Ν. Κοτζιάς: Φεύγω ευτυχής - Αλ. Τσίπρας: Αθλιότητες τα περί μυστικών κονδυλίων

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η τελετή παράδοσης- παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά στον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε στη διαχείριση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής:

"Την μισή μου επαγγελματική ζωή την πέρασα εδώ, είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Νίκος Κοτζιάς. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της κυβέρνησης για την ευκαιρία

που μου εδωσε να ασχοληθώ με τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, είπε ακόμα. Κύριε πρωθυπουργέ κάτω από την ηγεσία σας σήμερα όχι μόνο μας ακούν αλλά είμαι ευτυχής για τα συγχαρητήρια που πήρα από όλους τους συναδέλφους μου".

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως φεύγει έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του "Μακεδονικού", ενώ ευχαρίστησε τον Ζάεφ, τον Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς είπε πως για πρώτη φορά βγήκαμε από διαπραγματεύσεις χωρίς blame game σε βάρος μας. Πρόσθεσε ότι έχουμε κάνει σοβαρά βήματα για την ΑΟΖ.

"Θέλω να πω ένα τελευταίο πράγμα που μου δώσατε τη χαρά και την άδεια να το προαναγγείλλω: ότι η εξωτερκή μας πολιτική κλείνει και υλοποιεί την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας από τότε που πήραμε τα Δωδεκάνησα".

Όπως είπε, "η χώρα επεκτείνει σε ένα πρώτο βήμα από τους Οθωνούς την αιγιαλίτιδα της ζώνη. Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο είναι να γίνουν γραμμές βάσης και το δεύτερο είναι να επεκτείνει την αιγιαλίτιδά της ζώνη στα 12 μίλια. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώης σημαίνει ότι είμαστε ένα παράκτιο κράτος που ασκεί όλα τα δικαιώματά του".

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Αλέξης Τσίπρας, ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Νίκο Κοτζιά για την προσφορά του και έπλεξε το εγκώμιό του:

"Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Κοτζιά για όλα αυτά που έκανε τα 4 χρόνια που βρισκόταν στην ηγεσία του ΥΠΕΞ και υπήρξε για μένα ένας πολύτιμος συνεργάτης. Προσπάθησε όσο πιο επιγραμματικά μπορεί να δώσει το στίγμα μιας πορείας που δεν ήταν ποτέ ανέφελη, που δεν ήταν ίσιος αλλά ανηφορικός. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι παραλάβαμε το 2015 μια χώρα που δεν είχε υποστεί μεγάλη ζημία μονάχα εις το σκέλος εκείνο που αφορά την οικονομική πολιτική, δεν ήταν μονάχα μία χώρα παρίας στη διεθνή οικονομία, αλλά ήταν και μια χώρα που είχε χάσει μεγάλη αξία από τη γεωπολιτική της δύναμη και αυτό ήταν ίσως το δυσκολότερο. Διότι όταν μια χώρα υποστεί ζημιά στο χώρο που μπορεί να παίξει στη διεθνή σκηνή αυτό είναι δυσκολότερο. Σήμερα είναι πανθομολογούμενο, το αντιμετωπίζω σε όλα τα φόρα που βρίσκομαι, σε συναντήσεις με ηγέτες διεθνούς ακτινοβολίας, το συναντώ και το συνάντηση στη σύνοδο του ΟΗΕ, το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχε αναβαθμιστεί πια. Η χώρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, παίζει κυρίαρχο ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η χώρα επεκτείνεται,όπως ανακοίωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μια στρατηγική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί υλοποιούμε, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας σταδακά που μαζί υλοποιούμε. Ο Νίκος λέει ότι η πολιτική θέλει συναίσθημα, θέλω λοιπόν με την καρδιά μου να τον ευχαριστήσω για όσα προσέφερε, για το νέο δόγμα μιας πατριωτικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής".

Αναφερόμενος στα μυστικά κονδύλια, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να έχει μια σοβαρή εξωτερική πολιτική, άρα είναι απαραίτητα τα μυστικά κονδύλια. "Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλει. Η συζήτηση που γίνεται με άθλιο τρόπο από μερίδα του αντιπολιτευόμενου τύπου γίνεται για να πλήξει την διαφάνεια που έχουμε καταφέρει. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της εξωτερικής μας πολιτικής και της Ελλάδας. Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον κ. Μητσοτάκη να έρθει να τον πληροφορήσω, ευρώ προς ευρώ για το πως διαχειριζόμαστε με διαφάνεια και εντιμότητα τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Πράγμα που δεν γινόταν σε αυτό τον τόπο. Θα ήθελα τέλος να πω ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι μόνο η πολιτική του ηγεσία αλλά οι άνθρωποι του. Την επόμενη περίοδο θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο με την πολύτιμη συμβολή του Γιώργου Κατρούγκαλου του Τέρενς Κουίκ και του Μάρκου Μπόλαρη και της υπηρεσιακής ηγεσίας".

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και πάλι στην προσφορά του κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών λέγοντας:

"Αυτό που μένει δεν είναι τόσο οι αδιαμφισβήτητες ικανότητες του αλλά η αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τον διακρίνει. Κι αυτό το λέω διότι σε πολύ δύσκολες στιγμές δεν άφησε ποτέ το καθήκον. Για μένα αυτή η ένδειξη προτεραιότητας στην πατριωτική ευθύνη παραμερίζοντας ακόμη και προσωπικές δυσκολίες είναι κάτι που εγώ θα το κρατήσω. Τέλος επειδή αναφέρθηκε στο παράδοξο της στιγμής, θα θυμίσω κάτι που μου είχες πει και θα το χαρακτηρίσω σοφό: ότι όποιος ασχολείται με την πολιτική έχει πιο πολλές στενοχώριες παρά χαρές. Στη δική σου περίπτωση η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να μην ισχύει αυτό. Διότι φεύγεις από το υπουργείο, από το υπουργείο σε μια ημέρα χαράς όχι μόνο γιατί ανοίγει ο δρόμος αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού χωρίς περικοπές στις συντάξεις, είναι όχι ημέρα λύπης αλλά χαράς η μέρα που φεύγεις από το υπουργείο Εξωτερικών κι εγώ θα προσβλέπω πάντα στις συμβουλές σου και στη συνεργασία μας"

Keywords
Τυχαία Θέματα