Με δίμηνη καθυστέρηση το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης

Με απόκλιση περίπου δύο μηνών σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που αρχικά είχε τεθεί αλλά και με επιμέρους αλλαγές στις ζώνες πιλοτικής εφαρμογής του αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του καινούργιου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο έχει σχεδιάσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, προσβλέποντας σε ετήσια οικονομικά οφέλη της τάξης των δύο εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι, όταν τον περασμένο Μάρτιο υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, είχε ανακοινωθεί ότι το μέτρο επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ

από τον Σεπτέμβριο, εντούτοις φαίνεται πως η έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του δεν θα είναι εντέλει εφικτή πριν από τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του έργου έχουν υποβάλει στο δήμο Θεσσαλονίκης αίτημα, ώστε να δοθεί μία παράταση περίπου τριών μηνών στην εξέλιξη όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Το αίτημα αυτό θα κληθεί να εξετάσει το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης σε μία από τις πρώτες συνεδριάσεις του μετά τη μικρή διακοπή των εργασιών του λόγω θέρους.

Η παράταση αυτή, όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αφορά περισσότερο εσωτερικές διαδικασίες, οι οποίες κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με τη νομική μορφή της ένωσης των εταιρειών που έχουν αναλάβει το έργο, με τη συγκρότηση σειράς επιτροπών που προβλέπονται καθώς και με την ανάπτυξη των αναγκαίων λογισμικών και λειτουργικών συστημάτων.

Από την Άνω Πόλη

Αλλαγές, όπως διαφάνηκε σε πρόσφατη συνάντηση της επιτροπής παρακολούθησης του έργου, αναμένονται και στη ζώνη από την οποία εντέλει θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του καινούργιου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που είχε γίνει από το δήμο, το νέο σύστημα επρόκειτο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την περιοχή του ιστορικού και εμπορικού κέντρου και συγκεκριμένα από τη ζώνη νότια της οδού Τσιμισκή ανάμεσα στην Εθνικής Αμύνης και στη Σαλαμίνος.

Ωστόσο τα σχέδια αυτά φαίνεται να ανατρέπονται, καθώς κερδίζει έδαφος η πρόταση για πιλοτική έναρξη του μέτρου από την περιοχή της Άνω Πόλης και συγκεκριμένα από τις οδούς Ολυμπιάδος, Αγίου Δημητρίου και Κασσάνδρου.

Η τροποποίηση αυτή κρίνεται από πολλούς επιβεβλημένη, καθώς από την περίοδο που είχαν συνταχθεί οι αρχικές μελέτες για τις θέσεις στάθμευσης που θα εντάσσονταν στο νέο σύστημα μέχρι και σήμερα έχουν επέλθει τροποποιήσεις, καθώς στο μεσοδιάστημα μεταξύ των άλλων καθιερώθηκαν νέες θέσεις φορτοεκφόρτωσης, ενώ μεταβλήθηκαν και οι θέσεις που έχουν διατεθεί στη χρήση ατόμων με αναπηρίες ή στη χρήση επαγγελματιών.

Τα στοιχεία αυτά με τη συνδρομή υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν επικαιροποιηθεί για την περιοχή της Άνω Πόλης και σταδιακά επικαιροποιούνται και για τις υπόλοιπες ζώνες όπου θα εφαρμοστεί το καινούργιο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Αρχίζουν οι διαγραμμίσεις

Προς τα τέλη Αυγούστου, πάντως, εκτιμάται ότι συνεργεία της αναδόχου κοινοπραξίας θα ξεκινήσουν τις διαγραμμίσεις, για να σημανθούν οι θέσεις που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Οι θέσεις που θα διατίθενται δωρεάν για τη στάθμευση των μόνιμων κατοίκων κάθε περιοχής θα διαγραμμιστούν με μπλε χρώμα, ενώ με κίτρινο θα σημανθούν οι θέσεις τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναντι αντιτίμου οι επισκέπτες.

Στην πλήρη ανάπτυξή του το καινούργιο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, πέρα από τις τρεις κεντρικές οδούς της Άνω Πόλης (Αγίου Δημητρίου, Κασσάνδρου, Ολυμπιάδος), θα ισχύσει στην περιοχή της πρώτης δημοτικής κοινότητας, η οποία καλύπτει το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως και στον άξονα της Βασιλίσσης Όλγας.

Η κεντρική φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται το καινούργιο σύστημα είναι ότι οι μόνιμοι κάτοικοι κάθε περιοχής θα μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους δωρεάν σε δρόμους που δεν είναι ιδιαίτερα εμπορικοί. Αντίθετα, στους άξονες που παρουσιάζουν μεγάλη εμπορική κίνηση θα έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύουν μόνο οι επισκέπτες κάθε περιοχής. Για τους επισκέπτες η στάθμευση θα γίνεται επί πληρωμή και για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες. Στη χρήση των μόνιμων κατοίκων εκτιμάται ότι θα δοθούν περίπου 6.000 θέσεις στάθμευσης, ενώ οι θέσεις των επισκεπτών υπολογίζονται σε περίπου 2.000.

Η ελεγχόμενη στάθμευση στις αποκλειστικές θέσεις επισκεπτών θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 4.00 μετά το μεσημέρι. Τις υπόλοιπες ώρες -δηλαδή από τις 9.00 το βράδυ μέχρι και τις 8.00 την επομένη το πρωί- οι θέσεις των επισκεπτών θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους μόνιμους κατοίκους χωρίς χρέωση.

Το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, καθώς οι υπηρεσίες θα παρέχονται είτε μέσω τηλεφωνικού κέντρου είτε μέσω ιστοσελίδας, είτε μέσω εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, το σύστημα θα είναι και πολυγλωσσικό.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει χαρακτηρίσει το καινούργιο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης “πιο δίκαιο” σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα, καθώς η χρέωση των δημοτών θα γίνεται ανά λεπτό και όχι ανά ώρα στάθμευσης. Το αντίτιμο που θα ισχύσει είναι 1,70 ευρώ ανά ώρα, ποσό στο οποίο το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του έχει ορίσει τα τέλη στάθμευσης.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου έχει γνωστοποιήσει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναδόχου του έργου οι περίπου 2.000 θέσεις που θα διατίθενται στους επισκέπτες κάθε περιοχής επί πληρωμή θα αποδίδουν στα δημοτικά ταμεία περίπου δύο εκατ. ευρώ το χρόνο.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

Ρεπορτάζ: Βαρβάρα Ζούκα

Keywords
Τυχαία Θέματα