Μητσοτάκης: Το "παρών" σημαίνει απών - Τσίπρας: Αν υπογράφαμε εμείς, θα μας κρεμούσατε στο Σύνταγμα

«Οι δύο συμφωνίες που έχουμε ενώπιόν μας επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών. Εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αναγνωρίζοντας εθνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα σε όλα τα νησιά μας. Και διεμβολίζουν, τέλος, άλλες παράνομες ενέργειες στην περιοχή» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία

του στην Ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας στη συζήτηση κύρωσης των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ αντίστοιχα.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας προς δυσμάς από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια, σημειώνοντας ότι άμεσα κατατίθεται το σχετικό νομοσχέδιο και πως η κίνηση αυτή αποτελεί άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας». «Η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμας από τα έξι στα 12 μίλια. Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δευτερολογία

Όπως επισήμανε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι δύο αυτές Συνθήκες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στο ρόλο που δικαιούται: του εγγυητή των ανατολικών συνόρων και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου. Και του βραχίονα συνεργασίας σε αυτή την ταραγμένη πλευρά του χάρτη.

«Σήμερα η πατρίδα μας ακολουθεί ενεργή διπλωματία… Μία πολιτική την οποία ξεδιπλώνει σε κάθε μέτωπο που την αφορά. Πολύ περισσότερο, καθώς σήμερα υπάρχουν δυνάμεις που καραδοκούν για να δημιουργήσουν τετελεσμένα, εκλαμβάνοντας τη νομιμότητα ως αμηχανία. Κάνουν μεγάλο λάθος» ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος εξάλλου σε σημεία της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι με βάση αυτά ουσιαστικά προσδιορίζεται η συμφωνία που έχει έρθει στο Κοινοβούλιο. «Εγείρεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα: εάν συμφωνείτε ως προς όλα τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το "παρών" ως προς την επίσημη θέση του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία».

«Μας κατηγορείτε ότι μιλάμε με δύο γλώσσες. Εσείς μιλάτε με δύο γλώσσες, διότι αυτή τη στιγμή υποκύπτετε στα δικά σας εσωτερικά διλήμματα και στις δικές σας εσωτερικές αντιφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε δε, ότι «είστε αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης».

Τόνισε επίσης ότι η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εθνικά ωφέλιμη τη συμφωνία με την Αίγυπτο, συνυπολογίζοντας πως στέλνει μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες στην περιοχή, ενώ ακούγονται και φωνές όπως αυτή του τέως υπουργού Εξωτερικών που αμφισβητεί τη συμφωνία την οποία ο ίδιος διαπραγματευόταν. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πλαίσιο της συμφωνίας ήταν πάντοτε το ίδιο και δεν άλλαξε ποτέ», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «θα ήταν καλύτερο η συμφωνία αυτή να είχε υπογραφεί» από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί τότε θα είχε προηγηθεί του Τουρκολυβικού μνημονίου και δεν θα το ακολουθούσε.

Κάλεσε μάλιστα και πάλι την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει το βήμα υπέρβασης ώστε να υπάρχει εσωτερική συνέχεια σε όσα λέει αλλά και προκειμένου τουλάχιστον τα τρία μεγάλα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες επιμέρους διαφορές, που η κυβέρνηση έχει καταγράψει, όπως τόνισε.

Το «παρών» είναι «απών» επανέλαβε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, αντιδιαστέλλοντας τη στάση που τηρεί το ΚΙΝΑΛ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του.

Απάντηση Τσίπρα

Αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, τον λόγο έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του δεν αποδέχθηκε να υπογράψει μια τμηματική συμφωνία που θα υιοθετούσε την γραμμή της Τουρκίας. Αναλυτικά ο Τσίπρας σημείωσε:

«Ασκήσατε κριτική στον Ελ Βενιζέλο για τον εθνικό διχασμό. Όμως την ευθύνη την έχει άλλη παράταξη.

Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν έχει κανένα νόημα να λέει κανείς μεγάλα λόγια. Στην πράξη φαίνεται ο πατριωτισμός και όχι με κορώνες

Το λέω αυτό διότι όλο το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση και με δική σας ευθύνη δημιουργήσατε τοξικό κλίμα που οδήγησε σε διχασμό της κοινωνία για ένα θέμα που υπήρχε εθνική γραμμή. Εγώ έκανα 2 φορές συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Δεν έκανα για το Μακεδονικό γιατί η αξ. αντιπολίτευση τότε ακολούθησε στάση απολύτως απορριπτική.

Απορρίπτοντας ακόμα και τις θέσεις τις δικές σας. Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής έχετε λερωμένη την φωλιά σας.

Προσπαθήστε να δώστε μια απάντηση.

Μακάρι να είχα και εγώ τέτοια εποικοδομητική στάση από την τότε αντιπολίτευση που σας δείχνουμε εμείς σήμερα

Στο θέμα Συμφωνίας με την Αίγυπτο μην μας κατηγορείτε που δεν την υπογράψαμε νωρίτερα. Θα μας κρεμούσατε στο Σύνταγμα

Εδώ για την επέκταση των χωρικών υδάτων μας κατηγορούσε ο τότε τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γ Κουμουτσάκος.

Λέγατε τότε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο υποσκάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα

Ο κ. Κοτζιάς όσα είπε κατά την παράδοση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν σε συνεννόηση μαζί μου. Όταν προχωρήσαμε και το προαναγγείλαμε εσείς πέσατε να μας φάτε με το επιχείρημα ότι αφήνετε έκθετο το Αιγαίο. Θα μπορούσαμε να σας πούμε και εμείς σήμερα γιατί δεν πάτε και Νότια και Ανατολικά της Κρήτης την επέκταση;

Η Συμφωνία με την Αίγυπτο μας λέτε γιατί δεν την φέραμε εμείς. Εσείς γιατί δεν την φέρατε πριν από εμάς;

Εσείς είχατε διαπραγματευτεί και με την Λιβύη σε μια περίοδο που δεν είχε αυτή την φιλοτουρκική κυβέρνηση. Δεν το κάνατε γιατί είχατε το δόγμα του μη συμβιβασμού.

Παριστάνετε τους χλαμύδοφόρους αλαλάζοντες στα ρηχά νερά Πρεσπών αλλά στα βαθιά νέρά , στα δύσκολα κάμετε πίσω.

Η κριτική μας στην Συμφωνία αφορά τον 28ο Μεσημβρινό. Εμείς δεν θα υπογράφαμε κάτι τέτοιο. Εσείς το κάνετε και με τα δύο χέρια. Δεν αποδεχθηκαμε να υπογράψουμε μια τμηματική συμφωνία που θα υιοθετούσε την γραμμή της Τουρκίας. Δεν αποδεχθήκαμε την ντε φάκτο απόφαση γριζαρίσματος

Σας ζητάμε να κάνετε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί πιστεύουμε ότι στις κρίσιμες στιγμές πρέπει να καταγραφούν οι απόψεις όλων των δυνάμεων. Αυτές τις στιγμές αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει στοιχειώδης συμφωνία για την εθνική στρατηγική. Είναι κρίσιμο αυτό διότι με έλλειμμα εθνικής στρατηγικής οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Έχουμε ένα γείτονα που κλιμακώνει την ένταση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Είναι κρίσιμο διότι το κάνει με στρατηγική. Το χειρότερο δεν είναι να πάμε σε Διεθνές Δικαστήριο και να χάσουμε αλλά να χάσουμε χωρίς να πάμε σε Διεθνές Δικαστήριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα