Νέα αποζημίωση 50 εκ. ευρώ διεκδικεί ο ανάδοχος του μετρό Θεσσαλονίκης

Αποζημιώσεις ύψους άνω των 38 εκατ. ευρώ, για την κύρια γραμμή και 11,6 εκατ. ευρώ για την επέκταση προς Καλαμαριά ζητά ο Άκτωρας, ως επικεφαλής της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το μετρό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις εφημερίδες Έθνος και Πρώτο Θέμα, τα αιτήματα για την καταβολή αποζημιώσεων υποβλήθηκαν από τον ανάδοχο μέσω επιστολής του προς την Αττικό Μετρό,

με ημερομηνία 20 Μαρτίου 2020.

Επισημαίνεται ότι δεν είχε γνωστοποιηθεί στην κοινοπραξία η αλλαγή σχεδιασμού, ούτε έχουν δοθεί οι απαιτούμενες εντολές για την εκπόνηση των νέων μελετών, γεγονός που κατά τον ανάδοχο δημιουργεί απροσδιόριστο χρόνο καθυστερήσεων.

Στην κυβέρνηση αναφέρουν ωστόσο ότι ούτε ο ανάδοχος είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του, διατηρώντας ελάχιστο προσωπικό.

Σε ότι αφορά στον σταθμό Βενιζέλου, ο ανασχεδιασμός του θα αποτελέσει αντικείμενο νέας σύμβασης μέσω της οποίας θα προσδιοριστεί και το πρόσθετο κόστος των εργασιών.

Αποζημιώσεις

Ο εργολάβος υποστηρίζει ότι σε διάστημα 30 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης τον Ιούνιο του 16 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, εκτελέστηκε μόλις το 50,5% του συμβατικού αντικειμένου.

Για το εξεταζόμενο διάστημα η κοινοπραξία υπολογίζει ότι η απώλεια απορρόφησης κονδυλίων φτάνει τα 250 εκ. ευρώ, όπου ως αιτία αναφέρεται ο ανασχεδιασμός του σταθμού της Αγίας Σοφίας, αλλά και οι αλλαγές που αφορούν στον σταθμό Βενιζέλου.

Ο ανάδοχος φέρεται να σκοπεύει να διεκδικήσει επιπλέον αποζημιώσεις για την περίοδο από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα.

Καλαμαριά

Η εταιρεία καταγγέλλει την Αττικό Μετρό για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων και καθυστερήσεις έγκρισης μελετών και διεξαγωγής διαγωνισμών για πρόσθετα έργα, οι οποίες είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην πρόοδο του έργου.

Στην επιστολή υποστηρίζεται ότι λόγω της υστέρησης του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης των έργων στην Καλαμαριά, που οδήγησαν στην «αποδιοργάνωση του συνολικού προγραμματισμού και στη διατάραξη της κατασκευαστικής αλληλουχίας», ως τον Δεκέμβριο του 2019 είχε εκτελέσει εργασίες συνολικού ύψους 235 εκατ. ευρώ έναντι προγραμματισμένων εργασιών ύψους 312 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα