Rediviva Cucina Povera: Το ανθοστόλιστο εστιατόριο στο Τσινάρι που οργανώνει εκδρομές πέριξ της Θεσσαλονίκης

Γεύσεις και αρώματα που δεν βρίσκεις εύκολα στη Θεσσαλονίκη σερβίρει ένα εστιατόριο στο Τσινάρι, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης. Το μικρό εστιατόριο με την υπερυψωμένη πανέμορφη βεράντα και τον κήπο όλο λουλούδια και μυρωδιές δίνει την εντύπωση πως βρίσκεσαι σε νησί.

Το Rediviva Cucina Povera άνοιξε τις πόρτες του στην ιστορική γειτονιά του Τσιναρίου,

τον Νοέμβριο του 2015 από πέντε φίλους και πρόκειται για μία Κοινωνική Συνεταιριστική επιχείρηση.

«Θεωρήσαμε ότι μας καλύπτει ιδεολογικά η φιλοσοφία του συνεταιρισμού και έτσι κάναμε τον συνεταιρισμό, και προχωρήσαμε στο να ανοίξουμε το μαγαζί, μαζί με την Αλεξάνδρα Κωφοπούλου τον Γιώργο Χατζηαβραμίδη κ.α.», λέει μιλώντας στο Thestival.gr Σταύρος Υφαντής.

Η Αλεξάνδρα Κωφοπούλου είχε το «Εις την Πόλιν» στα Λαδάδικα, ο Γιώργος Χατζηαβραμίδης μάγειρας και o Σταύρος Υφαντής, καλλιεργητής και τροφοσυλλέκτης άγριων χόρτων και μανιταριών στο βουνό, ενώ ασχολείται με την καλλιέργεια τροφίμων και το μαγείρεμά τους. Θέλησαν να δημιουργήσουν την αναγεννημένη κουζίνα των φτωχών (Rediviva cucina povera), όντας ταλαιπωρημένοι από την κρίση. «Έπρεπε αν ψάξουμε κάτι καινούργιο και έτσι κάναμε το Rediviva cucina povera, που σημαίνει αναγεννημένη κουζίνα των φτωχών». Πρόκειται για μεσογειακή κουζίνα με προϊόντα που προσφέρει απλόχερα η φύση.

Οι υπεύθυνοι του εστιατορίου καλλιεργούν φυτά και αρωματικά λουλούδια στο κτήμα τους στον Χορτιάτη. Πρόκειται για προϊόντα, που καλλιεργούνται κυρίως το καλοκαίρι, όπως αρωματικά λουλούδια όπως, πουράντζα, καπουτσίνο, καλέντουλα, τα οποία σερβίρονται σε σαλάτες και κάποια πιάτα. Το πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις είναι οι ανθοί κολοκυθιών, που σερβίρονται με δύο τρόπους, με ρύζι και μυρωδικά και με γεμιστοί με ανθότυρο στο τηγάνι. Οι Τα άγρια χόρτα είτε τα μαζεύουμε μόνοι από το κτήμα μας μαζεύουμε μολόχα. Και κάποια έχουμε συνεργάτες σε λαικές που ανάλογα με την εποχή μας δίνουν χόρτα.

«Μας ξεχωρίζουν οι σχέσεις που έχουμε με τα άγρια χόρτα, που έχουμε πιάτα που δεν βρίσκει κάποιος εύκολα στη Θεσσαλονίκη και μπορεί να τα βρει σε κάποια νησιά ή χωριά. Η σχέση μας με τα χόρτα είναι ότι αυτή την εποχή, που είναι η χαρά της άνοιξης έχουμε πάρα πολλά χόρτα σε διάφορες μορφές, παπαρούνες, ζοχιά, καυκαλήθρες, που σερβίρονται σε πιάτα όπως τσουκνιδοπιτάκια, μαραθόπιτα, σουπιά με άγρια χόρτα και άλλες παραδοσιακές συνταγές με ταραξάκο και αγριομαρούλι. Την 25η Μαρτίου θα έχουμε μπακαλιάρο με άγρια χόρτα και σταφίδες», σημειώνει ο κ. Υφαντής.

Πρόσφατα, προστέθηκε στο μενού του μαγαζιού το ριζότο με άγρια σπαράγγια.

Εκδρομές πέριξ της Θεσσαλονίκης και περιήγηση στη Θράκη την 25η Μαρτίου

Πριν από ένα μήνα περίπου, στο συνεταιριστικό σχήμα προστέθηκαν νέα άτομα και δημιουργήθηκε οικοτουριστικό γραφείο, το οποίο θα διοργανώνει εκδρομές πέριξ της Θεσσαλονίκης.

«Το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού το συζητούσαμε αρκετό καιρό, είναι μία δραστηριότητα, που είναι μέσα στα ενδιαφέροντά μας. Θέλουμε να συνδυάσουμε μονοήμερες εξορμήσεις έξω από τη Θεσσαλονίκη με πικ νικ. Να παίρουμε φαγητό από το εστιατόριο, να στρώνουμε σε ένα χώρο δασικής αναψυχής και να τρώμε όλοι μαζί το μεσημέρι έξω ή να κάνουμε κάποιες εξορμήσεις», τονίζει ο κ. Υφαντής.

Από την Τρίτη 26 Μαρτίου, οι υπεύθυνοι του Rediviva Cucina Povera θα διοργανώνουν σεμινάρια μαγειρικής και γευσιγνωσίας για τα χόρτα με βόλτα στο Σέιχ Σου. «Θα μαζευόμαστε το απόγευμα στο κατάστημα, θα πηγαίνουμε στο Σέιχ Σου, θα μαζεύουμε σπαράγγια, και θα μαθαίνουμε στον κόσμο, που θα έρθει, πως να αναγνωρίζει τα σπαράγγια, πως τρώγεται, τι μέρος τρώγεται αλλά και άγρια χόρτα και βότανα που θα βρούμε στο δάσος. Μετά ερχόμαστε στο κατάστημα, δείχνουμε πως να μαγειρέψουν πιάτα με σπαράγγια, σπαράγγια ομελέτα, σπαράγγια ριζότο, σπαράγγια τουρσί και μετά τρώμε, όλοι μαζί αυτό που μαγειρέψαμε σαν σεμινάριο χόρτων και μαγειρικής και γευσιγνωσίας», εξηγεί ο κ. Υφαντής.

Περιήγηση στη Θράκη το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Η πρώτη εκδρομή είναι ένα τριήμερο στη Θράκη, την Κυριακή 24 Μαρτίου, που συνδυάζει φύση και πολιτισμό. Οι εκδρομείς θα επισκεφθούν το παζάρι της Ξάνθης, που γίνεται κάθε Σάββατο, το γραφικό ψαροχώρι του Πόρτο Λάγος με την αποικία των ερωδιών, το Δέλτα του Νέστου, το παραποτάμιο δάσος του Κοτζά Ορμάν, το Δέλτα του Έβρου, το δάσος της Δαδιάς. Παράλληλα, η εκδρομή θα περιλαμβάνει επίσκεψη σε κοινούς τόπους λατρείας, πρώην τεκές, αρχαιολογικούς χώρους και φαγητό σε επιλεγμένα καταστήματα.

Συνοδοί της εκδρομής είναι η Μαρία Παναγιωτοπούλου δασολόγος και ο Ιορδάνης Στυλίδης επίκουρος καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 40 άτομα.

Τιμές εισιτηρίων

Η πρώτη εκδρομή προσφέρεται σε τιμή γνωριμίας, 98 ευρώ κατ’ άτομο και περιλαμβάνει τις μετακινήσεις, 2 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο, ένα δείπνο, περιβαλλοντικές και ανθρωπολογικές ξεναγήσεις και ενημερωτικό υλικό για τις περιοχές, όπου θα γίνει η περιήγηση.

Συνοδοί της εκδρομής θα είναι η Μαρία Παναγιωτοπούλου, Δασολόγος – M.Sc. Ορνιθολόγος και ο Ιορδάνης Στυλίδης, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Παν/μίου Βόλου

Για πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 6937 415234 (Μαρία Παναγιωτοπούλου).

Info:

Rediviva Cucina Povera

Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70,Τσινάρι, Άνω Πόλη, Θεσσαλονίκη

231 306 7400

Facebooκ

Keywords
Τυχαία Θέματα