Μ. Βορίδης: Έως τη Δευτέρα θα υπάρχει συνολική εικόνα της ζημιάς στις καλλιέργειες

Την εκτίμηση πως μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει μια συνολική εικόνα για τις ζημιές στις καλλιέργειες εξέφρασε με δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας πως στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις με τις δηλώσεις των δικαιούχων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή "Πρωινή Βάρδια" με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά, ο κ. Βορίδης τόνισε πως η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Όπως είπε

ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης "θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής". Όπως υποστήριξε "η διαδικασία των αποζημιώσεων χρειάζεται κάποιον χρόνο αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό", ενώ πρόσθεσε ότι "συμπεριφερθήκαμε σαν να είναι όλες οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή τα φαινόμενα ήταν πολλά".

Σχετικά με τον τρόπο ασφάλισης των καλλιεργειών ο κ. Βορίδης είπε ότι "είναι σαφές ότι προκύπτουν δύο ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν: αφενός ποια είναι η έκταση των ζημιών που καλύπτει το ασφάλιστρο που καταβάλλουν οι παραγωγοί και αφετέρου επειδή έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται πιθανότατα και με την κλιματική αλλαγή δημιουργούνται πρόσθετες ζημίες και πρέπει να δούμε τα κόστη που προκύπτουν και από αυτά. Πρέπει να δούμε αν είναι καλά λογαριασμένα αυτά και εδώ μπαίνει η συζήτηση για μια σχέση Δημοσίου εν προκειμένω του ΕΛΓΑ και της ιδιωτικής ασφάλισης".

Keywords
Τυχαία Θέματα