Τα 4 μυστικά του πρόσθετου εξοπλισμού σε ένα καινούριο αυτοκίνητο

Όποιος έχει μπει στη διαδικασία να επιλέξει ένα καινούργιο αυτοκίνητο, γνωρίζει ότι δεν καθόλου απλή υπόθεση.

Αρχικά, πρέπει να καταλήξεις στο μοντέλο που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σου και το «φτάνεις» οικονομικά, αφετέρου όμως, μπαίνει στο παιχνίδι η διαδικασία επιλογής της κατάλληλης εκδοχής του εν λόγω μοντέλου.

Ύστερα από test drive και αρκετή σκέψη, καταλήγεις στον ιδανικό κινητήρα, όμως ύστερα, μένει να διαλέξεις

και έκδοση εξοπλισμού. Συνήθως, τα σύγχρονα μοντέλα έχουν τρία, τέσσερα ή και περισσότερα επίπεδα για να διαλέξεις, με τις ανάλογες επιβαρύνσεις στην τιμή, φυσικά. Και αφού φτάσεις στο σημείο να δεις πόσο βγαίνει το «ταμείο» με μια συμφέρουσα επιλογή, έρχεται η λίστα των έξτρα για να προσθέσει ακόμη έναν προβληματισμό.

Οι προτάσεις είναι πολλές και όλες δείχνουν δελεαστικές, όμως στην πραγματικότητα, ποιες αξίζουν την προσοχή μας; Η αλήθεια είναι, ότι τα επίπεδα εξοπλισμού σήμερα είναι τόσο πλήρη που και τίποτα να μην προσθέσεις, αγοράζεις ένα πλήρες αυτοκίνητο. Όμως αν μας έλεγαν αναγκαστικά να διαλέξουμε μερικά στοιχεία που συνήθως προσφέρονται στη λίστα των έξτρα (εκτός αν μιλάμε για πολύ ακριβά μοντέλα ή την κορυφαία έκδοση κάποιου φθηνότερου), θα ήταν τα παρακάτω.

1) Το σύστημα φωτισμού του αυτοκινήτου μας είναι κάτι πολύ σημαντικό. Κάποτε επιλέγαμε από τα έξτρα τα φώτα αερίου Xenon, όμως η σημερινή τεχνολογία έχει προχωρήσει και πλέον οι περισσότερες προτάσεις αφορούν συστήματα LED. Στην πράξη φωτίζουν πολύ καλύτερα το δρόμο, ακολουθούν την πορεία που χαράσσουμε με το τιμόνι και συνοδεύονται συνήθως από διάφορες χρήσιμες λειτουργίες όπως η αυτόματη αντίληψη περιβάλλοντος με ανάλογη ρύθμιση δέσμης και η αυτόματη εναλλαγή μικρής-μεγάλης σκάλας φώτων. Τα εργοστασιακά φώτα LED εκτός της ασφάλειας που εγγυάται η βέλτιστη ορατότητα, προσφέρουν και καλύτερη μεταπωλητική αξία όταν φτάσει η στιγμή να αποχωριστούμε το αυτοκίνητό μας.

2) Ένα άλλο τρικ που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές στα σύγχρονα μοντέλα, έχει να κάνει με τον εξοπλισμό ασφαλείας. Τα βασικά συστήματα όπως αερόσακοι, σύστημα ελέγχου της ευστάθειας κλπ είναι διαθέσιμα σε όλες τις εκδόσεις όμως συχνά, μια «βεντάλια» πολλών συστημάτων είναι διαθέσιμη κατόπιν παραγγελίας. Προειδοποίηση ύπαρξης αυτοκινήτου στη νεκρή γωνία, ενεργό cruise control, υποβοήθηση διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας και αυτόματο φρενάρισμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι μερικά από αυτά. Εκτός από την ασφάλεια που προσφέρουν, τα εν λόγω συστήματα μπορούν να μας σώσουν από μικροτρακαρίσματα στην πόλη, που μεταφράζονται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ, οπότε δικαιολογούν απόλυτα τα χρήματά τους.

3) Ένα άλλο σημαντικό έξτρα, είναι εκείνο που ταιριάζει στην προσωπικότητα του κάθε οδηγού. Για παράδειγμα, ένας οδηγός που του αρέσει η δυναμική οδική συμπεριφορά και ο σπορ χαρακτήρας μπορεί να επιλέξει ένα πακέτο με σκληρότερες αναρτήσεις και διαφορετική εμφάνιση, που πλέον διατίθεται στα περισσότερα μοντέλα, ενώ ένας άλλος με προτεραιότητα την άνεση και την πολυτέλεια, θα προσθέσει άλλα στοιχεία, όπως δερμάτινα / θερμαινόμενα καθίσματα ή ένα high end ηχοσύστημα. Ετσι γίνεται η καθημερινή συμβίωση με το αυτοκίνητό μας πολύ πιο ευχάριστη.

4) Τελευταίο, αλλά ίσως και περισσότερο σημαντικό, είναι ένα έξτρα που δεν προσφέρεται πάντα, αν και αξίζει κάθε ευρώ του. Για την ακρίβεια είναι μια υπηρεσία και όχι στοιχείο εξοπλισμού, αφού αναφερόμαστε στις προαιρετικές επεκτάσεις εγγύησης από την αντιπροσωπεία. Συνήθως οι τιμές τους είναι χαμηλές για να είναι πιο δελεαστικές προς επιλογή από τον υποψήφιο αγοραστή και σε απαλλάσσουν από το ενδεχόμενο μίας μεγάλης δαπάνης για επισκευή στο μέλλον. Αυτό σημαίνει λιγότερο άγχος και υψηλότερη αξία μεταπώλησης, αν θελήσεις να πουλήσεις το Ι.Χ. σου εντός εγγύησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα