Κλείνουν Κοιμητήρια στη Θεσσαλονίκη λόγω κορωνοϊού

Κλειστά θα παραμείνουν τα κοιμητήρια αρμοδιότητας του δήμου Θεσσαλονίκης για την αποφυγή συγχρωτισμού ενόψει Πάσχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, απαγορεύεται η είσοδος επισκεπτών στα Κοιμητήρια αρμοδιότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης(Αναστάσεως του Κυρίου,Μαλακοπής,Ευαγγελίστριας και Αγίας Παρασκευής) για το χρονικό διάστημα από την Μ. Τετάρτη έως και την Δευτέρα του Πάσχα.

"Για

προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας με απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα απαγορεύεται η είσοδος επισκεπτών στα Κοιμητήρια αρμοδιότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης(Αναστάσεως του Κυρίου,Μαλακοπής,Ευαγγελίστριας και Αγίας Παρασκευής) για το χρονικό διάστημα από 15.4.2020 (Μ. Τετάρτη) έως και 20.4.2020 (Δευτέρα του Πάσχα).

Κατ’ εξαίρεση για την διεξαγωγή κηδειών και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων του πρώτου σαρανταημέρου μετά την ημερομηνία θανάτου του αποβιώσαντος επιτρέπεται η είσοδος εντός των Κοιμητηρίων μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Για την πραγματοποίηση των θρησκευτικών τελετών του πρώτου σαρανταημέρου μετά την ημερομηνία θανάτου του αποβιώσαντος (τριήμερα, εννιάμερα, σαράντα) απαιτείται η επίδειξη αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου του αποβιώσαντος κατά την είσοδο των συγγενικών του προσώπων εντός του Κοιμητηρίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Επίσης, με απόφαση της διοίκησης του συνδέσμου δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης κλειστά θα παραμείνουν κοιμητήρια Ευόσμου την Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο.

Τα κοιμητήρια θα παραμείνουν ανοιχτά προκειμένου να τελεστούν κηδείες και να λειτουργήσουν οι κοιμητηριακοί ναοί, χωρίς την παρουσία πιστών.

«Έχουμε διανύσει κατά την άποψή μου το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του δύσκολου δρόμου. Πρέπει να κάνουμε υπομονή ώστε να διασφαλίσουμε αυτό που με τόσο κόπο κατακτήσαμε. Δεν ζήσαμε και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ζήσουμε τις εικόνες που βλέπουμε στην Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Αγγλία της ΗΠΑ κλπ. Ενόψει του Πάσχα τα κοιμητήρια στη δυτική Θεσσαλονίκη στον Εύοσμο αλλά όπως πληροφορούμαι τα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου της Μαλακοπής στη Θέρμη θα παραμείνουν κλειστά την Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο ημέρες κατά τις οποίες παραδοσιακά κάθε χρόνο παρατηρείται πάρα πολύ μεγάλη κίνηση, προς αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού και προκειμένου να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα διασφάλισης της ατομικής αλλά και της δημόσιας υγείας. Θα παραμείνουν ανοιχτά για να τελεστούν κηδείες και να λειτουργήσουν οι κοιμητηριακοί ναοί όπως λειτουργούν όλοι οι ναοί της χώρας χωρίς την παρουσία πιστών», ανέφερε στο Thestival o δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα