"Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το Ορθόδοξο" στο Thestival: Ο Ανδρέας έστειλε μνημόνιο στην Ευρώπη και μεταμόρφωσε την Ελλάδα

Παλιό ΠΑΣΟΚ… Μια εποχή που άφησε ανεξίτηλη την υπογραφή της στην ελληνική κοινωνία. Εφάπαξ, επιδοτήσεις, μπουζούκια μέχρι το ξημέρωμα, οικονομική ευημερία και απαραίτητο ένδυμα ζιβάγκο, ήταν μερικά από τα γνωρίσματά της.

Σήμερα, στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να αναβιώσουν την «χρυσή» αυτή εποχή για την Ελλάδα και να επαναφέρουν στο προσκήνιο το όραμα του Ανδρέα για μια «Ελλάδα ωραία», παρά το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ

έχασε την παλιά αίγλη. Πρόθεση τους; Να κυριαρχήσουν. Άλλωστε όπως διαμηνύουν "Ερχόμαστε 2021".

Ο λόγος φυσικά για το «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο». Μία σελίδα στο Facebook που αριθμεί περί τα 125.000 likes και που σε κάθε ανάρτησή της γίνεται πανικός.

Λίγες ώρες λοιπόν πριν οι πυρηνάρχες της σελίδας βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για την εκδήλωση παρουσίασης του ομώνυμου βιβλίου τους στο Βασιλικό Θέατρο, ένα βιβλίο που κινείται ανάμεσα στο humor και την πολιτική ανάλυση, μιλούν στο thestival.gr και πλέκουν το εγκώμιο του Ανδρέα Παπανδρέου και του Παλιού ΠΑΣΟΚ, σχολιάζουν Αλέξη Τσίπρα , ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής ενώ μιλούν και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Σπύρο Βούγια.

Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο: Ένα όνειρο πολλών γίνεται πραγματικότητα

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Παρά το γεγονός πως οι πυρηνάρχες της σελίδας δεν έζησαν ως ενήλικες τα χρόνια που ο Ανδρέας Παπανδρέου διακυβέρνησε την Ελλάδα, αλλά γεννήθηκαν τότε, οι ίδιοι περιγράφουν ξεκαθαρίζουν πως ανήκουν στη γενιά των Ελλήνων με τα περισσότερα εφόδια:

«Είμαστε η γενιά που έσπειρε στην Ελλάδα, ο μεγάλος ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου. Γεννηθήκαμε τη δεκαετία του ’80, ανδρωθήκαμε και θεριέψαμε στα δημόσια σχολειά. Είμαστε η γενιά Ελλήνων με τα περισσότερα εφόδια. Οι κοινωνιολόγοι μας περιγράφουν ως millennials– η Παπανδρεϊκή Σπορά στα ελληνικά», επισημαίνουν.

Αναφορικά με την απόφασή τους να φτιάξουν τη σελίδα «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο», φαίνεται πως κάτι τέτοιο ήταν προδιαγεγραμμένο από την παιδική τους ηλικία:

«Παιδιά της επαρχίας και εκλεκτά μέλη της εργατικής τάξης, διοργανώναμε underground πάρτεϋ και χοροεσπερίδες με θεματολογία ΠΑΣΟΚ. Οι αφίσες, τα διάφορα λίφλετ, η μουσική και ο παλμός των ασμάτων που αγαπήσαμε μέσα από το Κίνημα μπήκαν στο μπλέντερ και έβγαλαν πράσινη πούλπα. Έτσι γεννήθηκε το Παλιό ΠΑΣΟΚ – το Ορθόδοξο» εξομολογούνται στο thestival.gr και επισημαίνουν πως ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα μπορούσε να μην έχει επιτυχία, αφού κατά τη γνώμη τους «υπάρχει το απαραίτητο υπόστρωμα στην ελληνική κοινωνία για ένα φρέσκο βλέμμα προς τα πίσω». Όπως εξηγούν, «είναι παγκόσμιο φαινόμενο, η νοσταλγία, η παλινδρόμηση στην ευτυχισμένη παιδική ηλικία». «Πώς αλλιώς θα μπορούσε να αντιδράσει κανείς στη δυστοπία της υπανάπτυξης και της λιτότητας για πάντα», διερωτώνται.

Είναι γεγονός πως η σελίδα τους στο Facebook έχει περισσότερα likes τόσο από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από εκείνη της Νέας Δημοκρατίας; Οι ίδιοι τι λένε; Πιστεύουν πως αυτό το «ρεύμα» μπορεί να εκφραστεί» στις κάλπες;

«Προσπαθούμε μέσω της κοινωνικής μηχανικής να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο το Κίνημα που δημιούργησε ο μεγάλος Ηγέτης. Πριν λίγα χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε αποκτήσει τοξική έννοια, έρμαιο στις νεοφιλελεύθερες ύαινες. Έχουμε βάλει κι εμείς το λιθαράκι μας ώστε η δημόσια σφαίρα να γεμίσει με τα κελεύσματα του παπανδρεϊκού σοσιαλισμού. Ωστόσο πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τα likesδεν είναι ψήφοι. Θα κλείσουμε σιβυλλικά: ΕΡΧΟΜΑCTE 2021».

«Ανδρέας Παπανδρέου – Ένα μεγάλο κεφάλαιο»

Όντες γνήσιοι «παλιοί πασόκοι», οι πυρηνάρχες της σελίδας «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο», έχουν να πουν μόνο τα καλύτερα για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το έργο του, δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να τη συγκρίνουν με οποιαδήποτε άλλη και… παρομοιάζουν τα χρόνια αυτά με την… εποχή του Προμηθέα που χάρισε την ευημερία και τη γνώση στους ανθρώπους.

«Θα πρέπει να μπούμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να πάμε στο μεταίχμιο Μύθου και Ιστορίας. Μέσα στην αχλή του χρόνου, εντοπίζουμε ότι η εποποιΐα του παπανδρεϊκού Κατακλυσμού είχε προλεχθεί. Είναι η μυθική μορφή του Προμηθέα, που χάρισε την ευημερία και την γνώση στους ανθρώπους. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η Δεξιά έφαγε τα συκώτια του Ανδρέα με το βρώμικο ’89» ξεκαθαρίζουν.

Φυσικά οι πυρηνάρχες του «Παλιού ΠΑΣΟΚ –Του Ορθόδοξου», δεν θα μπορούσαν να μην απαντήσουν και στους επικριτές της εποχής εκείνης αλλά και του Ανδρέα Παπανδρεόυ. Άλλωστε, ανήκουν στη «Γενιά της Παπανδρεϊκής σποράς στα σχολεία». Τι έχουν λοιπόν να πουν σε όσους επιτίθενται στον ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ; Η απάντηση τους έρχεται κατευθείαν σαν σφαίρα στην καρδιά των επικριτών:

«Σε όσους φαντασιώνονται ότι θα ζούμε για πάντα σε εποχές που υπολογίζουμε με το υποδεκάμετρο τα δημόσια έσοδα & έξοδα, με τη στρόφιγγα των τραπεζών να είναι κλειστή για τους νέους & δημιουργικούς, με το κράτος να ανήκει στη Β’ εθνική της Ευρωζώνης, θα απαντήσουμε ότι η ορμή της παπανδρεϊκής Σποράς είναι τέτοια που θα τα δώσει όλα (ξανά).

Η ανεργία, οι ταξικοί αποκλεισμοί από Υγεία και Παιδεία, η λιτότητα για τους πολλούς, η πληγωμένη υπερηφάνεια από τις επικύψεις στον ξένο παράγοντα είναι το παρελθόν. Ερχόμαστε με πλήρη γνώση και αυτοπεποίθηση, να δώσουμε ξανά το χαμόγελο στους Έλληνες. Η ευτυχία δεν είναι ενοχή, η ευημερία δεν είναι όνειρο. Όχι άλλη ηττοπάθεια. Τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα».

Άλλωστε οι ίδιοι δεν μασούν τα λόγια τους. Απαντώντας στο ερώτημα που μπορεί αρκετοί να έχουν σκεφτεί αλλά δεν έχουν εκφράσει, «Θα ήταν καλύτερα σήμερα η χώρα αν κυβερνούσε ο Ανδρέας», δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

«Οι περισσότερες θρησκείες περιγράφουν μια Ουτοπία ευτυχίας, όπου επικρατεί η αειφόρος ανάπτυξη, η ευημερία ανθρώπων και αριθμών, η πνευματική γαλήνη. Κοντολογίς ένας παροξυσμός ευτυχίας. Καθώς το ερώτημά σας έχει μεταφυσική χροιά, θα σας παραπέμψουμε στο «Συμβόλαιο με το Λαό (1981)» , ένα από τα ιερά κείμενα του παπανδρεϊκού σοσιαλισμού. Εκεί περιγράφονται αναλυτικά οι επίκαιροι στόχοι για την Ελλάδα. Η χώρα άντεξε, έμεινε όρθια και το χρωστάμε στον Ανδρέα Παπανδρέου».

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ – Κίνημα Αλλαγής

Μιλώντας στο thestival.gr, οι πυρηνάρχες της σελίδας «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο», ξεκαθαρίζουν και τα διλήμματα που βασανίζουν τα τελευταία χρόνια εκείνους που ασχολούνται με την πολιτική αλλά και γενικότερα την ελληνική κοινωνία: Βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα χνάρια του παλιού ΠΑΣΟΚ; Είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο νέος Ανδρεάς Παπανδρέου.

Οι ίδιοι δεν μπαίνουν σε διαδικασία σύγκρισης. Ποιος να συγκριθεί άλλωστε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το Παλιό ΠΑΣΟΚ;

«Το παλιό ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου έστειλαν Μνημόνιο στην Ευρώπη και εξασφάλισαν τον πακτωλό χρημάτων που μεταμόρφωσαν την Ελλάδα από ένα απέραντο βοσκοτόπι που όριζαν οι τσέλιγκες της Δεξιάς, στη γη της σοσιαλιστικής Νιρβάνα. Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ με τεχνικές ξαπατικωτούρα εμπέδωσαν τη μνημονιακή Δυστοπία σε μια χώρα – καμμένη γη» επισημαίνουν βάζοντας τέλος στα όποια διλήμματα.

Απευθυνόμενοι στο Κίνημα Αλλαγής, υπογραμμίζουν την ανάγκη για επιστροφή στις ρίζες του παλιού ΠΑΣΟΚ, προκειμένου Πράσινος Ήλιος να… ανατείλει και πάλι.

«Το ΚΙΝΑΛ έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο ονοματολογίας, επιδεικνύοντας σύμπλεγμα κατωτερότητας. Το Κίνημα έχει όνομα και σύμβολα. Οι καιροί απαιτούν την επιστροφή στις ρίζες, ΠΑΣΟΚ και Πράσινος Ήλιος σε πρώτο φόντο. Έπειτα να βάλουμε σε μια τάξη τα του οίκου μας. Η επιστροφή στα έδρανα της εξουσίας περνάει μέσα από δύσβατα μονοπάτια, διαμηνύουν προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Υποψηφιότητα - όαση αυτή του Βούγια για τη Θεσσαλονίκη

Δύο μήνες έχουν απομείνει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήδη το Παλιό ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο έχει εκφράσει τη στήριξή του σε ορισμένες υποψηφιότητες. Άραγε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Οι ίδιοι αποφεύγουν να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση, τονίζοντας πως απαιτείται αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας:

«Δημιουργήσαμε την πολιτική πλατφόρμα «Ανδρέα ΖΕΙΣ» , ώστε να προσελκύσουμε υποψηφιότητες από το αυτοδιοικητικό φάσμα. Μέσα από ένα πλαίσιο επτά (7) θέσεων, με σαφή αναφορά στις αξίες του παλαιοπασοκισμού, προβάλλουμε αυτές τις προσπάθειες μέσω των κοινωνικών δικτύων. Το επόμενο βήμα είναι ακόμα μετέωρο. Η δημοκρατική διαδικασία απαιτεί αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας»

Στην εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή στο Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του βιβλίου «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο», μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, Σπύρος Βούγιας.

Οι πυρηνάρχες της σελίδας, μιλώντας στο thestival.gr, εκφράζουν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του κ. Βούγια τον οποίο χαρακτηρίζουν υποψηφιότητα – όαση για τη Θεσσαλονίκη:

«Ο Σπύρος Βούγιας είναι η επιλογή μας για το δήμο Θεσσαλονίκης. Μια ισχυρή και αυτοτελής προσωπικότητα με μακρά διαδρομή στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το σημαντικό είναι ότι έχει μια τεράστια εμπειρία στα τεκταινόμενα της νύμφης του Θερμαϊκού, ξέρει τα προβλήματα, ξέρει τις λύσεις. Έχει το κατάλληλο επιτελείο και είναι μια υποψηφιότητα-όαση για τη Θεσσαλονίκη. Η μετριοπάθεια και η ήπια προσωπικότητα είναι στοιχεία απαραίτητα σε μια πόλη που βιώνει τις αντιφάσεις του νεοελληνικού κράτους διαχρονικά. Η καταβύθιση στο συντηρητισμό που ελλοχεύει πίσω από κάθε φανατική ψήφο είναι μια χαμένη ευκαιρία για την πόλη, την πιο περήφανη πατρίδα στον ντουνιά».

Επιστρέφοντας και πάλι στην εποχή που σημάδεψε τους ίδιους αλλά και γενικότερα την ελληνική κοινωνία, οι ίδιοι περιγράφουν μια θρυλική στιγμή του Ανδρέα Παπανδρέου που θα την έχουν βαθιά χαραγμένη για πάντα στη μνήμη τους. Το νεύμα στη Δήμητρα. Η περιγραφή που κάνουν είναι άκρως γλαφυρή: «22 Οκτώβρη 1988, ώρα 16:20, το νεύμα του Ανδρέα στη Δήμητρα, στη σκάλα του αεροπλάνου. Η ερωτική Οκτωβριανή Επανάσταση».

Όσο για το αγαπημένο τους πασοκικό σύνθημα; Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το θρυλικό «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».

Το μήνυμα στη νέα γενιά: «Εμπρός για το νέο ΄81»

Οι πυρηνάρχες της σελίδας «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο», στέλνουν το δικό τους μήνυμα στη νεολαία, καλώντας την να παλέψουν για μια Ελλάδα ελεύθερη και σοσιαλιστική, μια Ελλάδα που θα ξαναζήσει τη δεκαετία του ΄80:

«Ο κάθε ηγέτης είναι γέννημα της εποχής του. Ο πολύς Ανδρέας δημιούργησε τη νέα Ελλάδα και επηρέασε την ταυτότητα της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Ο επόμενος ηγέτης ζει ανάμεσά σας. Η ζωή είναι μία και δεν ξαναγυρίζει. Οι μεγάλες νίκες είναι μπροστά σας για μια Ελλάδα ελεύθερη και σοσιαλιστική. Εμπρός για το νέο ΄81. (ιαχές, καπνογόνα, κόρνες)».

Την ερχόμενη Κυριακή η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να ζήσει στιγμές παλιού και Ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ. Η εκδήλωση για την παρουσίαση της «πράσινης βίβλου» θα γίνει στις 6:30 το απόγευμα, στο Βασιλικό Θέατρο. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Χάρης Καστανίδης, ο Σπύρος Βούγιας αλλά και ο πυρηνάρχης της σελίδας, Ανδρέας Πράσινος. Μην το χάσετε!

Keywords
ΠΑΣΟΚ, μνημονιο, ελλαδα, μνημονιο 2, μνημονιο 3, ευρωπη, αειφόρος ανάπτυξη, αλέξης τσίπρας, facebook, likes, θεσσαλονικη, θεατρο, humor, παπανδρεου, τσιπρας, συριζα, εκλογες, underground, μπλέντερ, δυστοπία, σχολεια, τραπεζες, ηττοπάθεια, διλήμματα, μνήμη, σημαίνει, νέα, εθνικη τραπεζα, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη ειναι ωραια, η ζωη, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, τι σημαινει, επιδοτησεις, μνήμη, αφισες, βημα, γνωμη, γνωση, εθνικη, ηγεσια, ηγετης, ηττοπάθεια, θρησκειες, μουσικη, ονειρο, πλαισιο, σφαιρα, υγεια, ωρα, αειφόρος ανάπτυξη, αειφορος, αιγλη, ανδρεας παπανδρεου, ανεργια, αυτοπεποιθηση, βιβλιο, βλεμμα, γεγονος, δημητρα, γινει, γινεται, διλήμματα, δωσει, εγχειρημα, εδρανα, ευκαιρια, ευτυχια, εννοια, εξοδα, εποχη, εποχες, επτα, επιτυχια, ερχεται, ευημερια, εφαπαξ, ζωη, ζιβαγκο, ηλικια, ηλιος, υαινες, λογια, λιθαρακι, μηνες, μπλέντερ, μορφη, νεα γενια, νεολαια, νιρβανα, ξημερωμα, παντα, ουτοπια, ονομα, οραμα, ορμη, παμε, παρουσιαση, υπογραφη, πρασινη, προβληματα, συμβολα, ταυτοτητα, φυσικα, φοντο, χαμογελο, οαση, ωρες, ανηκει, ερχομαστε, humor, χωρα, κειμενα, χροια, καρδια, κυριακη, likes, μπροστα, μπουζουκια, σημαίνει, σκηνη, σπυρος, underground
Τυχαία Θέματα
Παλιό ΠΑΣΟΚ -, Ορθόδοξο, Thestival, Ανδρέας, Ευρώπη, Ελλάδα,palio pasok -, orthodoxo, Thestival, andreas, evropi, ellada