Πέθανε η εμβληματική σκιτσογράφος Claire Bretécher

Πέθανε η πασίγνωστη γαλλίδα σκιτσογράφος Claire Bretécher σε ηλικία 79 ετών.

Όπως ανακοίνωσε ο εκδότης της: «Η σκιτσογράφος Claire Bretécher, δημιουργός των κόμικς «Agrippine» και «Frustrés», έφυγε χτες από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών».

Γεννημένη στη Νάντ το 1940, η Bretécher ήταν μία από τις πιο σημαντικές σκιτσογράφους της γενιάς της και η πρώτη γυναίκα που κατόρθωσε να ξεχωρίσει στο είδος με «όπλο» το μαύρο, δηκτικό της χιούμορ αναφορικά με τη σεξουαλικότητα και το φύλο.

Η καριέρα της απογειώθηκε στα ’70s· συνεργάστηκε με το περιοδικό

«Pilote», την εφημερίδα «l’Echo», ενώ η σειρά κόμικς της «Les Frustrés» ήταν εκείνη που ανέδειξε το ταλέντο της. Ο πιο διάσημος χαρακτήρας που δημιούργησε ήταν η Agrippine, μία κακομαθημένη έφηβη που αντιμετώπιζε τα προβλήματα της ηλικίας της.

Η εφημερίδα «Liberation», έγραψε ότι δηλαδή ειδικότητά της ήταν η παρατήρηση της νεωτερικότητας, της εφηβείας και των οικογενειακών σχέσεων. Το 1976 μάλιστα, ο φιλόσοφος Roland Barthes έχρισε την Bretécher ως την «καλύτερη κοινωνιολόγο της χρονιάς». Η ίδια ωστόσο, χρησιμοποιούσε συνέχεια τον χαρακτηρισμό αυτό για να… αυτοσαρκάζεται.

«Ήταν μία από τις πρωτοπόρους αυτού του λογοτεχνικού είδους και επέβαλε ένα στυλ, έναν τόνο και ένα αδιάφορο βλέμμα που ήταν απόλυτα πρωτότυπο», ανέφερε σε επίσημη δήλωσή του για εκείνη ο εκδοτικός οίκος Dargaud, προσθέτοντας ότι συνήθιζε να αντιμετωπίζει κοινωνικά ζητήματα με μία πολύ πιο σύγχρονη ματιά σε σχέση με τους συναδέλφους της: «Η Bretecher βρήκε ένα μονοπάτι που ήταν μοναδικό για τα κόμικς. Το χιούμορ και το πνεύμα της ήταν τεράστια».

Keywords
Τυχαία Θέματα