσφεραν το Στάμφορντ Μπριτζ στην ομάδα της περιοχής, την Φούλαμ, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση. Τότε αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα νέο σωματείο, στο οποίο να ανήκει το γήπεδο. Έτσι η Τσέλσι ιδρύθηκε για να στεγαστεί στο νέο γήπεδο, σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες που πρώτα ιδρύθηκαν κι αργότερα στεγάστηκαν σε δικό τους γήπεδο. Επειδή υπήρχε ήδη ομάδα με το όνομα της συνοικίας, η Φούλαμ, έδωσαν την ονομασία Τσέλσι στον σύλλογο, δηλαδή το όνομα της γειτονικής περιοχής, αφού απέρριψαν διάφορες ιδέες, όπως Kensington FC, Stamford Bridge FC και London FC.

ΜΠΑΤΕ ΜΠΟΡΙΣΟΦ: Η ΜΟΝΙΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ

H Μπάτε Μπορίσοφ από το 2006 κι έπειτα, κατακτά διαρκώς τον τίτλο της πρωταθλήτριας στην Λευκορωσία! Συνολικά έχει 14 πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και επτά Σούπερ Καπ. Μέχρι τώρα, έχει παίξει πέντε φορές σε ομίλους του Champions League (2008-2009, 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014 και 2015-2016), ενώ στους ομίλους του Europa League έχει αγωνιστεί το 2009-2010, το 2010-2011 και πέρσι.

Φέτος, ξεκίνησε από το δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, απέκλεισε αρχικά την Ελσίνκι (0-0, 1-2), στη συνέχεια την Κάραμπαγκ (0-1, 1-1), αλλά στα play off, αποκλείστηκε εύκολα από την Αϊντχόφεν με δύο ήττες (2-3, 3-0), με την πορεία της να μοιάζει κάπως με αυτή την του ΠΑΟΚ.

Προπονητής της είναι ο Αλεξέι Μπάγκα, ο οποίος ανέλαβε φέτος, καθώς την προηγούμενη επταετία ήταν βοηθός των προπονητών της ομάδας. Στο ρόστερ της, διαθέτει έναν παίκτη της εμπειρίας του Αλεξάντερ Χλεμπ, ο οποίος βέβαια πλέον είναι 37 ετών, ενώ έχει και αρκετούς άλλους Λευκορώσους. Ωστόσο, διαθέτει και αρκετούς ξένους. Σχετικά λίγες ήταν οι κινήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο ρόστερ της Μπάτε. Η πρωταθλήτρια Λευκορωσίας απέκτησε τους κεντρικούς αμυντικούς Πολιάκοφ και Φιλιπένκο, από ΑΠΟΕΛ και Μακάμπι Τελ Αβίβ αντίστοιχα. Επιπλέον στο ρόστερ της αντιπάλου του ΠΑΟΚ προστέθηκαν οι Μουκάμ και Τζιγέρο. Όσον αφορά τις αποχωρήσεις, από την Μπάτε έφυγαν οι Ζουκ και Κιζίτο.

H έδρα της είναι η "Borisov Arena" η οποία εγκαινιάστηκε το 2014, έχει χωρητικότα 13.126 θέσεων, με τον ΠΑΟΚ να έχει αγωνιστεί ξανά εκεί, στη νίκη του με 0-2 επί της Ντιναμό Μινσκ, την ίδια χρονιά. To Mπορίσοφ έχει απόσταση 74 χιλιομέτρων από το Μινσκ και έχει 145.000 κατοίκους.

ΒΙΝΤΙ: Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ Η ΑΕΚ

Η Μολ Βίντι, ήταν μέχρι… φέτος η ιστορική Βιντεότον, αλλά μετονομάστηκε για χορηγικούς λόγους. Η πρωταθλήτρια Ουγγαρίας αποκλείστηκε από την ΑΕΚ στα play off του Champions League, χάνοντας στο πρώτο παιχνίδι με 1-2 και διεκδικώντας την πρόκριση ως το τέλος στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, με το τελικό 1-1 να την αφήνει εκτός και να την στέλνει στους ομίλους του Europa League.

Η Βίντι ξεκίνησε την ευρωπαϊκή της πορεία, αποκλείοντας αρχικά τη Ντουντελάνζ από το Λουξεμβούργο (1-1, 2-1), στη συνέχεια τη Λουντογκόρετς (0-0, 1-0) και πριν τα play off με την ΑΕΚ, τη Μάλμε (1-1, 0-0). Στην Ουγγαρία, είναι μέχρι στιγμής στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, αλλά έχοντας και δύο παιχνίδια λιγότερα.

Προπονητής της είναι ο Σέρβος Μάρκο Νίκολιτς που την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και αστέρια της οι, επίσης Σέρβοι, Ντάνκο Λάζοβιτς, Μάρκο Σκέποβιτς, Στέφαν Σκέποβιτς κι ο νεοαποκτηθείς Αρμίν Χότζιτς. Όλοι επιθετικοί.

Στην Ουγγαρία έχει τρεις κατακτήσεις πρωταθλήματος (2010-2011, 2014-2015, 2017-2018), ένα Κύπελλο (2005-2006), τρία Λιγκ Καπ (2008, 2009, 2012) και δύο Σούπερ Καπ (2011-2012). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κορυφαία της στιγμή ήταν η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1984-1985.

Προσωρινή της έδρα είναι το "Πάντσο Αρένα" χωρητικότητας μόλις 4.000 θέσεων, μιας και την κλασική έδρα "Σοστόι Στάντιον" είναι υπό ανακατασκευή από το 2016 προκειμένου να εκσυγχρονιστεί με τις απαιτήσεις της εποχής. Μάλιστα, επρόκειτο να τεθεί προς χρήση αυτή την σεζόν και πλέον αναμένεται να δούμε πότε η Βίντι θα δώσει τον πρώτο της αγώνα σε αυτό, δεδομένου ότι το ματς με την ΑΕΚ το έδωσε στην Στην Groupama Arena της Βουδαπέστης.

Keywords
Τυχαία Θέματα