Πώς η ierax analytix αλλάζει την έρευνα αγοράς στη Θεσσαλονίκη!

Ο Χάρης Λαλάτσης συμπληρώνει 10 χρόνια στην έρευνα και μας συστήνει το καινούριο του πρότζεκτ!

Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση στο γραφείο του Χάρη Λαλάτση στο τέλος ενός μεγάλου διαδρόμου είναι τα δεκάδες καλώδια και χαρτιά που βρίσκονται πάνω του! Δεξιά τους δεσπόζει ένα έντονα κίτρινο σημειωματάριο με αναλύσεις. Τις λατρεύει. Κλείνοντας μία δεκαετία στην έρευνα, άλλωστε, έχει καταφέρει να οργανώσει περισσότερα από 200 ερευνητικά έργα για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, για Δήμους, καθώς και για brands του εξωτερικού. Και τώρα, μέσα στον ψηφιακό διαφωτισμό που

διανύουμε, συστήνει στην αγορά την «ierax analytix», που υπόσχεται να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε για αυτό που αγαπά περισσότερο. Την έρευνα.

«Με την έρευνα ασχολούμαι την τελευταία δεκαετία. Ξεκίνησα, όπως οι περισσότεροι νέοι, ως ερευνητής στη συλλογή δεδομένων και μετά την ολοκλήρωση των Μεταπτυχιακών μου σπουδών βρήκα δουλειά ως Research Assistant σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες της Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνοντας την ανάλυση δεδομένων, καθώς στη συνέχει και τις θέσεις Project Manager και Senior Research Executive μερικών εκ των σημαντικότερων ερευνητικών έργων των τελευταίων ετών στην πόλη. Σε όλη αυτή την πορεία έχω συνεργαστεί με πολλά brands, μικρά και μεγάλα, με διαφημιστικές εταιρείες, συμβούλους επιχειρήσεων κ.α.. Όμως, οι συνεργασίες που ξεχωρίζω είναι αυτές με τον “Μπάρμπα Στάθη”, τη “Lidl”, τη “Σουρωτή”, τη “Roma Pizza” και το “ΘΕΣ γάλα”. Μεγάλα Brands, με τα οποία συνεργαστήκαμε σε projects όπως brand/logo design, product development, product testing, χαρτογράφηση και τοποθέτηση νέων και νυν καταστημάτων, μέτρηση ικανοποίησης καταναλωτών, καταγραφή ανταγωνισμού και πολλά άλλα.

Ειδικότερα, εκτιμώ ιδιαίτερα το διάστημα που πέρασα στο τμήμα μάρκετινγκ του “ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗ”, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της στην Ευρώπη, όπου γνώρισα τον τρόπο εργασίας μιας πραγματικά επιτυχημένης πολυεθνικής εταιρείας και απέκτησα καλύτερη κατανόηση της ανάπτυξης, διακίνησης και διαφήμισης προϊόντων. Σημαντική για εμένα ήταν, όμως, και η συνεργασία μου με την “Lidl”. Όταν μια τόσο μεγάλη εταιρεία, η οποία έχει πολύ αυστηρά κριτήρια επιλογής και απαιτεί πάντα το καλύτερο από όλες τις συνεργασίες της, επικοινωνεί αυτοβούλως μαζί σου, σε καλεί να παρουσιάσεις τις ιδέες σου και συνεργάζεται με σένα σε πολλαπλά επίπεδα, τότε δεν μπορείς παρά να νιώθεις περήφανος. Επίσης, ακόμη ένα γεγονός το οποίο αισθάνομαι ως «παράσημο» είναι ότι έχω εργαστεί σε έργα καταγραφής και πρόβλεψης της φτώχειας, όπου έπρεπε να χαρτογραφήσουμε πληθυσμούς σε ολοκλήρους δήμους, με στόχο να προσφέρουμε στους δημάρχους τη δυνατότητα για πολιτικές στήριξης ευπαθών ομάδων. Για τέτοια projects έχω δουλέψει στο Δήμο Πατρέων, στο Δήμο Μπάρι της Ιταλίας, στο Δήμο Αμυνταίου και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας κι όχι μόνο», αναφέρει.

Η συζήτησή μας πηγαίνει στον χώρο της έρευνας αγοράς που αποτελεί κλειδί για την επιτυχία μίας εταιρείας στη σύγχρονη «αρένα».

«Πριν ασχοληθώ ενεργά με την έρευνα, πίστευα πως ο χώρος αφορά αποκλειστικά τους λάτρεις της στατιστικής και των μαθηματικών, αλλά όταν άρχισα να εμβαθύνω στο αντικείμενο, ανακάλυψα ότι χρειάζεται ο αναλυτής να έχει και την ικανότητα να “διαβάζει” τους ανθρώπους και να κατανοεί εις βάθος τις απαντήσεις τους. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το να είναι ο αναλυτής πάντοτε ενημερωμένος για τις εξελίξεις σε όλους τους κλάδους, όχι μόνο σε θέματα σχετικά με την έρευνα και την ανάλυση. Μπορούμε να θέσουμε ως παράδειγμα ότι παρατηρείται ξαφνικά πως υπάρχει αύξηση στο μερίδιο αγοράς μιας εταιρείας παραγωγής μπύρας. Όπως είναι λογικό, ο αναλυτής μελετά στατιστικά αυτήν την εξέλιξη και την παρουσιάζει στους πελάτες του, αλλά αν μείνει μόνο εκεί και δεν το πάει ένα βήμα παραπέρα, τότε δεν έχει προσφέρει αξία σε αυτούς. Το κλειδί βρίσκεται στο να διακρίνει ο αναλυτής τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτή η εξέλιξη και να βρει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επαναληφθεί ή και να συνεχιστεί η επιτυχημένη αυτή πορεία ενός προϊόντος/μιας υπηρεσίας. Χρειάζεται να μπορεί ο αναλυτής να προβλέψει ποιοι παράγοντες το προκάλεσαν και πώς θα είναι η κατάσταση σε λίγο χρονικό διάστημα. Αν δεν ερμηνεύσει ο αναλυτής σωστά αυτή την αλλαγή, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να επενδυθούν χρήματα από την εταιρεία σε λάθος ενέργειες που θα έχουν αρνητικές συνέπειες για το προϊόν.

Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι, όπως σχεδόν σε κάθε επάγγελμα, έτσι και εδώ το να είσαι ενημερωμένος και να παρακολουθείς τις καλύτερες πρακτικές του εξωτερικού είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Εκθέσεις, τεχνολογικές εξελίξεις ή ακόμα και νομικές αλλαγές για τη χρήση και διακίνηση προσωπικών δεδομένων, μπορούν να επηρεάσουν έντονα τη δουλειά μας και, ως εκ τούτου, οφείλουμε να είμαστε πάντα up-to-date σε θέματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι ότι στην Ελλάδα κάνουμε ακόμα τηλεφωνικές έρευνες, ενώ στο εξωτερικό τις έχουν αφήσει προ πολλού πίσω τους και προχωράνε σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, οι οποίες συλλέγουν τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια. Φανταστείτε ότι ακόμα και το Augmented Reality αρχίζει να εμφανίζεται στην έρευνα. Συγκεκριμένα, θα δημιουργείται ένα ψηφιακό περιβάλλον για να μελετάται η συμπεριφορά του καταναλωτή σε ένα εικονικό κατάστημα: ποια ράφια πλησιάζει, σε ποια προϊόντα πέφτει το βλέμμα του, ποια brands τραβάνε την προσοχή του και, τελικά, πώς επιλέγει. Αυτό είναι ένα εργαλείο που, μαζί με τη συνεργάτιδά μου τα τελευταία 8 χρόνια, Κωνσταντίνα Τσάκου, μας ενδιαφέρει πολύ να φέρουμε στην Ελλάδα», αναλύει.

Τι ακριβώς όμως είναι η νέα του εταιρεία «ierax analytix» και τι διαφορετικό φέρνει στην αγορά της χώρας;

«Η ierax analytix είναι μια εταιρεία έρευνας και ανάλυσης της αγοράς. Το σήμα και το όνομά μας είναι το γεράκι, το οποίο αποτελεί έναν εξαιρετικό κυνηγό και θεωρώ ότι ταιριάζει απόλυτα με την αποστολή που έχει η έρευνα: να βοηθήσει στη σωστή μελέτη του “πεδίου μάχης”, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Σκοπός μας είναι να είμαστε άμεσοι, γρήγοροι και αποφασιστικοί. Θέλουμε να προσφέρουμε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μπορούν να μετρήσουν την κάθε τους ενέργεια, προτού την υλοποιήσουν, ώστε να έχουν στα χέρια τους όλες τις πληροφορίες και τα σενάρια για το πώς πρόκειται να ανταποκριθεί το αγοραστικό κοινό που τους ενδιαφέρει.

Γενικότερα, είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που κάνουν απαραίτητη την έρευνα αγοράς, καθώς ακόμη και ως υπηρεσία, η έρευνα ταιριάζει σχεδόν σε κάθε είδους επαγγελματική ή εκπαιδευτική δραστηριότητα. Μπορώ, όμως, με σιγουριά να πω ότι δύο είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφασή μου να δημιουργήσω την ierax. Ο ένας λόγος είναι ότι, στην εποχή που όλοι είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας παγκοσμίως μέσω του διαδικτύου, μια λανθασμένη εταιρική κίνηση, όπως ένα λάθος στη συσκευασία του προϊόντος ή μια αβλεψία στο σήμα μιας εταιρείας, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στη συνολική κατάρρευση της προσπάθειας. Οι καταναλωτές είναι οι απόλυτοι κριτές και οι αρνητικές ειδήσεις και κριτικές ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα πλέον μέσα στον ψηφιακό διαφωτισμό που διανύουμε. Έτσι, οι κινήσεις μιας εταιρείας πρέπει να έχουν δοκιμαστεί αρκετές φορές, πριν παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό. Ο δεύτερος λόγος, που είναι σχετικός με τον πρώτο, είναι πως οι εταιρείες δεν περιορίζονται πια στα στενά γεωγραφικά τους όρια αλλά επεκτείνονται στον κόσμο. Όμως, οι καταναλωτικές συνήθειες δεν είναι οι ίδιες παντού. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία η σοκολάτα με γεύση πατάτας φούρνου (!) βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση, όμως στην Ελλάδα –προσωπικά- δε θα έβγαζα με τίποτα ένα τέτοιο προϊόν, γιατί δε μας ταιριάζει. Έτσι οι εταιρείες, αν θέλουν να πετύχουν σε άλλες χώρες/ηπείρους, θα πρέπει να δοκιμάζουν και να πειραματίζονται, καθώς μια στρατηγική δεν κολλάει σε όλες τις αγορές.

Ως εταιρεία, λοιπόν, συνεργαζόμαστε κυρίως με brands που παράγουν ή/και διακινούν καταναλωτικά προϊόντα (fast moving consumer goods). Στη χώρα μας, μάλιστα, που η εστίαση και ο τουρισμός είναι οι βαριές της βιομηχανίες, αποτελεί πρόκληση να συνεργαζόμαστε με εταιρείες που εστιάζουν στην ανάπτυξη ή διαφοροποίηση των τροφίμων και των ποτών τους και να φροντίζουμε πως κάθε project τους θα είναι πετυχημένο, από την παραγωγή έως τη διακίνηση στο ράφι και το καλάθι του καταναλωτή. Επιπρόσθετα, δεν περιοριζόμαστε μόνο στη γευσιγνωσία αλλά και στην συνολική κρίση των προϊόντων, καθώς είναι πολλοί οι σημαντικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την αγορά τους, όπως η ονομασία, το σήμα, η συσκευασία, η τιμή και οι προσφορές. Για παράδειγμα, δεν είναι λογικό κάποια εταιρεία να συσκευάσει νερό σε κόκκινο ή κίτρινο πλαστικό μπουκάλι, καθώς θα είναι εντελώς ξένο προς τους καταναλωτές, οι οποίοι δε θα το δεχθούν και θα το απορρίψουν», περιγράφει.

Είναι, άραγε έτοιμη η Θεσσαλονίκη για κάτι όπως η ierax; «Σίγουρα είναι έτοιμη, χωρίς δεύτερη σκέψη. Η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα χαρακτηριστικά για αυτό που προσφέρουμε καθώς έχει νεανικό πληθυσμό και στηρίζεται ιδιαίτερα στην εστίαση. Παράλληλα, πολλές φορές θέτει και νέα στάνταρντ και έθιμα, εισάγοντας διαφορετικές γεύσεις και ποτά. Αποτελεί, άλλωστε, το ιδανικό μέρος για δοκιμές προϊόντων, κυρίως σε νεανικά κοινά, κάτι που συνεπάγεται μοντέρνοι τρόποι διαφήμισης και ανάπτυξης για μια εταιρεία, αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια σχέσης με τον καταναλωτή. Ως εταιρεία θεωρούμε σημαντικό το να θέτουν οι νέοι άνθρωποι τα κριτήρια για τα προϊόντα που θα βγαίνουν στην αγορά, καθώς αυτοί είναι που θα τα αγοράζουν για τα επόμενα χρόνια. Για αυτό κι επιλέξαμε η βάση μας να είναι εδώ, στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει μια δυναμική και αναπτυσσόμενη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Φυσικά, έχουν γίνει ήδη κάποιες πρώτες επαφές με εταιρείες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και με χώρες του εξωτερικού, όπως η Σουηδία και η Αγγλία. Το όνειρό μας είναι, άλλωστε, να προσφέρουμε πολλές και ξεχωριστές λύσεις για κάθε εταιρεία που μας προσεγγίζει, σε κάθε γωνιά της γης. Και τα όνειρα δε γνωρίζουν από σύνορα», καταλήγει.

Info:

Το site της ierax analytix: https://ierax.gr/
Η σελίδα της στο Facebook: https://www.facebook.com/ieraxanalytix/

Keywords
θεσσαλονικη, ερευνα, augmented reality, project, design, εταιρεία, ελλαδα, νέα, ειδήσεις, ιαπωνια, σοκολατα, προσφορες, info, site, https, facebook, κινηση στους δρομους, μαρια τσακου, σταση εργασιας, www.facebook.com, αξια, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, βγαινουν, χωρες, βημα, γωνια, δουλεια, ονειρα, ονειρο, σουηδια, αγορα, αυξηση, βλεμμα, βρισκεται, γεγονος, γευση, γινει, διαστημα, δυνατοτητα, εθιμα, υπαρχει, εκθεσεις, ενεργεια, ενεργα, εργα, εξελιξη, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερευνες, εστιαση, εταιρεία, ετων, ευρωπη, εφαρμογες, ιδεες, υπηρεσια, κινηση, λαθος, μαζι σου, μπορεις, νερο, παντα, ονομα, ορια, περιβαλλον, ποτα, ραφια, συγκεκριμενα, συζητηση, τιμη, τμημα, τουρισμος, φυσικα, ψηφιακο, αγορες, augmented reality, date, design, ετοιμη, γευσεις, https, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερα, project, κωνσταντινα, μεινει, μελετη, νιωθεις, πληροφοριες, σημα, site, θεματα, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα
Πώς, Θεσσαλονίκη,pos, thessaloniki