Ν. Παπαϊωάννου: Να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα η αστυνομία για φαινόμενα παραβατικότητας στο ΑΠΘ

Την ανάγκη για τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια προκειμένου το πανεπιστήμιο να μπορέσει να ανταποκριθείς στις προκλήσεις της κοινωνίας, υπογράμμισε ο καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής, πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και υποψήφιος πρύτανης, Νίκος Παπαϊωάννου.

Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους σε γνωστό ουζερί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος πρύτανης του ΑΠΘ

περιέγραψε το όραμα του για το πανεπιστήμιο και αναφέρθηκε σε αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε το Αριστοτέλειο να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο κ. Παπαϊωάννου στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της παραβατικότητας που παρατηρείται εντός της Πανεπιστημιούπολης, δίνοντας έμφαση στους τρόπους με τους οποίους τα φαινόμενα αυτά θα μειωθούν.

Όπως ανέφερε, το άσυλο ουσιαστικά σημαίνει ακαδημαϊκή ελευθερία, προστασία των χρηστών του πανεπιστημίου καθώς επίσης και προστασία της περιουσίας του πανεπιστημίου, υπογραμμίζοντας πως το πρώτο το έχουμε ενώ τα άλλα δύο όχι.

Συζητώντας με τους δημοσιογράφους σημείωσε πως εάν το Πανεπιστήμιο ήταν αυτοδιοίκητο, τότε θα ήταν διαφορετικός ο τρόπος αντιμετώπισης της ανομίας, ωστόσο όπως είπε, τώρα κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί παρά μόνον με την παρέμβαση της δημόσιας τάξης.

Τόνισε επίσης πως θα έπρεπε η αστυνομία να έχει αυτεπάγγελτα το δικαίωμα να παρέμβει σε χώρους τους πανεπιστημίου όπου υπάρχει παραβατικότητα, όπως γίνεται σε οποιονδήποτε άλλο χώρο, ενώ δήλωσε την πρόθεσή του να θέσει προ των ευθυνών τους, πριν εκλεγεί, τον Άρειο Πάγο, την ΕΛΑΣ, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προ των ευθυνών τους.

Σχολιάζοντας το εάν ο δήμος μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας, ανέφερε πως η λογική του δημάρχου θα πρέπει να είναι συνεργατική και να κάνει ό,τι μπορεί να κάνει από την πλευρά του στο ζήτημα αυτό.

Εμφανίστηκε δε ανοιχτός σε συζητήσεις και συνεργασίες με την επόμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης σε περίπτωση που εκλεγεί πρύτανης του ΑΠΘ.

Αναφερόμενος στις προηγούμενες διοικήσεις του Αριστοτελείου, ο Νίκος Παπαϊωάννου είπε πως δεν έχει πρόθεση να κατηγορήσει κανέναν και πως όλες προσπάθησαν για το καλό του πανεπιστημίου, καθεμιά με τον δικό της τρόπο.

Ερωτηθείς για τις δικές του προθέσεις και το δικό του όραμα σε περίπτωση που εκλεγεί στην πρυτανεία του ΑΠΘ, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην ανάγκη που έχει το πανεπιστήμιο για μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε πως στόχος του αποτελεί να λειτουργήσει «στρατηγικά και όχι διαχειριστικά» ως πρύτανης, προκειμένου να λυθούν σημαντικά ζητήματα του Αριστοτελείου.

Σχετικά με το άνοιγμα του Πανεπιστημίου προς την κοινωνία, ο υποψήφιος πρύτανης του Αριστοτελείου ανέφερε μεταξύ άλλων πως ένα σημαντικό βήμα αποτελεί η συγκρότηση προγραμμάτων σπουδών, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου πρύτανη, ο Νίκος Παπαϊωάννου τόνισε είναι προφανές πως ο κάθε υποψήφιος έχει συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις ως πολιτικό ον, ξεκαθάρισε ωστόσο πως για τον ίδιο τα κόμματα δεν έχουν καμία θέση στις πρυτανικές εκλογές.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα στα μέσα Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα