Με χορό, μουσική και μαλαγουζιά η γιορτή του τρύγου στον αστικό αμπελώνα της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Ξεκίνησε σήμερα ο τρύγος των ερυθρών ποικιλιών του αστικού αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου, έναντι του Καυτανζογλείου Σταδίου.

Ο τρύγος πραγματοποιήθηκε από εθελοντές, δημότες και κατοίκους της περιοχής παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας, Σωκράτη Δημητριάδη, του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής,

Χάρης Αηδονόπουλου και του γενικού γραμματέα, Μίμη Φωτόπουλου.

Η γιορτή πλαισιώθηκε από παραδοσιακούς χορούς από γυναίκες του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης του παραδοσιακού χορού και λαϊκού πολιτισμού «Διόνυσος» ενώ όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να γευτούν την ποικιλία μαλαγουζιά του κρασιού «Γοργόνα».

Στον αμπελώνα καλλιεργούνται τέσσερις ποικιλίες, ρόμπολα, μαλαγουζιά, αγιωργίτικο και ξινόμαυρο.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε λόγο για «μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013, τότε ήμουν αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος. Βρήκαμε ανθρώπους που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια, τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, τον Στέφανο Κουντουρά, τους ανθρώπους του Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και πολλούς εθελοντές και κυρίως την γειτονιά. Και σήμερα βρισκόμαστε σήμερα εδώ να κάνουμε ένα κάνουμε ένα πολύ γενναίο τρύγο και να απολαύσουμε σε λίγο καιρό. Ομορφαίνει μια γειτονιά της πόλης όπου καλλιεργείται η άμπελος κάτι που είναι σύμφυτο με τις πιο παλιές παραδόσεις στην παλιότερη ιστορία που έχει η περιοχή και η Ελλάδα μας».

«Ελπίζω σύντομα να βγάλουμε και τσίπουρο», σχολίασε ο κ. Ζέρβας.

Από την πλευρά του, ο οινοποιός, Βαγγέλης Γεροβασιλείου τόνισε ότι «ο κόσμος να το αγαπήσει και να μην το βανδαλίσει. Πετύχαμε κάτι που είναι το σημαντικό διότι τα κρασιά δίνονται για φιλανθρωπικό σκοπό σε εκδηλώσεις και τα χρήματα πάνε για καλό σκοπό».

«Μοιραζόμασταν με τον δήμαρχο την αγάπη μας για το κρασί και η ιδέα ήταν του δημάρχου και του κ. Γεροβασιλείου οι οποίοι πίστεψαν σε αυτό», επισήμανε ο Καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο εργαστήριο Αμπελουργίας, Στέφανος Κουντουράς.

Ο αστικός αμπελώνας που δημιουργήθηκε το 2013, οπότε και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες φυτεύσεις, με δυο λευκές και δυο ερυθρές ποικιλίες, στο σημείο όπου παλαιότερα βρισκόταν το μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του τμήματος Συντήρησης Κήπων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου, του Εργαστηρίου Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Κτήματος Γεροβασιλείου.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του Thestival.gr από την δράση:

Keywords
Τυχαία Θέματα