Ρώσικη εφημερίδα: Η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία στη Βόρεια Αφρική εν μέσω εντάσεων με την Ελλάδα

Η Άγκυρα αυξάνει σταδιακά τη στρατιωτική της παρουσία στη Βόρεια Αφρική. Ενώ αυξάνει τις δυνάμεις της στη Λιβύη, η Άγκυρα συμφώνησε για την ανάπτυξη τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Νίγηρα, όπως ανέφεραν πηγές εξοικειωμένες με την κατάσταση στη ρωσική εφημερίδα Izvestia. Αυτό συμβαίνει εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα λόγω των ενεργειακών εξερευνήσεων σε αμφισβητούμενες περιοχές, αναφέρει η εφημερίδα.

Εμπειρογνώμονες δήλωσαν στην εφημερίδα ότι πιστεύουν πως μια ένοπλη σύγκρουση με την Ελλάδα είναι απίθανη, αλλά η Τουρκία χρησιμοποιεί την κατάσταση στη Λιβύη για να ενισχύσει την επιρροή της σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκία διαθέτει πλέον την πιο δυναμική ισχύ στην περιοχή, προωθώντας τα συμφέροντά της ενεργά και συστηματικά, χωρίς να δίνει σημασία στα συμφέροντα άλλων χωρών", όπως δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Μπόρις Ντόλγκοφ. "Η Άγκυρα έχει αυξήσει σημαντικά την επιρροή της στη Λιβύη, στην Ιντλίμπ της Συρίας και σε ολόκληρη την περιοχή ενώ έχουν στρατιωτικές βάσεις και στο Κατάρ. Ο Ερντογάν ακολουθεί σταθερά μια πολιτική που αποσκοπεί στο να μετατρέψει την Τουρκία όχι μόνο σε ένα περιφερειακό κέντρο εξουσίας, αλλά και στην ενίσχυσή της θέσης της σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό σίγουρα επιδεινώνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ", πρόσθεσε.

Ωστόσο, δεν αναμένεται στρατιωτική σύγκρουση της Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο, σημείωσε ο ίδιος. Όμως, ενδέχεται να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ Τουρκίας και αραβικών χωρών. Ίσως μέσω της επιδείνωσης του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και της συμμετοχής άλλων μερών σε αυτήν, κυρίως της Αιγύπτου. "Το πόσο μακριά θα φτάσει ο Ερντογάν εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιταχθούν άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ελλάδα και, ενδεχομένως, η Γαλλία", δήλωσε ο Ντόλγκοφ στην εφημερίδα.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα