Στ. Πιτσιόρλας: Καθοριστικής σημασίας η επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία

Την ανάγκη για «επανεκκίνηση» των σχέσεων με την Τουρκία επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως είναι «καθοριστικής σημασίας», στο πλαίσιο της χάραξης μιας νέας δυναμικής στις σχέσεις της Ελλάδας με όλες τις γειτονικές της χώρες με στόχο της την ενίσχυση της συνεργασίας και την συνανάπτυξη, μιλώντας στην κοπή πίτας του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο

αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» και «έχει μπει οριστικά πια στο δρόμο της ανάπτυξης» και τώρα η επιδίωξη και όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στοχεύουν στο «να σταθεροποιηθεί και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στη χώρα μας». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τις οικονομικές πολιτικές, αλλά και από την οικοδόμηση σχέσεων και συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή , τέτοιων, «που να μην μας δημιουργούν προβλήματα και αντιθέτως να μας ανοίγουν δρόμους για την ανάπτυξη».

«Η κυβέρνηση, πέρα από όλα τα άλλα, αυτό το θέμα, το έχει αναγάγει σε πρώτη, σε ύψιστη προτεραιότητα και κάνει ότι μπορεί προκειμένου να κλείσει πληγές του παρελθόντος, να δημιουργήσει καινούργια δυναμική στις σχέσεις με όλους τους γείτονες και να διαμορφώσει ένα περιβάλλον το οποίο να επιτρέπει τη συνανάπτυξη των χωρών της περιοχής και να αποτρέπει συγκρούσεις και προβλήματα» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και συνέχισε:

«Σε αυτό το πλαίσιο, η επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία είναι καθοριστικής σημασίας. Δεν αναφέρομαι και σε άλλα θέματα που πρόσφατα μας χώρισαν μεν, αλλά προχώρησαν, οι σχέσεις με την γειτονική μας Βόρεια Μακεδονία. Όλα αυτά είναι ένα πακέτο ενιαίο. Η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει ξανά ένα ρόλο στην ευρύτερη περιοχή διαφορετικό, να φύγει από τα φοβικά σύνδρομα και να αναδιατυπώσει την πολιτική της, την πολιτική των σχέσεων με τους γείτονες της».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι είναι προς το κοινό συμφέρον και των δύο χωρών και η οικονομική συνεργασία και η περαιτέρω προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ε.Ε. και η συνεργασία «σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την περιοχή της Ν. Α. Μεσογείου», όπως και η συνέχιση της συνεργασίας «που ήδη έχουμε και που είναι πολύ καλή, στο θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης» και πρόσθεσε:

«Σαν Ελλάδα έχουμε να κερδίσουμε πολλά, αν αυτό το κλίμα εμπεδωθεί και αν κάνουμε βήματα στη συνεργασία μας» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι την τελευταία διετία υπήρξαν δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών, που οδήγησαν και σε ένταση και στο Αιγαίο και ακολούθησαν οι διμερείς επαφές σε ανώτατο επίπεδο με πιο πρόσφατη, το «πάρα πολύ επιτυχημένο» ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.

«Διαπιστώθηκε, λοιπόν σε αυτή τη συνάντηση, σε αυτό το ταξίδι, η κοινή βούληση για την επανεκκίνηση των σχέσεων και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε, ότι μετά από αυτές τις επαφές και έπειτα και από τη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας «δρομολογήθηκε μια πορεία για να χαμηλώσει η ένταση στο Αιγαίο» και πρόσθεσε :

«Θεωρούμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, θα ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες και θα ξαναμπούμε σε ένα δρόμο διαλόγου, κατ' αρχήν για τα δύσκολα θέματα που αποτελούν πηγές έντασης και, βεβαίως, στο πνεύμα αυτό πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία».

«Δε θα μπορέσουμε να πετύχουμε, σα χώρα, στη νέα περίοδο, εάν δεν οργανώσουμε πολύ σοβαρά την εξωστρέφεια μας προς όλο τον κόσμο, και εάν δεν αναπτύξουμε πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή που θα μας ανοίγουν πόρτες και δρόμους με όλους, Η πολυδιάστατη, λοιπόν, εξωτερική πολιτική είναι η βάση για να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και συνέχισε:

«Όλα όσα γίνονται αυτή την ώρα στον τομέα της ενέργειας και σε άλλους τομείς προϋποθέτουν καλό κλίμα στην περιοχή, προϋποθέτουν ειρήνη, προϋποθέτουν συνεργασία. Και, βεβαίως, από όλα όσα γίνονται πρέπει οι ωφέλειες να είναι αμοιβαίες. Πρέπει να ωφεληθούν όλοι και όχι κάποιοι. 'Αρα, λοιπόν, σε αυτή τη βάση πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα».

Ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κυβέρνηση διαθέτει «σαφήνεια» στον τρόπο που προσεγγίζει τα ζητήματα και «την τόλμη να κάνει βήματα» και πρόσθεσε:

«'Αρα, λοιπόν, θεωρούμε ότι το 2019 θα είναι μια χρονιά, η οποία και στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα είναι σημαντική» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και συνέχισε:

«Διαπιστώσαμε ότι αυτή η βούληση υπάρχει και από την άλλη πλευρά και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό - μένει βεβαίως να αποδειχθούν οι βουλήσεις και οι προθέσεις όλων στην πράξη - αλλά έχουμε όλα τα δείγματα που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κινηθούμε και οι δύο πλευρές με θετικό πνεύμα, στη θετική ατζέντα, να βάλουμε στην άκρη την αρνητική ατζέντα που κυριάρχησε τα δύο προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στα θέματα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών όπως η σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Οικονομικής Συνεργασίας, ακόμη και πριν, αλλά οπωσδήποτε μετά τις ευρωεκλογές, τη διοργάνωση νωρίτερα ενός επιχειρηματικού φόρουμ στη Θεσσαλονίκη με στόχο και την από κοινού στήριξη της εξωστρέφειας των δύο χωρών διεθνώς, τις προσπάθειες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, Επίσης, την βελτίωση της εικόνας στους Κήπους Έβρου με τη δημιουργία και δεύτερης γέφυρας ως τις αρχές του 2020, με διαπλάτυνση του χώρου του τελωνείου από την ελληνική πλευρά και με τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου και της συγκοινωνίας, πρωτοβουλίες στον τουρισμό και στην κρουαζιέρα, κ.α. Πρόσθεσε, τέλος, ότι συμφωνήθηκε ακόμη από κοινού οι δύο χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειες, ώστε να ανοίξει ξανά στην Ε.Ε. η συζήτηση για την αναθεώρηση της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - Ε.Ε.

«'Αρα, λοιπόν έχουμε μπροστά μας ένα πλαίσιο προσέγγισης πολλών ταυτόχρονων θεμάτων, κεντρικό θέμα οι υποδομές και οι δίοδοι επικοινωνίας, αλλά και τα αλλά θέματα, συνεργασίας των εταιριών, προώθησης επενδύσεων αμοιβαίων και πρωτοβουλίες από κοινού για την παρουσία μας στο διεθνές εμπόριο» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε:

«Όλο αυτό το πλαίσιο, δίνει μια προοπτική για τις επιχειρήσεις και των δύο χωρών, πρέπει να στηριχθεί από όλους. Όμως όλο αυτό το πλαίσιο των οικονομικών δραστηριοτήτων δε θα μπορέσει να προωθηθεί, εάν δεν υπάρχει ένα κλίμα ειρήνης, συνεργασίας, σεβασμού του ενός προς τον άλλο, εάν δεν αλλάξει μια εικόνα έντασης».

Ο αν. υπουργός πρόσθεσε ότι «η Θεσσαλονίκη, σε αυτό το πλαίσιο των σχέσεων, έχει ένα κεντρικό ρόλο», όπως και η συνέχιση της καλής συνεργασίας με το ελληνοτουρκικό επιμελητήριο.

Κοινή επιθυμία η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και επικέντρωση «στη θετική ατζέντα», τόνισε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν

Οι δύο χώρες εξέφρασαν «στο υψηλότερο επίπεδο» την επιθυμία τους «να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους» και «να επικεντρωθούν από τώρα και στο εξής στη θετική ατζέντα», τόνισε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, ενώ χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Τουρκία.

Η τοποθέτηση του κ. Οκάν έγινε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση κοπής πίτας του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη.

«Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου γνωρίζουμε όλοι ότι υπήρξε μια στασιμότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εδώ και δυόμιση χρόνια προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες. Σε μια τέτοια συγκυρία η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στη χώρα μας στις αρχές αυτού του μήνα ήταν πολύ σημαντική» είπε ο κ. Οκάν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνέχισε:

«Αυτή η επίσκεψη είναι σημαντική όσον αφορά τη διατήρηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, οι δύο χώρες, παρά τα όποια προβλήματα εξέφρασαν στο υψηλότερο επίπεδο την επιθυμία τους να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις σε κάθε πιθανό τομέα και να επικεντρωθούν από τώρα και στο εξής στη θετική ατζέντα».

Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να διοργανωθεί σύντομα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο χωρών, ενώ αναφέρθηκε και στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη στις 21 Μαρτίου, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Ο κ. Οκάν υπογράμμισε ότι στόχος σε αυτό το «networking connection» δεν είναι μόνο οι διμερείς συνεργασίες, αλλά και η διερεύνηση κοινών επιχειρηματικών συνεργασιών για κοινές επενδύσεις σε τρίτες χώρες και επεσήμανε ότι για αυτό το λόγο η μέγιστη συμμετοχή και από ελληνικής πλευράς είναι πολύ σημαντική.

Ο γενικός πρόξενος αναφέρθηκε στις συναλλαγές των δύο χωρών που αυξήθηκαν το 2018 σε 4.2 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που δείχνει τη βούληση των δύο πλευρών για επιχειρηματική συνεργασία, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερες των προσδοκιών των δύο χωρών.

«Ελπίζω ότι θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας και θα διασφαλίσουμε ότι το 2019 θα είναι καλύτερο από το 2018» ανέφερε ο κ. Οκάν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδας Δημήτρης Συμεωνίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας και ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί από το Επιμελητήριο στην Τουρκία, μαζί με Έλληνες επιχειρηματίες, πριν από τη διοργάνωση του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, στελέχη της διοίκησης του Επιμελητηρίου μεταξύ αυτών οι Χριστόφορος Εδιάρογλου και Στέφανος Χατζημανώλης, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και επιμελητηρίων, κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα