"Πρωτόγνωρη η καταιγίδα που χτύπησε τη Θεσσαλονίκη"

Την ένταση της καταιγίδας που έπληξε τη Θεσσαλονίκη, τόνισε στην τοποθέτηση του ο καθηγητής του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καρακώστας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Όπως σημείωσε ο κ. Καρακώστας η καταιγίδα ήταν πρωτόγνωρη καθώς χτύπησε το κέντρο της πόλης.

“Ήταν πρωτόγνωρη

καταιγίδα γιατί χτύπησε το κέντρο της πόλης. Αν έπεφτε στην Αλεξάνδρεια τα ΜΜΕ θα αφιέρωναν ένα λεπτό”, είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καρακώστας, το μήνα Μάιο από το 1931 που λειτουργεί ο μετεωρολογικός σταθμός του ΑΠΘ μέχρι και το 1960 έπεσαν 40,2 χιλ νερού, ενώ από το 1961 έως το 1990 50,3 χιλ.

Όσον αφορά την καταιγίδα που έπληξε πριν από περίπου δύο εβδομάδες τη Θεσσαλονίκη, από τις 12.38 έως και τις 13.40 έπεσαν 70,6 χιλ. νερού, κάτι που δείχνει την ένταση του φαινομένου.

Για εξαιρετικά μεγάλη βροχόπτωση και εξαιρετική απορροή υδάτων λόγω του σχεδιασμού της πόλης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης.

“Όλοι οι κάθετοι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη λειτούργησαν σαν χείμαρροι. Ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος παρασύροντας ακόμα και αυτοκίνητα”, τόνισε ο κ. Κρεστενίτης.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ανέφερε ότι η Εταιρεία ήντα σε ετοιμότητα.

“Η ΕΥΑΘ ήταν σε ετοιμότητα. Τι εννοώ; Τα συνεργεία της αποχέτευσης με τα βυτία ήταν στους δρόμους για να αποχετεύσουν τα νερά της βροχής. Η ΕΥΑΘ με βάση τη νομοθεσία έχει ευθύνη του παντορροικού συστήματος αποχέτευσης. Αποκλειστική της ευθύνη είναι οι αγωγοί ομβρίων και ακαθάρτων. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι ευθύνη της ΕΥΑΘ. Οι άλλοι αγωγοί δεν είναι ευθύνη μας. Είναι της Περιφέρειας κατά την άποψη μας”, σημείωσε ο κ. Κρεστενίτης.

Ακόμα τόνισε ότι πλέον η επόμενη μέρα πρέπει να γίνει μάθημα για τον καθένα μας. Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί με τον καλύτερο τρόπο για να μην ξανασυμβεί αυτό που έγινε.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Σεργιάδης, δήλωσε πως η ΠΚΜ αντέδρασε άμεσα.

“Έχουμε ετοιμάσει επιτροπές για τις ζημιές, κάνουμε ήδη ελέγχους ενώ εκδώσει αποφάσεις για αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν τα αυτοκίνητα”, ανέφερε.

Την πεποίθηση ότι όλο το προσωπικό του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν σε πλήρη ετοιμότητα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του δήμου, Θωμάς Ψαρράς.

Όπως είπε τα συνεργεία λειτούργησαν άμεσα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών, ενώ και οι λοιπές υπηρεσίες ήταν σε πλήρη ετοιμότητα.

“Η ετοιμότητα ήταν πλήρης και η επιχειρησιακή επέμβαση στέφθηκε από πλήρη επιτυχία καθώς η πόλη καθαρίστηκε σε διάρκεια λίγων ωρών”, ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα