Σε αντίστροφη μέτρηση η Folli Follie Group

Εξανεμίζονται οι ελπίδες βιώσιμης λύσης στην κρίση της Folli Follie καθώς εξαντλείται η ρευστότητα, μετά και τη δέσμευση των ακινήτων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, των μελών του Δ.Σ. αλλά και της ίδιας της εταιρείας, ενώ εντός δύο εβδομάδων (εκτός απροόπτου) θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου της εισηγμένης, η συμμετοχή της στα Αττικά Πολυκαταστήματα, αφού οι τράπεζες,

που έχουν το 35,7% ως εξασφάλιση για δάνεια, άνοιξαν τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες επιδόθηκε στην εισηγμένη εταιρεία εκτελεστικός τίτλος και σήμερα αναμένεται να ενημερωθεί σχετικά και η Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο τη Δευτέρα, που θα κοινοποιηθεί το πρόγραμμα του πλειστηριασμού, θα γίνει γνωστή η ελάχιστη τιμή και άρα θα προσδιοριστεί η τιμή προσφοράς από δυνητικούς ενδιαφερόμενους. Με βάση τις πληροφορίες για τις εκθέσεις ανεξάρτητων εκτιμητών, που έχουν εργαστεί για τις τράπεζες, η αξία του ενεχύρου αποτιμάται περί τα 50 εκατ. ευρώ και οι προσφορές προβλέπεται να κυμανθούν χαμηλότερα. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να καταβάλουν το 30% της ελάχιστης τιμής που θα κοινοποιηθεί και εντός πέντε ημερών το υπόλοιπο ποσό. Αναμένεται δηλαδή να ακολουθηθεί η διαδικασία των συμβατικών - ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και άρα μετά την κοινοποίηση του προγράμματος θα μεσολαβήσει ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, εντός του οποίου οι έχοντες έννομο συμφέρον μπορούν να επιχειρήσουν ανακοπή της διαδικασίας, μέσω της δικαστικής οδού με κατάθεση νομικής έκθεσης και ασφαλιστικών μέτρων. Εάν δεν προκύψει απρόοπτο που θα μπλοκάρει τη διαδικασία, προβλέπεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση πριν από τις 14 Δεκεμβρίου.

Το πλειστηρίασμα θα καλύψει τις απαιτήσεις των τραπεζών και τυχόν υπόλοιπο θα επιστρέψει στα ταμεία της F.F. Group, τα οποία έχουν αρχίσει να αδειάζουν. Η κατάσταση είναι τεταμένη δεδομένης της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας με χρηματοοικονομικούς πιστωτές, με την έλλειψη ρευστότητας να απειλεί τις συνεργασίες του ομίλου με τους ξένους οίκους, που μέχρι σήμερα συντηρούνταν οριακά. Σε αυτό το κλίμα φέρεται να κυοφορούνται νέες παραιτήσεις, με φήμες να κάνουν λόγο για αποχώρηση και του Εμμανουήλ Ζαχαρίου, ιστορικού στελέχους του ομίλου και εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. της εισηγμένης.

Δέσμευση ακινήτων
Οι εξελίξεις κλιμακώνονται μετά τη δέσμευση των ακινήτων της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των μελών του Δ.Σ. της Folli Follie, καθώς και των ακινήτων της ίδιας της εταιρείας, με απόφαση της επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, Άννας Ζαΐρη, αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η σχετική εντολή ισχύει μέχρι την έκδοση άλλης πιθανής απόφασης ποινικής δικαστικής αρχής, που μπορεί -ενδεχομένως- να την ανατρέψει (τα παραπάνω πρόσωπα έχουν και το δικαίωμα να προσφύγουν στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο κατά της σχετικής δέσμευσης).

Υπενθυμίζεται ότι για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie είναι σε εξέλιξη και διευρυμένη εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας δεσμεύθηκαν πρόσφατα και οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες που τηρούν τα εν λόγω (ελεγχόμενα) πρόσωπα. Επίσης, στο πλαίσιο της σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης (που διεξάγεται από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση), έχουν ήδη κληθεί προς παροχή εξηγήσεων τα εμπλεκόμενα πρόσωπα (με την ιδιότητα του υπόπτου) και έχουν καταθέσει υπομνήματα, τα οποία μελετώνται από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό. Το επόμενο βήμα θα είναι ή η άσκηση ποινικών διώξεων για όσους μπορεί να προκύψουν ενδείξεις διάπραξης αξιόποινων πράξεων ή η αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα