Στη δημοσιότητα ο κατάλογος των 2.330 ακινήτων που εξαιρέθηκαν από το Υπερταμείο

Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο των 2.330 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που εξαιρέθηκαν από το «Υπερταμείο» με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του ΚΥΣΟΙΠ και βρίσκεται αναρτημένος στο site του υπουργείου.

Κάποια από τα «άγνωστα» που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο είναι ενδεικτικά, το ευρύτερο τοπίο των Δελφών, το Τελωνείο Ερμούπολης, το Ωδείο Καλαμάτας και πολλά άλλα αρχαία και νεότερα μνημεία πολιτιστικής

κληρονομιάς.

«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ να δώσουμε στην δημοσιότητα τον κατάλογο, έπρεπε όμως να σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει αποφάσεων» δήλωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στη συνέντευξη Τύπου, μία ημέρα μετά την έκδοση ΦΕΚ με την οποία εξαιρούνται τα ακίνητα του ΥΠΠΟ από την ΕΕΣΥΠ («Υπερταμείο»).

Στο μεταξύ το ΥΠΠΟ έχει ήδη ετοιμάσει μία επιπλέον νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή «για τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας μνημείων ανεξαρτήτως χρονολόγησης». Την διασφάλιση δηλαδή εκτός συναλλαγής και των νεοτέρων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που χρονολογούνται μετά το 1453 μ.Χ., είναι κτήσης Δημοσίου ακόμα και στην περίπτωση που ανήκουν σε ιδιώτη (π.χ αρχοντικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας). Όσο για τα μνημεία, τα Μουσεία, τους χώρους που έχει αποκτήσει το ΥΠΠΟ με διαδικασίες απευθείας εξαγοράς, απαλλοτρίωσης ή και από κληροδοτήματα και τα διαχειρίζεται για τον δημόσιο σκοπό της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, και αυτά προφανώς αποτελούν δημόσια περιουσία του Δημοσίου, άρα είναι εκτός συναλλαγής και εμπίπτουν στην τροπολογία.

«Για όσους μας αμφισβήτησαν με ερωτήσεις τους στη Βουλή και με διάφορους τρόπους, πιστεύω» είπε η κα Ζορμπά« ότι τώρα είναι και η πρόκληση να ψηφίσουν την τροπολογία στο νομοσχέδιο ώστε να δείξουν έμπρακτα ότι έχουν κάνει λάθος».

Η εξαίρεση των 2330 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι πάρα πολύ ισχυρή, δεν τίθεται θέμα διαχείρισης εφόσον είναι στην πλήρη κυριότητα του Δημοσίου, τόνισαν στη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής και η Γ.Γ του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη.

Δείτε τον πλήρη κατάλογο με τα ακίνητα που εξαιρούνται από το Υπερταμείο ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα