Κύπρος: Στέρηση ιδιότητας πολίτη σε οποιονδήποτε αναγνωρίζει την ύπαρξη του ψευδοκράτους

Την ιδιότητα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα στερείται οποιοδήποτε πρόσωπο αναγνωρίζει τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» και κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα που σχετίζεται με αυτήν ή σφετερίζεται περιουσία ανήκουσα σε Ελληνοκύπριο εκτοπισθέντα ή άλλο νόμιμο ιδιοκτήτη.

Αυτό προνοεί πρόταση νόμου των βουλευτών του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία και Παύλου Μυλωνά και της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου, η οποία θα κατατεθεί στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής

της Κύπρου, όπως μεταδίδει το philenews.com.

Η πρόταση επιχειρεί την τροποποίηση των Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμων του 2002 έως 2019 και συγκεκριμένα το άρθρο 113, με την προσθήκη των ακόλουθων σημείων:

«Νοείται ότι πρόσωπο το οποίο αιτείται ή απολαμβάνει την ιδιότητα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να υποβάλει εγγράφως διαβεβαίωση ότι – α) δεν αναγνωρίζει την υποτελή διοίκηση στα κατεχόμενα εδάφη της Δημοκρατίας, β) δεν κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα σχετιζόμενο με αυτήν και γ) δεν σφετερίζεται περιουσία ανήκουσα σε Ελληνοκύπριο εκτοπισθέντα ή άλλο νόμιμο ιδιοκτήτη».

Η εν λόγω πρόταση νόμου αποτέλεσε πρωτοβουλία του κ. Μυλωνά, έπειτα από επιστολή που απέστειλε πριν από περίπου έναν χρόνο ο κ. Ευσταθίου στον υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας του στοιχεία για το πόσοι "αξιωματούχοι" του ψευδοκράτους, που προφανώς εκφράζουν ότι δεν υφίσταται Κυπριακή Δημοκρατία, κατέχουν διαβατήριό της. Από πλευράς του το αρμόδιο υπουργείο φέρεται να απάντησε πως δεν τηρεί αρχείο για τα διαβατήρια που λαμβάνουν Τ/κ, με αποτέλεσμα οι τρεις βουλευτές να ετοιμάζουν την πρόταση νόμου και να την προωθούν για ψήφιση στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν και τον τερματισμό φαινομένων όπου "αξιωματούχοι" του ψευδοκράτους εμφανίζονται σε διεθνή φόρουμ λοιδορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ την ίδια ώρα ταξιδεύουν με επίσημα έγγραφά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα