Συνεχίζεται η μάχη διοίκησης και αντιπολίτευσης του Δ. Θεσσαλονίκης για το 12ο δημοτικό σχολείο

Έκταση συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή το 12ο δημοτικό σχολείο το οποίο στεγάζεται σε λυόμενα στην οδό Μαρία Κάλλας δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι οι γονείς αντιδρούν για την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να βάλει λουκέτο στο εν λόγω

σχολείο το οποίο έχει κριθεί ακατάλληλο από τις υπηρεσίες του δήμου.

Έτσι, κατόπιν αίτησης που κατέθεσαν 19 Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δ. Θεσσαλονίκης ήρθε στην συνεδρίαση του Σώματος το 12ο δημοτικό με θέμα "Παραμονή του 12ου Δημοτικού Σχολείου στο κτίριο επί της οδού Μαρίας Κάλλας 2Β, όπου είναι η νυν έδρα του και εκτέλεση εργασιών συντήρησής του για την ασφαλή λειτουργία του".

Εκτός των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, την αίτηση κατέθεσαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι τις "Πρωτοβουλίας", Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Γιώργος Αρβανίτης και Θανάσης Παπαναστασίου.

Ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών και αναπληρωτής του δημάρχου, Νίκος Φωτίου ανέφερε ότι η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών είναι ο μοναδικός λόγος που η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης επιλέγει την αναστολή λειτουργίας του 12ου δημοτικού σχολείου.

«Αν δεχτούμε να λειτουργήσει το 12ο με μικρές επισκευές έχουμε τις εξής συνεπαγωγές:

1. Η διοίκηση του δήμου δεν πρέπει να λάβει υπόψη δεδομένα που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες του δήμου, αλλά να στηριχτεί στην επιθυμία των γονέων και των παιδιών.

2. Οι αιρετοί της κυβέρνησης έχουν βάλει στο μάτι παιδιά και γονείς και εκπαιδευτικούς και θέλουν να έρθουν σε οξεία αντιπαράθεση διακινδυνεύοντας να απωλέσουν την πολιτική συμπάθειά τους.

3. Η διοίκηση του δήμου έχει ανίκανες υπηρεσίες και συμφέρονται για το μέλλον του συγκεκριμένου χώρου», ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Φωτίου η διοίκηση οφείλει να έχει ένα ικανό βαθμό εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες με τις οποίες εργάζεται καθημερινά. «Ως αιρετός επιλέγω την εισήγηση των επιγεγραμμένων υπηρεσιών και βάζω στην μπάντα προτάσεις που δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη υπογραφής. Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών είναι ο μοναδικός λόγος που η διοίκηση και οι υπηρεσίες εισηγούνται την αναστολή λειτουργίας του σχολείου με τις καλύτερες δυνατές εναλλακτικές λύσεις. Έχουμε αποφασίσει με κριτήριο την ευθύνη. Η επιμονή στην ανακίνηση του θέματος έχει πολιτικά κριτήρια και στοχεύσεις. Η μείζων αντιπολίτευση θέλει να δείξει στους γονείς ότι είναι αρωγός στα αιτήματά της. Η ελάσσων αντιπολίτευση επιδιώκει κυρίως να φανεί φιλολαϊκή υποεκτιμώντας τους κινδύνους. Τέλος, Θα αποφύγω να ερμηνεύσω τους λόγους γιατί μέλη της παράταξής μου συντάχθηκαν με την άποψη των «Εντάξει» .

Ο κ. Φωτίου ανέγνωσε απόσπασμα από τον ψηφισμένο κανονισμό λειτουργίας της Δημοτικής Ομάδας της «Πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με το καταστατικό που διάβασε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου:

Α) το κάθε αιρετό μέλος της διοίκησης ψηφίζει ελεύθερα και κατά συνείδηση

Β) Όταν ένα θέμα έχει εισαχθεί στη Δ.Ο. πριν τις συνεδριάσεις των οργάνων της διοίκησης, έχει συζητηθεί και έχει ληφθεί πλειοψηφικά απόφαση, η οποία τυχόν μειοψηφούσα άποψη οφείλει να σέβεται τη ληφθείσα απόφαση

Γ) Στην περίπτωση που παρά την προηγηθείσα συζήτηση/ πλειοψηφική απόφαση στην Δ.Ο. αιρετό μέλος της ομάδας εξακολουθεί να διαφωνεί για λόγους αρχής ή συνείδησης, οφείλει να δηλώσει τη διαφωνία του πριν από την ψηφοφορία στα όργανα της διοίκησης και να καθορίσει τη στάση με δική απόφαση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης επέρριψε ευθύνε στην διοίκηση του δήμου σημειώνοντας ότι το θέμα του 12ου Δημοτικού Σχολείου αποδεικνύει την αδυναμία της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να δίνει ρεαλιστικές και ουσιαστικές λύσεις στα θέματα της πόλης. «Αποδεικνύει, επίσης, ότι η διοίκηση του δήμου είναι ενός ανδρός αρχή και δε στηρίζεται ούτε στη διαβούλευση, ούτε στις δημοκρατικές διαδικασίες. Οι διαφορετικές φωνές και οι λύσεις στο πρόβλημα ξεπεράστηκαν με μια απόφαση δημάρχου.

Επειδή πιστεύουμε ότι υπάρχει λύση, η οποία δε θα ταλαιπωρήσει τους μαθητές, τους γονείς και τους κηδεμόνες τους κι επειδή, επίσης, είναι αρχή μας τις αποφάσεις να τις λαμβάνει το δημοτικό συμβούλιο, που είναι το ανώτατο δημοκρατικό όργανο ενός δήμου, φέραμε, μαζί με τους συμβούλους και της ελάσσονας αντιπολίτευσης, το θέμα του 12ου Δημοτικού εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όχι για μια απλή ενημέρωση, αλλά για να ληφθεί απόφαση και για να τεθούν, όλοι, ενώπιος ενωπίω με το πρόβλημα και με τις λύσεις που θα προταθούν», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

«Θα μείνουμε στη λύση που βρήκε η διοίκηση: Να μετακινηθούν οι μαθητές σε άλλα σχολεία, το ένα στην Τριανδρία! Μόνο λύση δεν είναι αυτό. Μόνο προβλήματα φέρνει αντί να λύνει. Και, φυσικά, δεν είναι επιχείρημα από πλευράς της διοίκησης στο να επιμένει ότι, όταν το σχολείο της οδού Βασιλέως Γεωργίου έκλεισε τα παιδιά αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στο κτίριο της οδού Μαρίας Κάλλας, άρα δεν είναι πρόβλημα αν αναγκαστούν να μετακινηθούν εκ νέου.

Σας δώσαμε τη λύση: Επιδιορθώστε τις ζημιές στο κτίριο της οδού Μαρίας Κάλλας. Βρείτε μόνιμη λύση για το 12ο Δημοτικό. Αποκαταστήστε το παλιό κτίριο της οδού Βασιλέως Γεωργίου, εντάσσοντας τα κονδύλια που θα απαιτηθούν σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Εμείς το προτείνουμε, ως λύση. Γι αυτό ζητάμε να ψηφιστεί το θέμα, όπως εισάγεται. Για να δούμε αν, επιτέλους, η διοίκηση θα πράξει το προφανές», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου τόνισε ότι «υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στο δήμο Θεσσαλονίκης και τους γονείς. Στόχος των γονέων είναι να είναι τα παιδιά τους σε ένα καλό σχολείο και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Να βρεθεί λύση για την οριστική εγκατάσταση σε ένα σχολείο με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Αυτό θα έπρεπε να το κάνει ο δήμος νωρίτερα. Η λύση να τους μοιράσουμε σε σχολεία θα ήτα μία λύση που θα άρμοζε σε αντικείμενα. Η λύση που προτείνουμε είναι επισκευή του κτιρίου για 2-3 χρόνια και από αύριο να υπάρξει λύση που θα στεγάσει το 12ο δημοτικό σχολείο».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για την Θεσσαλονίκη», Αρτέμης Ματθαιόπουλος σημείωσε ότι «η δημοτική αρχή έχει λάβει αυθαίρετα μία απόφαση. Η χρονοκαθυστέρηση θα έχει αποτέλεσμα να βασανίζονται μικρά παιδιά. Το ποσό των 20.000 ευρώ είναι ευτελές και δεν προβαίνετε στα αυτονόητα».

Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι η εξήγηση για την υπόθεση του 12ου δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό το σχολείο. Έχει να κάνει με μία στρατηγική θέση του δήμου. Αντί για συντήρηση και ανέγερση σχολείου η διοίκηση επιλέγει να κλείνουν τα σχολεία με ζητήματα που έχουν να κάνουν την υποδομή. Να κλείνουν σχολεία και να καταργούνται. Θα έχουμε εξελίξεις και σε άλλα διδακτήρια. Να προκριθεί λύση για να εγγυηθεί δίκαιη λύση για το 12ο και να φράξει ένα δρόμο ο οποίος θα είναι καταστροφικός».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία Πολιτών», Μάκης Στεργίου τόνισε ότι «πρώτα γίνεται το πρόβλημα κα μετά παίρνουμε μέτρα. Δεν ξέρουμε μετά να ξέρουμε αν θα σπάσει ένα παράθυρο, θα κόψει ένα παιδί. Προέχει το θέα της ασφάλειας των παιδιών. Εμείς θα ψηφίσουμε ότι τα παιδιά πρέπει να μοιραστούν σε άλλα σχολεία».

Η επικεφαλής του Συνδυασμού «Γειτονιές σε Δράση», Μόνικα Αϊβάζογλου σημείωσε ότι «ατυχήματα συμβαίνουν και σε άλλα κτίρια που είναι επικίνδυνα για τα παιδιά. Δεν μας έπεισε η διοίκηση με τα επιχειρήματα, θα ψηφίσουμε να διατηρηθεί το 12ο δημοτικό».

Στην ίδια θέση τάχθηκε και ο Κωνσταντίνος Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», αναφέροντας πως «θέλουμε να διατηρηθεί το 12ο να δρομολογηθούν οι διαδικασίες συντήρησης».

Ο Ανδρέας Κουράκης δημοτικός σύμβουλος από την «Πρωτοβουλία» επισήμανε ότι «συζητείται ένα θέμα που φαίνεται να είναι προαποφσσισμένο. Η διοίκηση δεν κατάφερε να πείσει το δημοτικό συμβούλιο για την ορθότητα της απόφασης που έχει πάρει. Ο δήμαρχος επέλεξε μία επιθετική στάση σε όσους διαφωνούσαν. Το υπέρτατο σημείο του λαϊκισμού είναι όταν λες ψέματα συνειδητά. Τα παιδιά δεν ήταν καθοδηγούμενα, ήθελα να μείνουν στο σχολείο. Υπάρχουν άλλα τρία σχολεία λυόμενα που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με το 12ο. Είναι εκείνα σε καλύτερη κατάσταση από το 12ο;

Αν πάει κάποιος στον εισαγγελέα και πει ότι υπάρχουν λυόμενα που δεν θα έπρεπε να λειτουργούν και συμβεί κάτι εκεί ποιος έχει εκεί την ευθύνη; Η διοίκηση θα είναι υπεύθυνη. Λύση Να γίνει το 12ο δημοτικό σχολείο το κτίριο της οδού Βασιλέως Γεωργίου. Κάντε κάτι ουσιαστικές παρεμβάσεις για να μείνει το σχολείο εκεί».

Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «είναι φθηνό αυτό που συνέβη. Αντιπαρέρχομαι την ένταση που προηγήθηκε επι προσωπικού. Πειθαρχικού χαρακτήρα ζητήματα . Το θέμα δεν είναι λαϊκισμός, είναι μία πραγματικότητα. Ποια είναι τα σχολεία που στεγάζονται σε λυόμενα. Να μας πει η διοίκηση, Υπάρχουν αυτοψίες για την κατάσταση σε αυτά τα σχολεία; Σε ποια από αυτά έχει γίνει έλεγχος καταλληλότητας; Δεν υπάρχει ακριβής ενημέρωση για την κατανομή των μαθητών, θα υπάρξει μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία;"

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε λόγο για προσπάθειες πολιτικής χειραγώγησης. «Από κάποιος επιχειρήθηκε να τεθεί και η αίσθηση της κομματικής πειθαρχίας και της πολιτικής ορθοδοξίας. Λυπάμαι πολύ κ. Φωτίου, αλλά κάποιους ανθρώπους ούτε να τους εκφράσετε μπορείτε, ούτε μπορείτε να τους φιμώσετε», είπε, απευθυνόμενος στον Νίκο Φωτίου. «Αυτές οι συμπεριφορές και προσπάθειες χειραγώγησης, όπως έχει πει και ο πολιτικός σας προϊστάμενος σε Σοβιετίες. Θεωρώ, ότι η Πρωτοβουλία δεν υπήρξε ποτέ και δεν είναι σήμερα Σοβιετία», κατέληξε.

Keywords
θεσσαλονικη, σχολειο, εν λόγω, αβραμοπουλος, ψηφοφορία, λύση, σχολεια, αυθαιρετα, δραση, κινηση στους δρομους, δημοτικοι συμβουλοι, σταυροι δημοτικων εκλογων, δημοτικοι συμβουλοι δημου αθηναιων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , λεωφορεια, μονικα βασιλειου, σταυρος δημας, αυθαιρετα παραταση, Καλή Χρονιά, το θεμα, αιτηση, ανδρος, αυγη, βημα, εδρα, θεμα, προγραμμα, το βημα, ψεματα, αδυναμια, αρβανιτης, αφορμη, βρειτε, βρισκεται, γεωργιου, γινει, γινεται, γονεις, δημος, διοικηση, δικη, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εν λόγω, εξελιξη, επρεπε, επιθυμια, ευθυνη, ζερβας, ιδια, υπηρεσιες, υποθεση, ητα, θεα, κτιριο, κτιρια, κωνσταντινιδης, λειτουργια, λύση, λουκετο, λυομενα, λογο, ματι, μεγαρο μουσικης, μπορειτε, μαρια, νικο, παιδι, παιδια, προβληματα, συντηρηση, στεργιου, τρια, φυσικα, ψηφοφορία, κωνσταντινος, ασφαλεια, μεινει, οξεια, οργανα, θανασης, θεματα
Τυχαία Θέματα