ΠτΔ: Τιμούμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας την 24η Ιουλίου 1974

Ηχηρό μήνυμα για τη Δημοκρατία έστειλε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη δήλωσή του κατά τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με αφορμή την 45η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «Τιμούμε, όπως αρμόζει στην περίσταση και με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, την εμβληματική επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την 24η Ιουλίου 1974. Και μέσα από αυτή την αρραγή ενότητα διακηρύσσουμε την αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας να επιτελούμε, αδιαλείπτως

και δίχως καμία έκπτωση, το χρέος υπεράσπισης, έναντι πάντων, της Δημοκρατίας «όκωσπερ τείχεος», ενώ τόνισε και πως τιμούμε τα θύματα που έπεσαν υπερασπιζόμενα τη δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε επίσης λόγο και για το Κυπριακό ζήτημα, τονίζοντας πως πρέπει να μην ξεχνάμε την μαρτυρική Κύπρο και τον αγώνα για την τελική της δικαίωση, κάνοντας λόγο για επίλυση του Κυπριακού με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα σεβασμό της κυριαρχίας της κατά τρόπο που αφενός δεν συμβιβάζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων και, αφετέρου, οριοθετεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εν συνεχεία υπενθύμισε το παράδειγμα όλων εκείνων, οι οποίοι μας άφησαν το παράδειγμά τους ως παρακαταθήκη για την πορεία μας στο μέλλον και υπογράμμισε ότι «Για να τιμήσουμε όμως την μνήμη τους, όπως τους αξίζει, πρέπει να πορευόμαστε στον δρόμο της εθνικής μας προοπτικής υπό όρους αρραγούς ενότητας, κατ’ εξοχήν σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των Εθνικών μας Θεμάτων, επέκεινα δε των Εθνικών μας Δικαίων, πάνω στην βάση του πλήρους και δίχως ίχνος έκπτωσης σεβασμού του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Από τις δηλώσεις του δεν έλλειψαν και οι αναφορές στην τραγωδία στο Μάτι. «Η τραγωδία στο Μάτι και τα θύματά της δεν θα λησμονηθούν ποτέ, αφού μόνον έτσι θα αποτρέψουμε στο μέλλον οιασδήποτε μορφής επανάληψή της».

Keywords
Τυχαία Θέματα