Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Παύλου Μελά: Διάλεξη του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη σήμερα για το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στον Πόντο

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Ποντίων και το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης αφιερώνει κύκλο μαθημάτων του Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Παύλου Μελά στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού με τίτλο «Μνήμη μου σε λένε Πόντο».

Σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», θα πραγματοποιηθεί εισήγηση του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη, Καθηγητή στην έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. με θέμα «Διπλωματικός και οικονομικός ρόλος των Μ. Δυνάμεων στον Πόντο (τέλη 18ου-αρχές 20ου αιώνα). Οι επιπτώσεις στον Ελληνισμό.»

Οι

μεγάλες δυνάμεις στον Πόντο

Η οικονομία στην περιοχή του Πόντου στη νεότερη ιστορία, εν προκειμένω στη διάρκεια του 19ου - αρχές 20ού αιώνα, δεν έχει δυστυχώς μέχρι σήμερα αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής μελέτης στην ελληνική βιβλιογραφία. Αντίθετα, στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία συναντάμε σημαντικές εργασίες, κυρίως άρθρα Τούρκων ιστορικών, όπως του Üner Turgay αλλά και νεότερων λ.χ. του Ism. Demircioğlou και του Öz. Yιlmaz, που αφορούν αποκλειστικά στη γεωγραφική περιοχή του Πόντου, καθώς φυσικά και μελέτες που αναφέρονται γενικότερα στην οικονομική ιστορία τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κυριότερες από τις οποίες είναι φυσικά του Ch. Issawi και των H. Inalcik-D. Quataert.

Στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Πόντου, ιδιαίτερα της Τραπεζούντας, καθοριστική σημασία είχε η παρουσία των Ευρωπαίων.

Η πληθωρική παρουσία των ξένων στην περιοχή του Πόντου, οι οικονομικοί και πολιτικοί τους ανταγωνισμοί, η παραπαίουσα κεντρική διοίκηση, η σταδιακή ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας των χριστιανών υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο αναδυόμενος τουρκικός εθνικισμός προοιώνισαν τις ανατροπές που τελικά επήλθαν στις αρχές του 20ού αιώνα και απέβησαν καθοριστικές για την τύχη του Ελληνισμού.

Ποιος είναι ο Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης

Ο Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, γεννήθηκε, διαμένει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι Eπίκουρος Kαθηγητής επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα έτη 2010-2012 δίδαξε ως επισκέπτης λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τα θέματα που τον απασχολούν ερευνητικά και τα συγγράμματά του σχετίζονται με την οικονομική και την κοινωνική ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής και της Κύπρου (19ος-αρχές 20ού αι.), καθώς και με την προσφυγική εγκατάσταση και τη συλλογική-σωματειακή οργάνωση των Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα μετά το 1922. Ανάμεσα στις δημοσιεύσεις του είναι οι μελέτες: Το «Ελντοράντο» της Ανατολής. Η διείσδυση των ευρωπαϊκών εταιρειών στα μεταλλεία της Μ. Ασίας (1861-1923), εκδόσεις Επίκεντρο Α.Ε., Θεσσαλονίκη 2008, και Η «Φάρμα των λεπρών» της Κύπρου. Η βρετανική πολιτική υγείας και η τύχη των εγκλείστων (1878 –1930), εκδόσεις Επίκεντρο Α.Ε., Θεσσαλονίκη 2014.

Ολοκληρώνεται ο 4ος κύκλος διαλέξεων

Το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης διοργανώνει για τέταρτη φορά κύκλο διαλέξεων την τελευταία διετία και αναμένεται να ανταποκριθεί και πάλι στις υψηλές απαιτήσεις ενός καταξιωμένου θεσμού που στην υπόλοιπη Ευρώπη και αλλού, υπάρχει ήδη από τον 19ο αιώνα, αναβαθμιζόμενος συνεχώς.

Τα μαθήματα αφορούν όλους τους ενήλικες, η εγγραφή και η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι δωρεάν, μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολουθεί διάλογος με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων, ενώ στο τέλος όλων των παρουσιάσεων χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα