Ένα νέο γλυπτό απέκτησε η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Ένα νέο γλυπτό αποδόθηκε σήμερα στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Το εντυπωσιακό γλυπτό είναι τέσσερα μέτρα φτιαγμένο από οξειδωμένη λαμαρίνα και η δημιουργός του το εμπνεύστηκε μέσα από διαγωνισμό με θέμα το όριο.

Το νέο γλυπτό που είναι έργο της Μάρθας Παναγιωτοπούλου, ολοκληρώθηκε μετά από προσπάθεια δύο ετών και αποτελεί πλέον το νέο απόκτημα του Κήπου των Γλυπτών. Ο κήπος αυτός, “το πράσινο δωμάτιο τέχνης”, είναι σχεδιασμένος

για να υποδέχεται σύγχρονα γλυπτά, αποτελώντας ένα πολιτιστικό πόλο και λειτουργώντας ταυτοχρόνως, σαν ένα σύγχρονο δημόσιο ανοιχτό μουσείο.

"Ουσιαστικά έπρεπε να ασχοληθούμε με το όριο. Το όριο για μένα δημιουργούσε πάντα φραγμό. Μετά από εμπειρίες και πράγματα που διάβασα μου δημιούργησαν την εντύπωση ότι το ίδιο δεν μας σταματάει αλλά αν το δούμε αλλιώς μπορεί να μας αποκαλύψει μια νέα ποιότητα", τόνισε σε δηλώσεις της, η αρχιτέκτονας και δημιουργός του γλυπτού Μάρθα Παναγιωτοπούλου.

"Ο κήπος των γλυπτών έγινε από τους αρχιτέκτονες της Νέας Παραλίας με στόχο να αναδείξει γλυπτά νέων η μεγαλύτερων καλλιτεχνών έτσι ώστε να μπορέσουμε και τα έργα αυτά να παρουσιαστούν στην πόλη και ο κόσμος να γνωρίσει τα έργα αυτών των καλλιτεχνών" , τόνισε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου.

Στον Κήπο των Γλυπτών, στη φάση της κατασκευής του έργου τοποθετήθηκε μετά από χρησιδάνειο το γλυπτό «3 κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Το 2014 στα πλαίσια της δράσης Paraliart 1 που διοργάνωσε ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» σε συνεργασία με την «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» εγκαταστάθηκε το γλυπτό «ΚΥΜΑ» του τότε φοιτητή Γιάννη Δελλατόλα. Τον Ιανουάριο του 2016 με την συνδρομή της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος εγκαταστάθηκαν με χρησιδάνειο προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης δύο γλυπτά, το «Invitation» του Μαρκ Χατζηπατέρα και το «Χωρίς τίτλο» του Μιχάλη Κατζουράκη .

"Ο Σύλλογος "Φίλοι Νέας Παραλίας" στην προσπάθεια του να βοηθήσει στην καλύτερη συντήρηση, διαχείριση, εμπλουτισμό των κήπων της Νέας Παραλίας. Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου γλυπτού. Ευελπιστούμε ότι θα βρούμε χρήματα να υλοποιήσουμε και το δεύτερο βραβείο το οποίο είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον", δήλωσε ο αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Τον Μάιο του 2016 σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» προκήρυξε ένα φοιτητικό διαγωνισμό γλυπτικής για τον Κήπο των Γλυπτών με θέμα το «Όριο». Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε φοιτήτριες και φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής. Κατατέθηκαν 25 προτάσεις, στη μεγάλη πλειοψηφία πολύ αξιόλογες. Η Κριτική Επιτροπή συνεκτιμώντας την ποιότητα των προτάσεων, επιπλέον των 3 βραβείων και 3 επαίνων που προέβλεπε η προκήρυξη απένειμε επιπλέον 4 επαίνους.

Βραβεία:

1Ο Βραβείο: Μάρθα Παναγιωτοπούλου, Αρχιτεκτονική Ε.Μ.Π.

2ο Βραβείο: Γιώργος Αποστολόπουλος, Θέμης Ιστατιάδης, Αντώνης Τασούλης, Αρχιτεκτονική Α.Π.Θ.

3Ο Βραβείο: Μαρία Κύρου, Αρχιτεκτονική Α.Π.Θ.

Ισότιμοι Έπαινοι:

Γιώργος Κατσαρός, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Αλέξανδρος Μουδιώτης, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Αντώνης Κατσούλης, Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Γιώργος Παγγοζίδης, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Αικατερίνη Παπασηφάκη, Αριστοκράτης Χαρατσάρης, αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Κρήτης

Αντώνιος Τσέος, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Rafael Ilioniu, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Κριτική Επιτροπή:

Έλλη Χρυσίδου, Εικαστικός, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

Γιώργος Τσάρας, Γλύπτης, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ

Δημήτρης Φράγκος, Ζωγράφος, καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ

Έκτωρ Παπαδάκης, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Ε.Τ - Π.Δ.Μ

Πρόδρομος Νικηφορίδης, Αρχιτέκτων

Τίτλος γλυπτού : «Ορίζοντας»

Της Μάρθαs Παναγιωτοπούλου,,Φοιτήτριας αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π., 1ο Βραβείο

Συνδιοργανωτές και Δωρητές:

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Π.Ε.Ε.Β.Ε)

Χορηγοί κατασκευής του γλυπτού: Ιωάννης Κρεωνίδης, Τζέκης Φλωρεντίν

Η στατική μελέτη του γλυπτού είναι προσφορά του κου Ιγνατάκη, ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ

Keywords
Τυχαία Θέματα