Ηλίας Παπαθεοδώρου: Να παίξει ο ΠΑΟΚ πάνω απ' το όριο του, όπως και η Εθνική

Ο προπονητής της Εθνικής Νέων, Ηλίας Παπαθεοδώρου μίλησε για τα συναισθήματά του μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό U20, αλλά και το πως θέλει να δει τον ΠΑΟΚ να αγωνίζεται τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στον "Libero 107,4":

Για τους πανηγυρισμούς και το τέλος της διαδρομής: «Δε θα το έλεγα μελαγχολία, αλλά μια συγκινησιακή κατάσταση. Για τον κορμό της ομάδας ήταν το τελευταίο

τουρνουά, αλλά το χρυσό μετάλλιο μας έδωσε μεγάλη χαρά. Θα το θυμόμαστε με πολύ ωραίο συναίσθημα που θα ακολουθεί τα παιδιά σε όλη την καριέρα τους. Στον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό ειδικά, πρέπει να μάθεις να ζεις με το άγχος και την πίεση. Ο πρωταθλητής, είναι πρωταθλητής την Κυριακή και την επόμενη μέρα πρέπει να ξεκινήσει να δουλεύει για τον επόμενο στόχο. Όλοι θέλουν να γίνουν πρωταθλητές. Πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό. Σήμερα πέτυχες κάτι μεγάλο αλλά πρέπει να είσαι προσγειωμένος και δυνατός πνευματικά για να πετύχεις ξανά κάτι μεγάλο»

Για το βασικό πλεονέκτημα της Εθνικής και την προσαρμογή της: «Αυτή η Εθνική ομάδα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Το καλοκαίρι οι Εθνικές στελεχώνονται για ένα μήνα και μετά χάνονται. Εμείς έχουμε την τύχη και την πρόβλεψη, όλο το επιτελείο της ομάδας και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι παικτών να είμαστε μαζί 4-5 χρόνια. Δε μπορεί να το αγοράσει κάποιος αυτό. Λειτουργούμε περισσότερο σαν επαγγελματική ομάδα και αυτό είναι το μυστικό. Είναι πολύ πιο εύκολο μετά από μια βδομάδα προπόνησης, να επαναλάβουμε τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας μας έχοντας χτίσει τις σχέσεις μας. Σε ένα μήνα μετράει η προσωπική επαφή και η επανάληψη. Είναι πολύ σημαντικό, η λέξη υπομονή και η λέξη επανάληψη. Είναι πιο εύκολο για εμάς γιατί είμαστε 4 χρόνια μαζί».

Για τις απουσίες και την ποιότητα των ομάδων που κέρδισε η Εθνική: «Είναι σημαντικό για τους παίκτες να μπορούν να αξιολογήσουν τις δυνατότητες τους. Ήξεραν τι μπορούν να κάνουν, ήξεραν τις δυνατότητες της ομάδας. Ήξεραν ότι υπήρχαν ομάδες ίσως με μεγαλύτερο ταλέντο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα δικά μας παιδιά δεν έχουν ταλέντο. Το γνωρίζαμε και προσαρμοστήκαμε αναλόγως. Τα παιδιά έχουν γνώθι σαυτόν, ξέρουν ποιοι είναι και μέσα από υπέρβαση σε πολλά πράγματα, αγωνιστική πειθαρχία, θέληση να παλέψουμε κάθε φάση, κρύψαμε κάποιες αδυναμίες που είχαμε».

Για την άμυνα και την ενέργεια που έβγαλε η Εθνική σε όλα τα παιχνίδια της: «Κάναμε υπέρβαση σε αυτό το κομμάτι. Το Ισραήλ είχε την πρώτη επίθεση του τουρνουά και μας έβαλε μόνο 56 πόντους. Η Ισπανία ήταν η δεύτερη καλύτερη επίθεση του τουρνουά και έβαλε 55. Ήταν η βάση της ομάδας αυτό. Είναι η βάση και του ελληνικού μπάσκετ. Δεν είναι κακό. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε μειονεκτικά επειδή είμαστε πολύ δυνατοί σε αυτό το κομμάτι».

Για το αν αυτή είναι η φιλοσοφία που τον αντιπροσωπεύει ως προπονητή: «Η φιλοσοφία του προπονητή, πρέπει να στηριχθεί με βάση το τι υλικό διαχειρίζεται. Αναλόγως το υλικό, πρέπει να προσαρμοστείς. Αν θέλω να τρέξω και να βάλω 100 πόντους και το υλικό δεν το υποστηρίζει, όσο και να προσπαθώ δεν θα το καταφέρω. Ο προπονητής πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των παικτών και αυτοί να έρθουν στα "θέλω" του. Είναι μια ενδιάμεση κατάσταση. Κάθε προπονητής έχει μια φιλοσοφία αλλά πρέπει να πλησιάζει στα χαρακτηριστικά των παικτών του».

Για το αν θα προσπαθήσει αυτή τη φιλοσοφία να την περάσει και στον ΠΑΟΚ: «Έχουμε κάποιο σκεπτικό σε συνεργασία με τη διοίκηση για το τι μπάσκετ θέλουμε να παίξουμε και με βάση αυτό το σκεπτικό, προχωράμε στη στελέχωση. Είναι βασικός στόχος, το είχαμε πει και στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, ότι θέλουμε παιδιά με κίνητρο για διάκριση. Όταν έχεις κίνητρο παίζεις στο όριο σου και εμείς θέλουμε να παίξουμε στο όριο μας και να το ξεπεράσουμε. Να παίξουμε σε όσο το δυνατόν υψηλό ρυθμό και με τις δυνατότητες που θα έχουμε ως ομάδα, να παίξουμε ένα μπάσκετ που θα μας αντιπροσωπεύει».

Για το πρόγραμμα του από εδώ και πέρα και τις επαφές με τον ΠΑΟΚ παράλληλα με τις υποχρεώσεις της Εθνικής: «Επαφή υπάρχει ούτως η άλλως. Το καλό για μένα είναι ότι ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλά οργανωμένος στη στελέχωση των ανθρώπων. Το πρόγραμμα έχει αποκλειστικά τον ΠΑΟΚ από εδώ και πέρα για μένα, την Τετάρτη θα ανέβω στη Θεσσαλονίκη για κάποιες συναντήσεις, να βάλουμε κάποιες προτεραιότητες που πρέπει να «τρέξουμε» και θα κάνουμε μετά και μια εβδομάδα διακοπές».

Για το αν η παρουσία του Κόνιαρη με την Εθνική άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεται να τον αξιοποιήσει στον ΠΑΟΚ: «Ο Αντώνης ξεπέρασε τον εαυτό του σε αυτό το τουρνουά, έπαιξε πάνω από το όριο του. Έβγαλε προσωπικότητα και χαρακτήρα πρωταγωνιστή. Δε θα βιαστούμε με τον Αντώνη. Θέλουμε το παιδί να πάει βήμα-βήμα. Δε χρειάζεται να τον πιέσουμε πολύ παραπάνω από αυτό που πρέπει. Αν καταφέρει να ισορροπήσει την πνευματική ικανότητα που έχει, με το ταλέντο του, θα μπορέσει να κάνει μεγάλα πράγματα. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει μεγάλη πίεση σε παιδιά 20 ετών. Αν αξίζει θα το δείξει. Στο τουρνουά, βγήκε μπροστά και εμείς ακολουθήσαμε. Έκανε εξαιρετική προσπάθεια και έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία».

Για το θέμα του Χαραλαμπόπουλου και τον πιθανό δανεισμό του στον ΠΑΟΚ: «Ο Χαραλαμπόπουλος ανήκει στον Παναθηναϊκό και εμείς δεν έχουμε λόγο σε αυτό. Ο Παναθηναϊκός αποφασίζει και όταν αποφασίσει, ίσως παίξουμε και εμείς το ρόλο μας. Αυτή τη στιγμή δεν εξαρτάται από εμάς. Τη διάθεση του, θα σας την πει ο ίδιος αν τον ρωτήσετε. Είναι ο αρχηγός της εθνικής ομάδας, παίζει στον Παναθηναϊκό και έχει την προσωπικότητα για να απαντήσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα