Ντεμιρτάς: Η δίκη μου δεν θα είναι δίκαιη - Κανείς δικαστής δεν μπορεί να υψώσει ανάστημα στον Ερντογάν

Σίγουρος πως η δίκη του δεν θα είναι δίκαιη εμφανίστηκε ο φυλακισμένος ηγέτης του Φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμίρτας, αφού, όπως είπε, κανένας δικαστής δεν θα μπορέσει να υψώσει το ανάστημά του μπροστά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ντεμίρτας, σε σπάνια συνέντευξή του, την οποία έδωσε γραπτώς στο πρακτορείο Reuters από τη φυλακή, όπου κρατείται, αναγνώρισε πως του αναλογεί ένα μερίδιο ευθύνης, διότι δεν μπόρεσε να εμποδίσει την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Εργατικό

Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

«Η απόφαση να συλληφθούμε εγώ και οι συνάδελφοί μου ήταν πολιτική. Το τρέχον διάστημα, το δικαστικό σώμα της Τουρκίας βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του AK», υπογράμμισε ο Ντεμίρτας, αναφερόμενος στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που έχει ιδρύσει ο Ερντογάν.

«Κανένας δεν έχει πιθανότητες να τύχει μιας δίκαιης δίκης», πρόσθεσε, απαντώντας στις ερωτήσεις του Reuters, τις οποίες του παρέδωσαν οι συνήγοροί του. Ο πρόεδρος Ερντογάν αντιμετωπίζει επικρίσεις τόσο εντός της χώρας όσο και από την ΕΕ διότι φέρεται να έχει καθυποτάξει στις επιθυμίες του το δικαστικό σώμα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων στο δικαστικό σώμα. Πάνω από 4.000 δικαστές και εισαγγελείς απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

«Δυστυχώς κανένας δικαστής στην Τουρκία δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση στις παράνομες και παρεμβατικές δηλώσεις του Ερντογάν. Οι δικαστές αντιμετωπίζουν την απειλή απομάκρυνσης, καθαίρεσης ή φυλάκισης. Ασφαλώς καθιστούμε τον Ερντογάν και τους δικαστικούς που τον υπακούνε υπεύθυνους», ανέφερε ο Ντεμίρτας.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν και το AK θεωρούσαν ότι η ειρηνευτική διαδικασία τους κόστιζε ψήφους κι αποφάσισαν να την τερματίσουν. Το PKK δεν έκανε αρκετά για να αναζωογονήσει τη διαδικασία και να αποτρέψει την πολιτική του πολέμου και της βίας του AK», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ντεμίρτας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα