Π. Φιλιππίδης: Καταθέσαμε υπόμνημα στον πρωθυπουργό το οποίο είναι σχεδόν ίδιο τα τελευταία 15 χρόνια

«Προφανώς δεν ενδιαφέρονται για το λιανικό εμπόριο, για τις 650.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στο δρόμο γιατί αλλιώς θα είχαν ληφθεί μέτρα εδώ και χρόνια» τόνισε στον Alpha 96,5, για τις κυβερνήσεις διαχρονικά, ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «όλο το κράτος κινείται από γύρω μας, όχι για να μας βοηθήσει να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε και από την ανάπτυξή μας να κερδίσει,

αλλά να εισπράξει και μόνο». Μάλιστα προσθέτει πως η «μοναδική μεταρρύθμιση που σκέφτηκαν για τον επιχειρηματικό κόσμο» ήταν η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η οποία «ήταν θέλημα των πολυεθνικών εταιριών» και στην πραγματικότητα προκάλεσαν «περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία προσπάθησαν να λύσουν».

Αυτή τη στιγμή «τίποτα δεν φτάνει γιατί αφήσαμε το σχοινί να χαλαρώσει πάρα πολύ», πιστεύει ο πρόεδρος του ΕΣΘ, παρόλα αυτά «οποιαδήποτε ελάφρυνση θα βοηθούσε προς μια κατεύθυνση», λέει αναφερόμενος στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ για τη μικρομεσαία επιχειρηματική τάξη.

Σε σχέση με το αίτημα κατοχύρωσης ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για το μικρομεσαίο επαγγελματία, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε στον κ. Φιλιππίδη πως «είναι δύσκολο» να εφαρμοστεί όπως επίσης ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι «δεν ευνοεί και τον ανταγωνισμό». Εντούτοις, ο πρόεδρος του ΕΣΘ κρίνει πως «δεν μπορούμε να βλέπουμε μονόπλευρα μόνο όταν εισπράξουμε τι δημιουργεί πρόβλημα στον ανταγωνισμό, διότι αν ήταν έτσι καλό είναι να φορολογήσουμε τις πολυεθνικές εταιρίες που παίρνουν το μεγάλο κέρδος». Ακόμα, οι πολυεθνικές εταιρίες «έρχονται από τις χώρες τους» και μπορούν να «δανειστούν με ασήμαντα επιτόκια», προσθέτει ο ίδιος υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι, εν Ελλάδι, τράπεζες να ξεκινήσουν τη δανειοδότηση των εγχώριων επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων.

«Πρέπει να γίνουν επιτέλους σοβαρά πράγματα για το λιανικό εμπόριο για να μπορέσει να επιβιώσει» προειδοποιεί ο Φιλιππίδης, κάνοντας αναφορά στη φορολογία, στο παρεμπόριο και στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Σε κάθε περίπτωση στη συνάντηση των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό, «εντυπωσιάστηκα με την υπομονή του, γιατί πραγματικά μας άκουσε τέσσερις ώρες» εξομολογείται ο πρόεδρος του ΕΣΘ, συμπληρώνοντας πως «καταθέσαμε και ένα υπόμνημα στον πρωθυπουργό το οποίο μην ξεχνάτε ότι είναι σχεδόν copy paste (σ.σ. αντιγραφή-επικόλληση) γιατί κάθε χρόνο προσθέτουμε μόνο προβλήματα. Επί 15 χρόνια δεν λύθηκε τίποτα».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Επιχειρηματικότητας για τη θερινή εκπτωτική περίοδο, η οποία καταγράφει ότι το 60% των επιχειρήσεων της χώρας κατέγραψε μείωση στις πωλήσεις, ο κ. Φιλιππίδης γνωστοποιεί πως στη Θεσσαλονίκη «κινήθηκε ακόμη χειρότερα, αλλά δεν έχει καμία σημασία πόσο πέφτει ο τζίρος μας. Σε καθημερινή βάση βλέπουμε να καταστρέφονται οι επιχειρήσεις και τα μαγαζιά μας. Σημασία έχει επιτέλους κάποτε να ασχοληθεί κάποιος για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα