Ούτε ένα χιλιοστό πατρίδας

Της Έλενας Ράπτη*

Από την «Αγιά Σοφιά» και τις καθημερινές προκλήσεις μέχρι τις ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα των νησιών μας, ο μόνιμος ταραχοποιός της περιοχής μας συνεχίζει να αμφισβητεί και να προκαλεί. Τις τελευταίες μέρες, η Τουρκική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές παραλήρημα απειλώντας την ειρήνη μέσω ενός θερμού επεισοδίου με τη χώρα μας. Πλασάρει δε τον εαυτό της ως η πλευρά που επιδιώκει τις διαπραγματεύσεις. Άραγε σε

τι;

Η Τουρκία έχει μια σταθερή τακτική διπλωματίας. Δημιουργεί δέκα νέα ζητήματα και στη συνέχεια ζητά διαπραγματεύσεις για να κερδίσει τα δύο! Ξεχνά όμως πως πλέον το κόλπο είναι πολύ παλιό και αναγνωρίσιμο από τον διεθνή παράγοντα, που με διαρκείς δηλώσεις καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και τα επικίνδυνα γεωπολιτικά και στρατιωτικά παιχνίδια που παίζει στην περιοχή της Μεσογείου. Με περισσό θράσος και νοοτροπία Αγά, η Τουρκία αγνοεί διεθνείς κανόνες και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κάνει «γιούργια» σε οτιδήποτε της «γυαλίσει», αποδεικνύοντας πως λειτουργεί με το ένστικτο ενός λαφυραγωγού και όχι μιας οργανωμένης χώρας που η ιστορία την έφερε (κακώς) να πατάει το ένα πόδι της στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Κι αν επιμένει να εννοεί πως διπλωματία και διαπραγμάτευση σημαίνει «νταηλίκια» και «τσαμπουκάς», μάλλον θα μείνει μόνη της στο τραπέζι περιμένοντας μάταια κάποιον να καθίσει μαζί της. Και βεβαίως, ούτε συζήτηση να μπει από τα «αλώνια» του διεθνούς λαϊκισμού στα «ευρωπαϊκά σαλόνια» της δημοκρατίας.

Η Τουρκία σήμερα ασφυκτιά μέσα σε μια κοινωνική και οικονομική κρίση. Και επειδή καίγεται το σπίτι της, θεωρεί καλό να καεί και η γειτονιά της. Επιθετική ρητορική, παραβιάσεις, δηλώσεις για γεωτρήσεις σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, αμφισβήτηση συνόρων. Από όλα έχει ο «μπαξές». Με «ξαναζεσταμένο» πατριωτισμό και πολύ φανατισμό, πολιτικό και θρησκευτικό, κλείνοντας το μάτι στα «γιουρούσια» των ακροατών του νέου σουλτάνου, νομίζει πως μπορεί να επιβληθεί ως κυρίαρχη δύναμη στην Μεσόγειο.

Δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς και για την Ευρώπη, η σημερινή Ελλάδα δεν «μασάει». Από τη δήλωση του ΓΕΕΘΑ μέχρι την εθνική διπλωματία, το μήνυμα προς την Τουρκία είναι ξεκάθαρο: ούτε χιλιοστό, σε ό,τι ανήκει σε εμάς. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη καμία ενέργεια που θα σημαίνει απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το σενάριο πρώτα να χάσουμε κάτι και μετά να ψάχνουμε το δίκιο μας στους διεθνείς οργανισμούς δεν «παίζει». Η απάντηση θα είναι άμεση και αποφασιστική. Όταν χρειαστεί, όπου χρειαστεί και για όσο χρειαστεί. Όσο για την «Αγιά Σοφιά», προφανώς είναι μια σχεδιασμένη επίθεση με στόχο τα όσια των Ελλήνων. Μια προσβολή που έχει τον σκοπό της. Αλλά σαν και αυτές πέρασαν πολλές και η «Αγιά Σοφιά» έμεινε όρθια στους αιώνες. Κανείς δεν «τσιμπάει» στις ψευτο-απειλές. Αν μπορούσε να την κάνει τζαμί θα την είχε ήδη κάνει. Εκεί θα μείνει η «Αγιά Σοφιά», σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Στην καρδιά της Πόλης.

*Η Έλενα Ράπτη είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

Keywords
Τυχαία Θέματα