Με πλούσιο πρόγραμμα επιστρέφει τον Μάιο το SKG Bridges Festival 2019

Το SKG Bridges Festival επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη στις 8-12 Μαΐου 2019 με πλούσιο πρόγραμμα.

«Η πολιτισμική δημοκρατία είναι ο δρόμος για μια πιο πλήρη πολιτική δημοκρατία», επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε σήμερα Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

για την δεύτερη διοργάνωση του φεστιβάλ.

«Το Φεστιβάλ αυτό είναι μια έκρηξη νεότητας και μια έκρηξη τεχνών», τόνισε στον χαιρετισμό της η κ. Ζορμπά, η οποία συμμετείχε στη συνέντευξη μέσω skype. Η ίδια έδωσε έμφαση σε τρία από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Φεστιβάλ: τη συνεργασία των φορέων αλλά και των τεχνών μεταξύ τους, τις πρωτοβουλίες με γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και την πρόσβαση όλων των πολιτών στις εκδηλώσεις, καθώς αυτές πραγματοποιούνται δωρεάν και αξιοποιούν κατά κανόνα τον δημόσιο χώρο της πόλης.

Το Φεστιβάλ αποτελεί μια πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Τουρισμού.

Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Νικήτας Μυλόπουλος, ο οποίος είπε ότι οι στοχεύσεις του Φεστιβάλ –όπως η εξωστρέφεια, ο ρόλος των πολιτών στην πολιτιστική δημιουργία, η έμφαση στους νέους, αλλά και ο παρεμβατικός ρόλος των φορέων πολιτισμού– συντονίζονται απολύτως με τις στοχεύσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος έδωσε και την «είδηση» της συνέντευξης, ότι δηλαδή ο ΟΜΜΘ από φέτος αναλαμβάνει τον ρόλο του φορέα κεντρικής διαχείρισης του Φεστιβάλ, κυρίως της οικονομικής, κάτι που αναμένεται να απλοποιήσει τις διαδικασίες, καθώς όλοι οι φορείς και οι καλλιτεχνικές ομάδες θα έχουν μόνο ένα σημείο αναφοράς για αυτά τα ζητήματα.

Ο Σταύρος Παναγιωτίδης, προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, είπε πως το SKG Bridges Festival δημιουργεί τη βάση για την προβολή μιας ταυτότητας της Θεσσαλονίκης που έχει να κάνει βέβαια με το παρελθόν (αξιοποίηση των λαμπρών μνημείων της) αλλά κυρίως με τη σύγχρονη δημιουργία, ως μια πόλη νεανική και φεστιβαλική. «Η πόλη είναι οι άνθρωποί της», συνόψισε τη φιλοσοφία του Φεστιβάλ. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη θετικότατη εμπειρία της περσινής διοργάνωσης, η οποία ως γνωστόν δεν είχε έναν καλλιτεχνικό διευθυντή, αντίθετα έδωσε τη δυνατότητα στους φορείς να συνεργαστούν άψογα μεταξύ τους αλλά και με τις μικρότερες ομάδες, χωρίς να υπάρξει ίχνος ανταγωνισμού.

«Η ανοιχτή πρόσκληση (open call) του φετινού Φεστιβάλ είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθούν περίπου 200 ενδιαφέρουσες προτάσεις από νεανικές ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες», σημείωσε από την πλευρά της η συντονίστρια του SKG Bridges Festival Ματούλα Κούτσαρη. Έτσι, το 50% του φετινού προγράμματος θα καλυφθεί από αυτές τις ομάδες. Οι εκδηλώσεις, όπως τόνισε, θα πραγματοποιηθούν όπως και πέρσι σε πολλούς και ποικίλους χώρους, όπως σε μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού, σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και σε απρόσμενα σημεία όπως στον σιδηροδρομικό σταθμό, σε δημόσιες υπηρεσίες και γενικά στον δημόσιο αστικό ιστό. Θα εκπροσωπηθεί δε όλο το φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, με μια κάπως πιο ιδιαίτερη έμφαση στα εικαστικά (εκθέσεις, performances κλπ.) και στον σύγχρονο πειραματικό αλλά και συμφωνικό ήχο. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ο φετινός προϋπολογισμός του Φεστιβάλ θα είναι όπως και πέρσι της τάξης των 300.000 ευρώ, ωστόσο το πρόγραμμα θα είναι ακόμη πιο πλούσιο από το 2018 (πέρσι είχαμε πάνω από 70 εκδηλώσεις, οι δε ξένοι καλλιτέχνες από 10 γειτονικές χώρες ήταν πάνω από 100).

Όλες οι εκδηλώσεις και δράσεις θα είναι όπως πάντα δωρεάν, ενώ ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται ώστε να είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα