Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας: Στήριξη στον Σάρατζ ενάντια "στις παράνομες επιθέσεις του Χαφτάρ"

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν σε τηλεφωνική συνομιλία την Παρασκευή, δήλωσαν ότι και οι δύο χώρες συμφώνησαν όσον αφορά την υποστήριξη της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ, κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), υπογραμμίζοντας την ανάγκη

να σταματήσουν οι παράνομες επιθέσεις από την πλευρά του Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, την καταπολέμηση του κορονοϊού, την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη μαζί με περιφερειακά ζητήματα.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη λύση στη συριακή κρίση και ότι πρέπει να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια για την καταπολέμηση κάθε είδους τρομοκρατίας. Υπογραμμίστηκε επίσης η σημασία της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ απέναντι στην πανδημία.

Ο στρατός της Λιβύης υπό την ηγεσία της GNA προκάλεσε πρόσφατα σοβαρά πλήγματα στους μαχητές του Χαφτάρ με μια αεροπορική εκστρατεία στην οποία καταστράφηκαν πολλά ρωσικά συστήματα Pantsir.

Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του στρατού ήταν η ανάκτηση της αεροπορικής βάσης Al-Watiya, μια στρατηγικά σημαντική στρατιωτική εγκατάσταση που ήταν υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ για χρόνια και ήταν το βασικό προπύργιο εφοδιασμού στα δυτικά της χώρας.

Η κυβέρνηση Σάρατζ δέχεται επίθεση από τις δυνάμεις του Χαφτάρ από τον Απρίλιο του 2019.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα