Πρύτανης ΕΚΠΑ: Ο κορωνοϊός ενδέχεται να είναι νέο είδος εποχικής γρίπης

Είναι πιθανό ο κορωνοϊός να γίνει ένα νέο είδος γρίπης που θα εμφανίζεται εποχιακά, εκτίμησε ο κ. Θάνος Δημόπουλος Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ 100,3.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο ιός αυτός θα καταλαγιάσει όσο πλησιάζει η Άνοιξη, ωστόσο, ενδέχεται να μείνει ως νέο είδος γρίπης με εποχιακή έξαρση. Όπως είδαμε, ευτυχώς, δεν έχει μεγάλη θνητότητα.

Μάλιστα, στο 85% των περιπτώσεων υπήρχαν ήπια συμπτώματα, όπως σε ένα κρυολόγημα.

Σχετικά

με την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως ο κ. Θανόπουλος είπε πως διαπιστώνεται ύφεση στην Κίνα και αύξηση στο Ιράν, στη Νότια Κορέα και στην Ιταλία.

«Όντως υπάρχει αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων», είπε συμπληρώνοντας ότι σωστά αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσουν οι οργανωμένες σχολικές εκδρομές.

Ωστόσο, όπως εξήγησε αυτό δεν αφορά μεμονωμένες μετακινήσεις επιστημόνων και φοιτητών.

Όσον αφορά τους μαθητές που βρίσκονταν στην Ιταλία και επιστρέφουν στην Ελλάδα, ο καθηγητής διευκρίνισε πως δεν μπήκαν σε καραντίνα, διότι ο ΕΟΔΥ θεώρησε ότι προέρχονται από περιοχή που δεν υπήρχε κίνδυνος για μετάδοση του ιού.

Ο ΠΟΥ, παράλληλα, στηρίζεται στη θέση ότι ο καθένας από μόνος του πρέπει να παίρνει μέτρα προστασίας και να καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

«Τις μάσκες πρέπει να τις χρησιμοποιούν αυτοί που τις χρειάζονται. Σημαντικό ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη.», είπε ο κ. Δημόπουλος.

Τέλος, ερωτηθείς για την γρίπη στην Ελλάδα, είπε πως οι θάνατοι είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι και προσέθεσε ότι «φέτος, ευτυχώς αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρύτανης ΕΚΠΑ,prytanis ekpa