Ο ήλιος μπορεί να εξολοθρεύσει τον κοροναϊό μέσα σε 30′

13:28 24/6/2020 - Πηγή: In.gr

Το ηλιακό φως μπορεί μέσα σε μόλις 30 λεπτά να εξουδετερώσει τον κοροναϊό, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλιακού φωτός μπορεί να καταστρέψει σε μόλις μισή ώρα το 90% του SARS-CoV-2 που βρέθηκε πάνω σε σε επιφάνειες μέσω σταγονιδίων από το βήχα ή το φτάρνισμα ενός φορέα.

Πώς συμβαίνει αυτό

Ο κοροναϊός καλύπτεται από ένα προστατευτικό περίβλημα, το οποίο εξασθενεί από τη θερμότητα του ανθρώπινου

σώματος όταν εισχωρήσει σε αυτό.

Όταν καταλήγει στον αέρα ή σε επιφάνειες μέσω σταγονιδίων η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να καταστρέψει το περίβλημα αυτό, αφήνοντας τον ιό εκτεθειμένο μέχρι να «στεγνώσει» και να αποσυντεθεί υπό το ηλιακό φως.

Η έρευνα του δρος Χοσέ Λουίς Σαγκριπάντι, συνταξιούχου ιολόγου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και του συναδέλφου του δρος Ντέιβιντ Λάιτλ δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Photochemistry and Photobiology.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του καλοκαιριού στο Λονδίνο τον Ιούνιο αρκούν μόλις 30 λεπτά ηλιακού φωτός για να μειώσουν κατά 90% τη μολυσματικότητα του κοροναϊού, ενώ τον Σεπτέμβριο θα χρειάζονταν μία ώρα και 17΄και σχεδόν τρεις ώρες τον Μάρτιο.

Πότε αναμένεται δεύτερο κύμα

Η έλευση του χειμώνα αποτελεί τον πονοκέφαλο των ειδικών καθώς τότε αναμένουν ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη. Την εποχή αυτή το ηλιακό φως είναι αδύναμο και θα χρειαζόταν πέντε ώρες για να σκοτώσει τον SARS-CoV-2, ο οποίος ταυτόχρονα μπορεί να επιβιώσει επί ημέρες μέσα σε κλειστούς χώρους.

«Ο εξαναγκασμός των πολιτών να παραμένουν σε κλειστούς χώρους ίσως να επέτεινε ή να διασφάλισε τη μόλυνσή τους από τον κοροναϊό από άλλους συνοίκους και μεταξύ ασθενών και μελών του προσωπικού σε νοσοκομεία ή οίκους ευγηρίας.

Αντιθέτως, υγιή άτομα που κινούνται σε εξωτερικούς χώρους και δέχονται την ηλιακή ακτινοβολία ίσως να εκτέθηκαν σε χαμηλότερο ιικό φορτίο και να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια αποτελεσματική ανοσοαπόκριση», γράφουν οι Αμερικανοί επιστήμονες στη μελέτη τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα